National affairs
Updated at:

Καθηγητής Υφαντής: Μεταξύ μεταναστευτικού και αποστρατιωτικοποίησης κινείται η Τουρκική ρητορική (Βίντεο)

Είναι υπαρκτό το σενάριο αναβολής των Τουρκικών εκλογών μέσω Ελλάδας. Υπάρχει και ιστορικό από τον Τούρκο πρόεδρο δηλώνει ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου Κώστας Υφαντής, στον Real FM. 

Ο καθηγητής θυμίζει τις εκλογές του 2015 που διενεργήθηκαν στις 7 Ιουνίου 2015 για να εκλεγούν τα 550 μέλη της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας. Ήταν οι 24ες βουλευτικές εκλογές στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας. Εν μέσω φημολογίας ότι κανένα κόμμα δεν θα συνέλεγε τον απαιτούμενο αριθμό εδρών ώστε να έχει αυτοδυναμία, το αποτέλεσμα ήταν το πρώτο κοινοβούλιο στο οποίο κανένα κόμμα δεν είχε αυτοδυναμία από τις εκλογές του 1999. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), που κυβερνά από το 2002, απώλεσε την κοινοβουλευτική του αυτοδυναμία, όμως παρέμεινε το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, με ποσοστό 40,9% των ψήφων και 258 έδρες. 

Με διάφορα τερτίπια ο Τούρκος πρόεδρος καθυστέρησε τον επαναληπτικό γύρο έως τον Νοέμβρη και η Τουρκία, στο εσωτερικό της είχε μεγάλες αναταραχές. Η ψηφοφορία έγινε εν μέσω φόβων για την ασφάλεια μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για εκεχειρία ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους Κούρδους αντάρτες. Γύρω στους 150 άντρες των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις που επακολούθησαν ανάμεσα σε Τούρκους και Κούρδους εθνικιστές. Προτού διεξαχθούν οι εκλογές σημειώθηκε στην Άγκυρα η μεγαλύτερη σε απώλειες τρομοκρατική επίθεση στη σύγχρονη τουρκική ιστορία, με απολογισμό 102 νεκρούς.

Ο καθηγητής αναφέρεται και στα θέματα που επιλέγει ο Τούρκος πρόεδρος για να επιτεθεί στην Ελλάδα που όπως σημειώνει ο Κος Υφαντής εξαρτώνται από το ακροατήριο. Ουσιαστικά έχουμε μια εναλλαγή μεταξύ μεταναστευτικού και αποστρατιωτικοποίησης ανάλογα με το ακροατήριο. 

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε το Μια σταλιά ιστορία και επικαιρότητα 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR