Armed Conflicts
Updated at:

Plan B της Ρωσίας για Ζαπορίζια! "Βρώμικη βόμβα" και δολιοφθορά στον πυρηνικό σταθμό

Η επείγουσα συζήτηση που είχε ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου με τους δυτικούς ομολόγους του την περασμένη εβδομάδα για την πιθανότητα ουκρανικής βρώμικης βόμβας (μια συμβατική έκρηξη σχεδιασμένη για να διασκορπίσει ραδιολογικό υλικό) είναι ενδεικτική μιας ρωσικής επιχείρησης «false flag» με το σήμα κατατεθέν.

CONTINUE READING

Απαντώντας στους ρωσικούς ισχυρισμούς, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι (Volodymyr Zelensky) απάντησε: «Αν η Ρωσία τηλεφωνήσει και πει ότι η Ουκρανία φέρεται ότι ετοιμάζει κάτι, σημαίνει μόνο ένα πράγμα: η Ρωσία έχει ήδη προετοιμάσει όλα αυτά». Ο Ρώσος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει θέσει σε εφαρμογή έναν ολοκληρωτικό ενεργειακό πόλεμο και ταυτόχρονα με το να αρνείται τη ζεστασιά στους Ουκρανούς αυτόν τον χειμώνα, το τελευταίο πράγμα που θέλει είναι να εγκαταλείψει τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, αφήνοντάς τον λειτουργικό. Με τον συνήθη απρόσκοπτο και προφανή τρόπο τους, οι Ρώσοι προσπαθούν να προλάβουν μια πιθανή ραδιολογική καταστροφή που προκλήθηκε από την καταστροφή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια (ZNPP).

Η απενεργοποίηση του ZNPP είναι μια συνέχεια του σχεδίου του Πούτιν να παγώσει την Ουκρανία αυτόν τον χειμώνα και να αναγκάσει τον πληθυσμό να συνθηκολογήσει, αναφέρει αμερικανικό ΜΜΕ. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, η Ρωσία έχει ήδη καταστρέψει τουλάχιστον το 30% των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, μεγάλο μέρος αυτής της ζημιάς προήλθε την περασμένη εβδομάδα από τις αεροπορικές επιθέσεις της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed-136. Αυτές οι επιθέσεις ευθυγραμμίζονται με άλλες τακτικές ενεργειακού πολέμου της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της απειλής καταστροφής του υδροηλεκτρικού φράγματος Χερσώνας, της δολιοφθοράς των αγωγών Nord Stream και της απόφασης του ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου. Πριν από την εισβολή τον Φεβρουάριο, πάνω από το 51% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας προερχόταν από τους τέσσερις πυρηνικούς σταθμούς που λειτουργούσαν και η διακοπή της ικανότητας παραγωγής ενέργειας του ZNPP αποτελεί σημαντική απώλεια για τη συνολική ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας.

Ο Πούτιν έχει κάνει σημαντική προσπάθεια για να κρύψει τα σχέδιά του και να εξασφαλίσει τον έλεγχό του στο ZNPP. Τον Αύγουστο, έδωσε άδεια σε μια ομάδα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) να επιθεωρήσει το εργοστάσιο. Έχει αποδοκιμάσει τις εκκλήσεις του ΔΟΑΕ για δημιουργία ζώνης ασφαλείας γύρω από το ZNPP. Στα μέσα Οκτωβρίου, Ρώσοι επόπτες ανάγκασαν τους εναπομείναντες υπαλλήλους να δεσμευτούν εγγράφως για τη πίστη τους στη Ρωσία. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι οι Ρώσοι τοποθέτησαν νάρκες γύρω από το έδαφος. Η Ρωσία έχει μάλιστα ανακοινώσει ότι οι τρέχουσες ράβδοι καυσίμου που παρέχονται από τις ΗΠΑ θα αντικατασταθούν από ρωσικά ισοδύναμα. Ο Πούτιν φαίνεται να πιστεύει ότι θα μπορέσει να διατηρήσει τον έλεγχο του εργοστασίου, αλλά αν αναγκαστεί να εγκαταλείψει τον έλεγχο, η αποχωριστική του βολή πιθανότατα θα το απενεργοποιήσει σοβαρά ώστε να αρνηθεί τη χρήση του στους Ουκρανούς.

Οποιαδήποτε ρωσική δολιοφθορά του εργοστασίου ενέχει κίνδυνο πυρηνικής καταστροφής. Αν και το ZNPP έδειξε ανθεκτικότητα σε όλη τη διάρκεια του πολέμου –με συνεχείς βομβαρδισμούς πυροβολικού, μειώσεις και απαγωγές προσωπικού εργοστασίου, απώλεια κύριας ισχύος και συνεχείς διακοπές της εφεδρικής παροχής ρεύματος– οποιοδήποτε σχέδιο που οι Ρώσοι θα έπρεπε να αρνηθούν οριστικά τη χρήση του. Η Ουκρανία μπορεί να διακινδυνεύσει να δημιουργήσει ένα διεθνές περιστατικό α λα Φουκουσίμα. Ο Πούτιν μπορεί να αναγνωρίσει την πολιτική και σωματική ζημιά, τόσο εντός όσο και εκτός Ρωσίας, που θα μπορούσε να προκαλέσει μια τέτοια αυθόρμητη και ανεύθυνη πράξη. Για να εκτρέψουν την ευθύνη από οποιαδήποτε πιθανή διαρροή ραδιενέργειας, οι Ρώσοι έχουν επινοήσει προληπτικά αυτήν την ουκρανική απειλή για βρώμικη βόμβα.

Αν και ο Πούτιν πιθανότατα δεν σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το ίδιο το ZNPP ως βρώμικη βόμβα, προετοιμάζεται ρητορικά για τυχόν συνέπειες. Το μεγαλύτερο μέρος της τρέχουσας συζήτησης γύρω από μια βρώμικη βόμβα πλαισιώνεται από την άποψη ότι η Ρωσία αποτρέπει ή επιβραδύνει τη συμβολή από τη Δύση ή απλώς πυρηνικό κροτάλισμα. Πιθανότατα, προετοιμάζουν τις βάσεις για ένα πιθανό πυρηνικό ατύχημα που θα προκύψει από τη δολιοφθορά τους στο ZNPP.

Είναι πολύ αργά όταν ο πόλεμος αρχίσει να αναγνωρίζει τους ακραίους κινδύνους που παρουσιάζουν οι πυρηνικοί σταθμοί κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης σύγκρουσης. Πιθανώς υπάρχουν λίγα πράγματα πέρα ​​από αυτό που έχει ήδη κάνει η Δύση για να πείσει τον Πούτιν να εγκαταλείψει ήσυχα και με ασφάλεια τη Ζαπορίζια πέρα ​​από τις τρέχουσες απειλές. Οποιαδήποτε άμεση στρατιωτική δράση κατά του ZNPP είναι στη διακριτική ευχέρεια των Ουκρανών. Αλλά η Δύση μπορεί και πρέπει να συνεχίσει να επιτίθεται ευθέως στη στρατηγική άρνησης ενέργειας του Πούτιν.

Η Δύση θα πρέπει να αντιδράσει με τη δική της μαζική ενεργειακή απάντηση. Πρέπει να αναζητήσει και να εφαρμόσει κάθε πιθανή ενεργειακή λύση, συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής άρσης των μορατόριουμ σε όλες τις μορφές γεωτρήσεων, της χρηματοδότησης εναλλακτικών ορυκτών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της επανεκκίνησης της κατασκευής του αγωγού Keystone XL, της συνέχισης της πίεσης στα κράτη του ΟΠΕΚ και της επιθετικής επιδίωξης ενεργειακών συνεργασιών με χώρες εκτός ΟΠΕΚ, και κυρίως εξοικονόμηση ενέργειας.

Αν και αυτό το σχέδιο μπορεί να σημαίνει μια βραχύβια αλλά επώδυνη ανατροπή των διεθνών στρατηγικών για το κλίμα, αυτές οι ενέργειες θα πρέπει να βοηθήσουν στη συντόμευση του πολέμου, στη μείωση της ρωσικής μόχλευσης σε μελλοντικές συγκρούσεις και να σηματοδοτήσουν στον Πούτιν ότι η Δύση είναι σοβαρή για την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Εάν η ανησυχία είναι να νικήσουν τη Ρωσία στο δικό τους παιχνίδι, να βοηθήσουν τους Ουκρανούς να απωθήσουν αυτούς τους εισβολείς και να αποτρέψουν τη μελλοντική εκμετάλλευση των πυρηνικών εγκαταστάσεων, τότε τα δυτικά έθνη πρέπει να σχεδιάσουν, να εκτελέσουν και να θυσιαστούν για το ευρύτερο καλό.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR