World

Τουρκία: Στο Δικαστήριο οι κεμαλιστές κατά του νόμου για τα ΜΜΕ

Το μεγαλύτερο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, το κεμαλικό κεντροαριστερό CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) υπέβαλε αίτημα προς το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας για την αναστολή εφαρμογής κομβικής σημασίας άρθρου του νέου νόμου για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο οποίος εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση (κοινοβούλιο) της Τουρκίας.

Τη σχετική δήλωση έκανε ο αρχηγός του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου

Το άρθρο 29 του νέου νόμου προβλέπει ποινές φυλάκισης για πρόσωπα τα οποία θεωρείται ότι προχωρούν σε "παραπληροφόρηση" μέσω των ΜΜΕ.

CONTINUE READING

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του CHP, ο κ. Κιλιτσντάρογλου τόνισε ότι το κόμμα του θα ζητήσει στη συνέχεια την ακύρωση του συνόλου του νόμου, ο οποίος προτάθηκε και εγκρίθηκε από τη συμμαχία του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του οποίου ηγείται ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, με το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Τα δύο αυτά κόμματα (που κατήλθαν μαζί στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ως "Λαϊκή Συμμαχία") διατηρούν αθροιστικά την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, επιτρέποντας στον Τούρκο πρόεδρο να νομοθετεί άνετα τις πολιτικές του πρωτοβουλίες.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR