World

Στρατιωτικός εμπειρογνώμονας: Θα ξαναχτυπήσουν σφοδρά οι Ουκρανοί σε διάφορα μέτωπα!

''Τις επόμενες εβδομάδες, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα προσπαθήσουν ξανά να χτυπήσουν σε διάφορες κατευθύνσεις'', αποκαλύπτει ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και μόνιμο μέλος της λέσχης Izborsk Vladislav Shurygin, σε συνέντευξη του στο mk.ru. 

CONTINUE READING

Κατά τη γνώμη του, ο ουκρανικός στρατός χρειάζεται επειγόντως να επιδείξει μια θεαματική επίθεση πριν από τoν βαρύ χειμώνα. 

 

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, πολλοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι η αντεπίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας τελικά τελείωσε. Παρόλα αυτά,  καταγράφονται καθημερινώς βομβαρδισμοί, τρομοκρατικές επιθέσεις, βάναυσες δολοφονίες του άμαχου πληθυσμού. Στις 19 Σεπτεμβρίου, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας βομβάρδισαν ξανά το Ντόνετσκ, όπου υπήρξαν 13 νεκροί. 

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό εμπειρογνώμονα Vladislav Shurygin, η συμπεριφορά των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, πράγματι, μοιάζει με μια προσπάθεια αποθάρρυνσης του άμαχου πληθυσμού. 

''Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας τρομοκρατούν τους πολίτες του Ντόνετσκ τα τελευταία οκτώ χρόνια και ο στόχος τους σε αυτή την περίπτωση δεν αλλάζει. Καθήκον τους είναι να αποθαρρύνουν τον πληθυσμό, να επιδείξουν την ανωτερότητά τους και απλά, όπως λένε, να εκδικηθούν''. 

- Οι αργές τακτικές, συνάδουν με εξαντλημένη «αντεπίθεση»;

Όχι, δεν συνάδουν! Η επίθεση υπακούει στους νόμους της στρατηγικής και, κατά συνέπεια, αναπτύσσεται σύμφωνα με αυτούς. Δηλαδή, συνήθως οποιαδήποτε επίθεση επιχειρησιακής κλίμακας διαρκεί από μια εβδομάδα έως δέκα ημέρες - αυτή είναι η ενεργή φάση. Μετά από αυτό, αρχίζει η φάση σταθεροποίησης, όταν αυτός που επιτέθηκε προσπαθεί να διορθώσει το αποτέλεσμα, εάν η επίθεση ήταν επιτυχής.

Μια τέτοια ανάπαυση διαρκεί από δύο εβδομάδες έως ένα μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των χτυπημάτων, τις απώλειες που έχουν προκύψει και ποιοι πόροι είναι διαθέσιμοι για την αποκατάστασή τους. Ως εκ τούτου, πρέπει να καταλάβουμε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν έχουν ηττηθεί, είναι μόνο χτυπημένες, και τώρα οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας ασχολούνται με την αποκατάσταση της μαχητικής τους ικανότητας.

-Πόσο γρήγορα θα αναδομηθούν;

 
Είναι δύσκολο για μένα να το κρίνω αυτό, αφού δεν έχω στοιχεία για το τι και σε ποιο βαθμό λαμβάνουν βοήθεια οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας από τους δυτικούς συμμάχους. Όμως, όπως καταλαβαίνω, αυτή την εβδομάδα ή την επόμενη, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα προσπαθήσουν να χτυπήσουν κάπου. Θα έχει την ίδια δύναμη όπως κοντά στο Χάρκοβο; Πιστεύω πως όχι. Γιατί οι δαπανήθηκαν πολύ μεγάλοι πόροι. 

- Αν δεν υπάρχουν πόροι...;

Μέχρι το τέλος του φθινοπώρου, όταν το φύλλωμα πέφτει, η γη γίνεται χωλός και χτυπάει ο παγετός, η διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας θα ήθελε πολύ να επιδείξει μια άλλη θεαματική επίθεση. Πιθανότατα, προς την κατεύθυνση Ζαπορίζια ή κοντά στη Χερσώνα. Επομένως, δεν μπορούμε ποτέ να χαλαρώσουμε. Αντίθετα, πρέπει κανείς να είναι προετοιμασμένος για το γεγονός ότι σύντομα ο εχθρός θα προσπαθήσει να επαναλάβει τα πάντα. Μέχρι στιγμής βλέπουμε ότι έχει την πρωτοβουλία.

- Κατά τη γνώμη σας, ο εχθρός κατάφερε να σημειώσει μια προσωρινή επιτυχία;

Κατέλαβαν σχεδόν πλήρως την περιοχή του Χάρκοβο, αυτή που θεωρούσαμε δική μας...

- Εικάζεται ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν περάσει στη στρατηγική άμυνα.

- Η κλασική στρατηγική άμυνα είναι μια πολυεπίπεδη άμυνα, όταν παρατάσσονται τουλάχιστον τρεις διαδοχικές λωρίδες, η καθεμία βάθους ενός χιλιομέτρου. Στο πρώτο υπάρχουν κυρίως στρατεύματα, στο δεύτερο - εφεδρεία, και το τρίτο προετοιμάζεται σε περίπτωση αποχώρησης. Αυτό ονομάζεται στρατηγική άμυνα. Πιθανότατα, τώρα χτίζουμε μια άμυνα, συνειδητοποιώντας ότι μια νέα αντεπίθεση από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας είναι πιθανή. Αλλά ταυτόχρονα, είμαστε υποχρεωμένοι να προετοιμάσουμε τη δική μας αντεπίθεση - να προετοιμάσουμε αποθέματα, πόρους και να επιδείξουμε όλα όσα θα έπρεπε να επιδείξει ο στρατός μιας τόσο τεράστιας χώρας όπως η Ρωσία.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR