Brimstone
World
Updated at:

Ο νέος βρετανικός πύραυλος που μπορεί να καταστρέψει κάθε ρωσική θωράκιση (Εικόνες)

Οι πύραυλοι Brimstone είναι αντιαρματικοί πύραυλοι που έχουν αναπτυχθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Με αφορμή την παράδοσή τους στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις τους τελευταίους μήνες και της πρόσφατης ενσωμάτωσής τους σε μία οικογένεια τεθωρακισμένων των Βρετανών, θα αναλύσουμε εκτενώς το σύστημα. 

Ποιος Είναι ο Πύραυλος Brimstone;

Ο Brimstone είναι στην πραγματικότητα ένας αντιαρματικός πύραυλος εναέριας εκτόξευσης, ο οποίος παράγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Βάση της ανάπτυξής του αποτέλεσε ο αμερικανικός πύραυλος AGM-114 Hellfire (Φλόγες της Κολάσεως). Αν και αρχικά ήταν πρόγραμμα της εταιρείας GEC-Marconi, το όπλο τώρα κατασκευάζεται από την ευρωπαϊκή αμυντική εταιρεία MBDA. 

Ο δρόμος για να γίνει ο Brimstone το επιχειρησιακό όπλο που βρίσκεται σε λειτουργία σήμερα ήταν πολύ χρονοβόρος και δύσκολος. Η αίτηση της βασιλικής ΠΑ των Βρετανών ξεκίνησε την δεκαετία του '70, όταν και ζήτησαν μία κατευθυνόμενη βόμβα διασποράς για να αντικαταστήσουν την βόμβα διασποράς BL755. Πολλά μετέπειτα προγράμματα απόκτησης και ανάπτυξης ακυρώθηκαν, με αποτέλεσμα η πρώτη εκτόξευση του πυραύλου-λύσης να γίνει το 1999. 

CONTINUE READING

Ένας βασικός στόχος των Βρετανών ήταν να είναι ο πύραυλος συμβατός με το μαχητικό Tornado IDS, το οποίο λειτουργεί έως και σήμερα. Το ευρωπαϊκό Typhoon προσαρμόζεται επίσης για να δεχτεί το όπλο. 

Ο Brimstone έχει τραβήξει το ενδιαφέρον πολλών ξένων πελατών, με την Σουηδική Αραβία να έχει αποκτήσει ήδη 1.000 μονάδες. Όπως προαναφέραμε, το 2022 ο πύραυλος παραδόθηκε και στις ουκρανικές δυνάμεις. Οι Βρετανοί ανέφεραν πως είναι ικανός να διεισδύσει κάθε θωράκιση ρωσικού άρματος, ανεξαρτήτως πάχους. 

Απόδοση και οι Σημαντικότερες Εκδόσεις

Εν τέλει, ο αντιαρματικός πύραυλος ξεκίνησε λειτουργία στην βασιλική ΠΑ των Βρετανών το 2005. Το βάρος του είναι 48,5 κιλά, επιδεικνύει βεληνεκές μεταξύ 8 και 20 χιλιομέτρων, ενώ πλοηγείται με την βοήθεια ενεργού συστήματος πλοήγησης ραντάρ. 

Το 2016 μπήκε όμως σε λειτουργία ο Brimstone 2, ο οποίος αποτέλεσε την δεύτερη γενιά του αντιαρματικού πυραύλου. Κάποιες από τις βελτιώσεις του περιλαμβάνουν πολύ βελτιωμένο βεληνεκές, καλύτερη πλοήγηση και εξοπλισμό ηλεκτρονικών αντιμέτρων. Το νέο όπλο έρχεται με εμβέλεια 40 χιλιομέτρων όταν εκτοξεύεται από ελικόπτερο και βεληνεκές έως 60 χιλιομέτρων όταν εκτοξεύεται από αεροσκάφος. Εξωτερικά παρατηρούμε πως ο Brimstone 2 διαθέτει και μεγαλύτερες διαστάσεις από τον αρχικό Brimstone.

Τέλος, να αναφέρουμε πως τον Μάρτιο του 2018 ανακοινώθηκε και ο Brimstone 3, ο οποίος προγραμματίζεται να αποτελέσει μία ριζική ανακατασκευή του Brimstone 2. Αναμένονται πολλές βελτιώσεις, όπως νέοι υπολογιστές (π.χ. νέο σύστημα πλοήγησης) και 20% μεγαλύτερο βεληνεκές. 

GALLERY

Brimstone
Brimstone
Brimstone
Brimstone
Brimstone
Brimstone σε Boxter
Brimstone
Brimstone
Brimstone
Brimstone
Brimstone
Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR