Economy

Χρηματιστήριο: Ανέκοψε την ανάκαμψη ο πληθωρισμός των HΠΑ

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,19% στις 816,02 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 825,98 μονάδων (+1,03%) και 806,87 μονάδων (-1,31%). Ο τζίρος ανήλθε στα 47,59 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 13,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 154,22 χιλ. τεμάχια.

O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,22%  στις 1968,42 μονάδες, ενώ στο +0,04% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.265,21 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,11% στις 542,82 μον.

Η προσπάθεια του Χ.Α. να "σβήσει" σχεδόν όλες τις απώλειες που υπήρξαν μετά το ανοδικό ξέσπασμα των πρώτων ημερών του Οκτωβρίου έπεσε στο κενό, καθώς η Fed θα συνεχίσει, όπως όλα δείχνουν, την επιθετική σύσφιξη της πολιτικής της.

Σε κάθε περίπτωση όμως, το αγκάθι της επαναφοράς, δηλαδή το ύψος του τζίρου, παραμένει, με την αγορά να παλεύει να κρατήσει τους αγοραστές εντός των τειχών και σε κάθε περίπτωση τη ρευστότητα που εξασφαλίστηκε εντός των τερματικών της Λ. Αθηνών.

CONTINUE READING

Για να επιταχύνει όμως την ανάκαμψη του, θα πρέπει να ανεβάσει συναλλακτικούς ρυθμούς, ώστε να κινητοποιήσει νέα κεφάλαια, ιδιαιτέρως από την ευρωπαϊκή ήπειρο, όπου ο συναλλαγματικός κίνδυνος είναι μικρότερος.

Τεχνικά, η αγορά δεν κατάφερε να δώσει κάποιο αγοραστικό σήμα, αφού χρειαζόταν η κατοχύρωση των 826 μονάδων στο κλείσιμο, με τον γενικό δείκτη να αναδιπλώνεται και πάλι στη ζώνη των στηρίξεων, δηλαδή στις 810 με 815 μονάδες. Διαγραμματικά, ο κλάδος των Τραπεζών αποζητά το bullish εβδομαδιαίο κλείσιμο πάνω από τις 570 μονάδες και ενώ οι 500 μονάδες φυλούν τις "Θερμοπύλες” σε περίπτωση βίαιης επιστροφής των πωλητών.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει ο πιστοποιημένος αναλυτής Πέτρος Στεριώτης, τα χαμηλότερα διαθέσιμα εισοδήματα και οι συντηρητικότερες προσδοκίες των καταναλωτών για το μέλλον αναμένεται να περιορίσουν σε ένα βαθμό την τελική ζήτηση και άρα τα προεξοφλούμενα από αναλυτές και επενδυτές επιχειρηματικά κέρδη, τα οποία σε τελική ανάλυση αποτελούν την "πεμπτουσία" της χρηματιστηριακής αποτίμησης.

Άλλωστε, η ελληνική οικονομία δείχνει να προσπαθεί να κρατήσει τους αναπτυξιακούς της ρυθμούς, οι οποίοι όμως αναμένεται να πέσουν το 2023. Και αυτό που επισημαίνεται πλέον από τους περισσότερους αναλυτές, είναι το γεγονός ότι, ενώ η πιστωτική επέκταση είχε αρχίσει να βελτιώνεται από τις αρχές του έτους, υψηλότερα επιτόκια σαφώς θα περιορίσουν τη ζήτηση, ανακόπτοντας και τις επενδύσεις σε μια οικονομία που το κενό που άφησε πίσω της η δεκαετή κρίση είναι μεγάλο.

Ταμπλό

CONTINUE READING

Στο ταμπλό τώρα, η ΕΥΔΑΠ έκλεισε με κέρδη 3,27%, με τις Λάμδα και Aegean να ακολουθούν με +2,69% και +2,21% αντίστοιχα. Στο +1,63% έκλεισε ο ΟΛΠ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς, Alpha Bank, Σαράντης, Μυτιληναίος και Coca Cola.

Στον αντίποδα, Motor Oil και Ελλάκτωρ έκλεισαν με απώλειες 2,37% και 2,22% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Titan, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Jumbo, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΛΧΑ, Quest, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική και Eurobank. 

GALLERY

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR