Greek-Turkish Relations
Updated at:

Όπλο πρώτου πλήγματος! Πύραυλο αντίστοιχο του αμερικανικού «Τόμαχοκ» ετοιμάζουν οι Τούρκοι

Τον τουρκικό «Τόμαχοκ» έχει βαλθεί να κατασκευάσει η τουρκική αμυντική βιομηχανία καθώς στόχος είναι τα μεγάλα πολεμικά πλοία που κατασκευάζονται προς όφελος του τουρκικού πολεμικού ναυτικού να έχουν την δυνατότητα να πλήξουν στόχους βαθιά στην εχθρική ενδοχώρα. Όπως επισημαίνουν αναλυτές με τους οποίους μίλησε το Πενταπόσταγμα, πύραυλοι αυτού του είδους είναι όπλα «πρώτου πλήγματος» που σκοπό έχουν να εξολοθρεύσουν το «νευρικό» σύστημα της αντίπαλης άμυνας.

CONTINUE READING

Σε αυτό το πλαίσιο η Άγκυρα έχει ξεκινήσει να δοκιμάζει κινητήρες προκειμένου να προχωρήσει στην πρώτη δοκιμή του πυραύλου κρουζ «Gezgin». Το βεληνεκές του θα είναι τουλάχιστον 800 χιλιόμετρα, την στιγμή που το βεληνεκές του TLAM-Α (Τομαχοκ) που είναι για πυρηνική κρούση έχει βεληνεκές 2.5000 χιλιόμετρα και ο TLAM-C τα 1.700 χιλιόμετρα.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ερντογάν μιλώντας στο CNNTurk δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η τελευταία δοκιμή του Τυφώνα που κάναμε τρέλανε τους Έλληνες. Σε μια συνεχή διαδικασία, θέλουμε να επεκτείνουμε το βεληνεκές του περισσότερο από 561 km. Θα δώσουμε τα καλά νέα για πολλά άλλα όπως ο Cenk και ο Gezgin όταν έρθει η ώρα.»

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του CNN Turk οι δύο αυτοί πύραυλοι που ανέφερε ο τούρκος πρόεδρος θα έχουν βεληνεκές τουλάχιστον 800 χιλιομέτρων και θα δώσουν δυνατότητες στην Τουρκία για επίθεση από τη θάλασσα σε έδαφος και γι’ αυτό είναι από τα πιο κρίσιμα σχέδια που αφορούν το τουρκικό Ναυτικό: «Το πυραυλικό σύστημα Gezgin όταν θα χρησιμοποιηθεί θα είναι αντίστοιχο των πυραύλων Tomahawk που διαθέτουν οι ΗΠΑ. Ενώ ο πύραυλος Cenk είναι από τα μυστικά συστήματα που ετοιμάζεται από την Roketsan»

Την ίδια στιγμή πάντως ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στις δυνατότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να υπερασπιστούν την χώρα ενώ συμπλήρωσε πως η Ουάσιγκτον είναι πάντα υπέρ της επίλυσης των διαφορών μέσω της διπλωματικής οδού λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν βρίσκομαι εδώ για να κάνω εικασίες. Θα σας πω πως απ’ όσα έχω δει. Ο Ελληνικός στρατός είναι ικανός να προστατεύσει την πατρίδα. Όμως, ως πρέσβης των ΗΠΑ, οι ΗΠΑ θα εργαστούν ακούραστα για την ειρήνη. Θα εξακολουθήσουμε να παροτρύνουμε και τους δυο νατοϊκούς μας συμμάχους να επιλέξουν διπλωματικές οδούς για να επιλύσουν τις διαφορές τους. Αυτές οι διαφορές δεν είναι μοναδικές και μπορούν να επιλυθούν.»
Εν τω μεταξύ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παρακολούθησε την καθέλκυση της πρώτης φρεγάτας Belharra για το πολεμικό ναυτικό της Γαλλίας στο ναυπηγείο της Lorient, ενώ συζητώντας με τον Γάλλο ομόλογό του έθεσε τις βάσεις για την ενεργοποίηση της option για την 4η φρεγάτα Belharra που θέλει, όπως όλα δείχνουν, η Ελλάδα.

Στο βιβλίο της τελετής ο Έλληνας υπουργός έγραψε: 

Είναι μεγάλη τιμή και ιδιαίτερη χαρά για μένα να είμαι μέρος της ιστορίας που γράφεται σήμερα. τα πρώτα εγκαίνια μιας ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία προορίζεται να γίνει περήφανο μέλος και προβολέας δύναμης του διάσημου γαλλικού Εθνικού Ναυτικού, ενός διαπρεπούς πρεσβευτή της Γαλλίας σε όλο τον κόσμο.

Στον διοικητή, τους αξιωματικούς και τα μέλη του πληρώματος του FS AMIRAL RONARC'H, εύχομαι «καλούς ανέμους και όμορφες θάλασσες». Προσβλέπω στη στενή συνεργασία σας με τον Ελληνικό στόλο.

Καλό ταξίδι.

Ο Υπουργός Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας

Νικόλαος ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ»

Παράλληλα υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού της Γερμανίας ασκήθηκε μαζί με ελληνικές ειδικές δυνάμεις στον κόλπο της Σούδας προάγοντας το επίπεδο της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και της συνεργασίας σε συμμαχικό πλαίσιο.

GALLERY

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR