World
Updated at:

H άμυνα του Ρωσικού γίγαντα! Είναι έτοιμοι για έναν παρατεταμένο πόλεμο;

''Είναι πολύ πιθανό να θεωρήσουμε την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία ως μια περιπέτεια του Κρεμλίνου, το οποίο υπολόγιζε σε μια «κεραυνική» κατάληψη της Ουκρανίας, αν όχι μέσα σε λίγες ημέρες, σίγουρα μέσα σε λίγες εβδομάδες'', σχολιάζουν οι αρθρογράφοι του defence-ua.com. 

CONTINUE READING

''Όλο αυτό το σχέδιο κατέρρευσε τον Μάρτιο και ο πόλεμος συνεχίζεται εδώ και έξι μήνες, έχοντας ήδη αλλάξει εντελώς το ρου του αρκετές φορές. Και το ενδεχόμενο «άμυνας» και γενικότερα των μετόπισθεν να στηρίξουν τον πόλεμο είναι στην ημερήσια διάταξη. Η εξέταση αυτού του ζητήματος πρέπει να αξιολογηθεί ρεαλιστικά. Εις βάθος να δούμε τις δυνατότητες του Ρωσικού στρατού, που έχουν δαπανήσει για την άμυνα ποσό που ισοδυναμεί με τον προϋπολογισμό της Ουκρανίας''. 

''Συνειδητοποιώντας ότι η Ρωσική Ομοσπονδία δεν προετοιμαζόταν για έναν παρατεταμένο πόλεμο, που από μόνο του είναι μια τεράστια δοκιμασία για οποιοδήποτε κράτος''

Παρακάτω παραθέτουν συγκεντρωμένα στοιχεία για τις δυνατότητες της Ρωσικής Άμυνας πριν την εισβολή, τη δεδομένη στιγμή και στο άμεσο μέλλον 

Η κατάσταση «άμυνας» της Ρωσικής Ομοσπονδίας πριν από την εισβολή

Το Κρεμλίνο ξεκίνησε μια σημαντική αύξηση στον αμυντικό προϋπολογισμό τη δεκαετία του 2000. Το παρακάτω γράφημα από την Παγκόσμια Τράπεζα συνδυάζει το ισοδύναμο σε δολάρια των δαπανών «άμυνας» και το ποσοστό του ΑΕΠ από το 2000 έως το 2020 στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Το βασικό συμπέρασμα από αυτά τα δεδομένα είναι ότι από το 2018, για να διατηρήσει το σημερινό επίπεδο χρηματοδότησης του στρατού, το Κρεμλίνο έχει ήδη «κόψει» την χρηματοδότηση σε άλλα βασικά κομμάτια. 

Μια άλλη πτυχή είναι εξαιρετικά σημαντική. Στη δεκαετία του 2000, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχεδίασε έναν ισχυρό και μαζικό επανεξοπλισμό όλων των ενόπλων δυνάμεων. Επρόκειτο για μια συνολική μετάβαση σε νέα μοντέλα και τη διαμόρφωση ενός νέου σχεδίου των ενόπλων δυνάμεων. Όπως τα τανκ Armata, τα Kurganets BMP, το αυτοκινούμενο όπλο Koalitsiya, το μαχητικό αεροσκάφους Su-57, μια ολόκληρη σειρά πυραύλων τύπου Kalibr και εκατοντάδες άλλα σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων το AK-12 και ο ατομικός εξοπλισμός ενός πεζικού. 

Ταυτόχρονα, σημαντικό μέρος αυτών των έργων δεν υλοποιήθηκε, παρέμεινα μακέτες, η περιορίστηκαν δείγματα ή σε μικρής κλίμακας παραγωγή. Ένα άλλο, όπως το AK-12 , αποδείχθηκε εντελώς διαφορετικό από αυτό που δηλώθηκε και μερικές φορές είχε μερικά εννοιολογικά ελαττώματα, για παράδειγμα, το BMP-3 , η παραγωγή του οποίου επένδυσε τεράστια κεφάλαια.

У РФ декларували випуск 2300 "Армат" та машин на її базі до 2020 року

Η Ρωσική Ομοσπονδία ανακοίνωσε την κυκλοφορία 2.300 "Armat" και οχημάτων που βασίζονται σε αυτό έως το 2020

Έτσι, το μόνο που μπόρεσε να κάνει η Ρωσική Ομοσπονδία, «θάβοντας» κατά μέσο όρο 65 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στο στρατό, ήταν να ενημερώσει τα σοβιετικά όπλα και να αποκτήσει έναν εκσυγχρονισμένο σοβιετικό στρατό έως το 2021 με μια τμηματική μετάβαση σε νέα μοντέλα με τα δηλωθέντα χαρακτηριστικά.

Τρέχουσες δυνατότητες της «άμυνας» της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Έτσι, ολόκληρο το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα της Ρωσικής Ομοσπονδίας για δύο δεκαετίες, έχοντας πρακτικά απεριόριστους πόρους και άμεσες εργασίες με τη μορφή κρατικών προγραμμάτων, απέτυχε να επανεξοπλίσει τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Και τώρα, υπό συνθήκες ολοκληρωτικών κυρώσεων, πρέπει να ικανοποιήσει τις ανάγκες του δικού του στρατού, ο οποίος επιδεικνύει «πράξεις καλής θέλησης» και «ανασυγκροτείται» για περισσότερο από μισό χρόνο, έχοντας πλεονέκτημα σε όλα τα είδη όπλων και εργατικό δυναμικό.

Και τα κύρια καθήκοντα για την "άμυνα" , από αυτή την άποψη είναι, πρώτα απ 'όλα, η επισκευή και η αποκατάσταση του κατεστραμμένου εξοπλισμού. Και δεύτερον, η αναπλήρωση των αποθεμάτων πυρομαχικών. Όσον αφορά τα πυρομαχικά, είναι αδύνατο να αυξηθεί άμεσα η παραγωγή τους. Ακόμη και οι ΗΠΑ, με τη βιομηχανική τους βάση, χρειάζονται τρία χρόνια για να τριπλασιάσουν την παραγωγή απλών πυρομαχικών 155 χλστ .

Μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέδωσαν στην Ουκρανία 806.000 πυρομαχικά των 155 χλστ

Ομοίως, με την επισκευή και την αποκατάσταση, για τις οποίες είναι απαραίτητο να βρεθούν ανταλλακτικά, "για να επεκταθεί" η απόδοση των επισκευαστικών επιχειρήσεων. Και αυτό απαιτεί τόσο αύξηση των ειδικών όσο και της παραγωγικής βάσης.

Η πλήρης τοποθεσία του τάγματος επισκευής του ρωσικού στρατού στο απελευθερωμένο Izyum είναι εξαιρετικά ενδεικτική της πραγματικής κατάστασης των δυνατοτήτων αποκατάστασης και επισκευής της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Δεδομένων των ήδη σκουριασμένων, μερικά από αυτά τα τεθωρακισμένα ήταν εκεί για περισσότερες από λίγες μέρες. Δηλαδή δεν είχαν χρόνο ή δεν μπορούσαν να τα επισκευάσουν ή να τα στείλουν στο επισκευαστικό εργοστάσιο.

Και στο ερώτημα εάν η Ρωσική Ομοσπονδία μπορεί να αντισταθμίσει τις απώλειες με την τρέχουσα παραγωγή, ακόμη και με μια αόριστη προοπτική επέκτασης, είναι δυνατόν να απαντήσουμε με σιγουριά - όχι. Και μιλάμε για όλα τα είδη όπλων, πυρομαχικών και στρατιωτικού εξοπλισμού.

Μελλοντικές δυνατότητες «άμυνας» της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Είναι απαραίτητο να καταλάβουμε ότι τώρα ο ρωσικός στρατός πολεμά με ό,τι έχει στις αποθήκες του από την εποχή της ΕΣΣΔ. Μερικοί τύποι όπλων μπορούν να σταλούν αμέσως στο «μπροστινό μέρος», άλλοι απαιτούν επισκευή αποκατάστασης, η χωρητικότητα των οποίων είναι περιορισμένη.

Image 3

Ποια βήματα έχει ήδη κάνει το Κρεμλίνο

Επιπλέον 9,6-11,2 δισεκατομμύρια δολλάρια στην κρατική αμυντική εντολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας και την πραγματική κινητοποίηση της στρατιωτικής βιομηχανίας με απόλυτο δικαίωμα υπαγόρευσης από το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Το αν θα επιτρέψει τη ριζική επέκταση της παραγωγής μπορεί να αποδειχθεί στο πιο απλουστευμένο παράδειγμα. Για παράδειγμα, μια παρτίδα BMP-1 αφαιρείται από την αποθήκευση και πρέπει να αντικαταστήσουν τον κινητήρα UTD-20.

Υπάρχει ένα εργοστάσιο όπου 100 εργαζόμενοι αποκαθιστούν 10 κινητήρες σε μια βάρδια, αλλάζει σε πρόγραμμα εργασίας τριών βάρδιων και σύμφωνα με τη λογική θα έπρεπε ήδη να αποκαθιστά 30 κινητήρες την ημέρα. Για αυτό, είναι απαραίτητο να στελεχωθούν δύο ακόμη βάρδιες εργασίας, να βρεθούν δηλαδή 200 ειδικοί και να προετοιμαστεί η βάση παραγωγής για τρεις φορές μεγαλύτερη φθορά.

Αλλά για να αποκατασταθεί ο κινητήρας, χρειάζονται εξαρτήματα, τα οποία παρήχθησαν υπό όρους σε άλλα 10 εργοστάσια, και πρέπει επίσης να μεταβούν σε λειτουργία τριών βάρδιων, και αυτό είναι ήδη ανάγκη για 2000 ειδικούς υπό όρους. Αλλά αυτοί οι 10 κατασκευαστές εξαρτημάτων παρήγγειλαν επίσης μέταλλο, καουτσούκ, πλαστικό, σύρματα και άλλα υλικά από άλλους 10 κατασκευαστές ο καθένας, οι οποίοι πρέπει επίσης να αλλάξουν σε λειτουργία 24/7 και χρειάζονται νέους εργάτες, άρα τώρα 20.000 υπό όρους.

Δηλαδή, για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, όσο υπάρχουν αποθέματα εξαρτημάτων, είναι θεωρητικά δυνατό να αυξηθεί η αποκατάσταση των κινητήρων κατά τρεις φορές. Μόλις όμως εξαντληθούν τα αποθέματα, η όλη διαδικασία θα σταματήσει εάν δεν επεκταθεί ολόκληρος ο κλάδος. 

Ще один окремий аспект - залежність верстатного парку РФ від Заходу

Μια άλλη ξεχωριστή πτυχή είναι η εξάρτηση του μηχανοστασίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας από τη Δύση

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Ρωσική Ομοσπονδία δεν θα έχει νέες πραγματικές ευκαιρίες παραγωγής που απαιτούν ολοκληρωτικές αλλαγές όπως η εκβιομηχάνιση του Στάλιν.

Για δύο συνεχόμενες δεκαετίες, ο Πούτιν χρηματοδοτεί τον στρατό και το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα. Από το 2000, μιλάμε για περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια (σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα) που διατίθενται «για την άμυνα». Ως αποτέλεσμα, το Κρεμλίνο στρατολογεί τώρα αιχμαλώτους, ο Πούτιν πηγαίνει προσωπικά στην Τεχεράνη για drones, και όχι μόνο τα T-62, αλλά ακόμη και αντιαεροπορικά πυροβόλα της εποχής του Στάλιν επιστρέφουν από τις βάσεις αποθήκευσης .

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR