Opinion
Updated at:

Πως η έκβαση των ενδιάμεσων εκλογών στο Αμερικανικό Κογκρέσο στις 8 Νοεμβρίου θα επηρεάσει τα Ελληνοτουρκικά

Η Τουρκία λόγω της στάσης της απέναντι σε ΗΠΑ και Ελλάδα, έχει "πετύχει" να έχει την  αρνητική στάση του Κογκρέσου  των ΗΠΑ, απέναντι  στην πώληση 40 F-16 Block 70 και 80 κίτ  εκσυγχρονισμού ισάριθμων μαχητικών της.

Το Κογκρέσο έχει αντιληφθεί τη στροφή της Τουρκίας σε Ρωσία και Ιράν, καθώς και ότι ο Τούρκος Πρόεδρος επιδιώκει στρατιωτική αναμέτρηση με την Ελλάδα στο Αιγαίο, κάτι το οποίο είναι αντίθετο προς το συμφέρον των ΗΠΑ-ΕΕ.

Ο Ερντογάν  στην παρούσα φάση, έχοντας απέναντι του εκτός από το Αμερικανικό Κογκρέσο, την ΕΕ, Γαλλία και Γερμανία αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, τηρεί στάση αναμονής και συντήρησης της έντασης απλά, μέσω παραβιάσεων του ΕΕΧ  μας από μαχητικά αεροσκάφη του και UAV, εργαλειοποιώντας παράλληλα το μεταναστευτικό σε Έβρο και νησιά.

Προσβλέπει ο Τούρκος Πρόεδρος στις εκλογές της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών του 2022,  που θα διεξαχθούν στις 8 Νοεμβρίου 2022, ευελπιστώντας το κυβερνών κόμμα να χάσει από τους Ρεμπουπλικάνους στο Κογκρέσο και έτσι να αρθεί η αρνητική του στάση στην πώληση των F-16 στη χώρα του.

Αυτός ήταν και ο κυριότερος λόγος που σε άρθρο μας στις 28 Αυγούστου με τίτλο, "Για ποιο λόγο μέχρι την 8η Νοεμβρίου έχει πολύ μικρή πιθανότητα η πρόκληση προσχεδιασμένου θερμού επεισοδίου από την Τουρκία στο Αιγαίο", αναφερόμασταν εκτενώς στο θέμα.

Από τον Ιανουάριο του 2019, οι Δημοκρατικοί κατέχουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατέχοντας 222 έδρες, το 50,8%, έναντι 213 εδρών, το 47.7% των Ρεπουμπλικάνων.

Σημειωτέον ότι απαιτούνται 218 έδρες για να έχει κάποιος την πλειοψηφία από τις 435 έδρες.

Εκτίμησή μας είναι ότι  είναι πάρα πολύ πιθανό οι Δημοκρατικοί να ηττηθούν στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, αφού η Διεθνής συγκυρία δεν ευνοεί τον Μπάϊντεν και στο Κογκρέσο των ΗΠΑ την πλειοψηφία να έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ  στον Βαγγέλη Κόκκινο, ο  ο Ράιαν Γκινγκέρας (Ryan Gingeras), καθηγητής στο Τμήμα Υποθέσεων Εθνικής Ασφάλειας στη Naval Postgraduate School του Ναυτικού των ΗΠΑ και ειδικός στην ιστορία της Τουρκίας, των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, αναφορικά  με  την ελληνοτουρκική κρίση, το ενδεχόμενο πολέμου, τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας και τη μεταβαλλόμενη γεωπολιτική της ευρύτερης περιοχής, επεσήμανε μεταξύ άλλων για το θέμα των ενδιάμεσων Αμερικανικών εκλογών στο Κογκρέσο,  τα ακόλουθα:

"HΠΑ και Τουρκία, συνεχίζουν να προσπαθούν να βρουν τρόπους να κάνουν τη σχέση να λειτουργήσει παρά τον μεγάλο αριθμό διαφωνιών που υπάρχουν μεταξύ τους, ενώ προειδοποιεί πως «μετά τις ενδιάμεσες εκλογέςείναι πιθανό ένα Κογκρέσο υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών να αισθάνεται διαφορετικά για την Τουρκία, αλλά  αυτό είναι ασαφές μέχρι στιγμής».

Το "φαινόμενο" του Μεχμέτ Οζ

Ο αμερικανοτούρκος ιατρός Μεχμέτ Όζ  φαίνεται ότι  διεκδικεί το χρίσμα της ρεπουμπλικανικής παράταξης για τη θέση Γερουσιαστή στην πολιτεία της Πενσιλβάνια στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, όπου φαίνεται να έχει το  δημοσκοπικό προβάδισμα

Η απόφασή του, όμως, να κατέβει στις εκλογές έχει προκαλέσει  ερωτήματα στα Αμερικανικά ΜΜΕ,  που σχετίζονται με τις τουρκικές ρίζες του και τις  στενές του σχέσεις με τον Ερντογάν.

Ο Τζος Ρόγκιν, αρθρογράφος της The Washington Post, αναφέρει χαρακτηρισταικά:

«Τα μέλη της Γερουσίας των ΗΠΑ έχουν συχνά συγκρούσεις συμφερόντων, τόσο επαγγελματικές όσο και προσωπικές. Αλλά ποτέ στο παρελθόν η χώρα μας δεν γνώρισε γερουσιαστή που έχει διπλή υπηκοότητα, υπηρέτησε σε ξένο στρατό και διατηρεί στενούς δεσμούς με το άλλο έθνος όπου έχει την ιθαγένεια ,όπου ο ηγέτης  του είναι διαβόητος για την τιμωρία όσων του  εναντιώνονται

O Μεχμέτ Οζ, ευρύτερα γνωστός με το τηλεοπτικό του όνομα «Δρ. Οζ», έχει μυριάδες διασυνδέσεις με την Τουρκία και τον κόσμο του αυταρχικού προέδρου της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που προκαλούν ανησυχία στην Ουάσιγκτον και όχι μόνο».

«Η διπλή υπηκοότητα του Οζ  και η απροθυμία του να αποποιηθεί την τουρκική υπηκοότητα ,θα κρατήσει ξύπνιο το FBI και τους διευθυντές ασφαλείας τη νύχτα», δήλωσε ο Μάικλ Ρούμπιν, ανώτερος συνεργάτης στο American Enterprise Institute.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Είναι γνωστό ότι η τροπολογία της αμερικανικής Γερουσίας, που θέτει αυστηρούς όρους στην Τουρκία για την αναβάθμιση των F-16, δεν θα ενταχθεί στο έγγραφο της Γερουσίας για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA), γεγονός που έκανε την Άγκυρα να αναθαρρήσει.

Τι θα ισχύσει με τα τουρκικά F-16;

Ωστόσο οι τουρκικοί πανηγυρισμοί δεν αντανακλούν στην παραγματικότητα, αφού κατά πόσο τυχόν νίκη των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές θα σημάνει και την πώληση των F-16, χωρίς όρους μάλιστα μένει να το δούμε. 

Η Τουρκία,  ακόμα και αν  υποθετικά καταφέρει τελικά να πάρει τα F-16 δεν θα τα έχει πριν από το 2028, καθώς θα πρέπει να περιμένει για να μπει στη γραμμή παραγωγής, γεγονός  που σημαίνει ότι θα τα αποκτήσει  επιμερισμένα σε "σαλαμοποιημένες αφίξεις" 

Παράλληλα η Ελλάδα μέχρι τότε θα έχει ενισχύσει σημαντικά το στόλο της, καθώς θα έχει όλα τα Rafale . όλα έως το 2024, 83 πλήρως αναβαθμισμένα F-16 Viper,μέχρι το 2017, και  θα είναι στο κατώφλι της απόκτησης των F-35.

Συνεπώς για το πούμε στην καθομιλουμένη, "άνθρακας ο χρυσός" για τους Τούρκους, ακόμη και σε τέτοια περίπτωση, εάν και εφόσον όμως αρκεστούν στην λύση των F-16 και δεν αποκτήσουν παράλληλα και τα Eurofighter Typhoon από την Μ. Βρετανία.

Το σημαντικότερο όλων κατά την εκτίμησή μας είναι ότι ο Ερντογάν πιεζόμενος από τις  τουρκικές εκλογές που πλησιάζουν και την διαφαινόμενη ήττα του, είναι "αναγκασμένος" να παίζει το Εθνικιστικό χαρτί σε βάρος της Ελλάδας, ολοένα και περισσότερο, με αποτέλεσμα να μην βελτιώσει ουσιαστικά τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ σε βάρος της χώρας μας.

Συνεπώς "φαινόμενα" σαν τον του Μεχμέτ Οζ, είτε θα χαρακτηριστούν ως γραφικά, είτε θα περιθωριοποιηθούν από την πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, έχοντας την τύχη του απόστρατου τουρκόφιλου  Στρατηγού Φλύν που συμπλήρωσε 22 ημέρες μόλις ως Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Τράμπ.

Για όλους τους παραπάνω λόγους εκτίμησή μας είναι πως η στάση των ΗΠΑ έναντι Ελλάδας και Τουρκίας, δεν θα αλλάξει τους επόμενους μήνες.

 

 

 

 

 

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR