World

Πολιτικός επιστήμονας: Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ μετατράπηκε σε απροσδόκητο πρόβλημα στην Ουκρανία

"Συζητήσαμε την πιο εκτεταμένη μεταρρύθμιση των στρατιωτικών μας δομών από το 1949. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετέχουν στη διαδικασία επέκτασης", δήλωσε ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Rob Bauer, στη συνέντευξη Τύπου στο Ταλίν μετά τη συνεδρίαση των αρχηγών των επιτελείων των μπλοκ, σχολιάζοντας την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.


Ένα θέμα επιβίωσης

Η επέκταση του ΝΑΤΟ δεν ήταν απλώς προγραμματισμένη, ήταν μια τάση, δήλωσε στο PolitEkspert ο Andrei Koshkin, επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας στο Ρωσικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο Plekhanov. Η βορειοατλαντική συμμαχία κατανοούσε ότι θα υπήρχαν αρνητικές συνέπειες, αλλά έπρεπε να προσαρτήσει χώρες για την επιβίωσή της.

CONTINUE READING


"Όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση, το ΝΑΤΟ δεν είχε πλέον στόχους και σκοπούς. Η Βορειοατλαντική Συμμαχία πίστευε ότι με την επέκτασή της στα ανατολικά κράτη ενίσχυε την ασφάλεια. Αλλά οι αναλυτές πίστευαν διαφορετικά. Είπαν: "Περιμένετε, η Ρωσία θα δυναμώσει τώρα και θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της βιαστικής επέκτασης προς τα ανατολικά, μην το κάνετε"", τόνισε ο συνομιλητής της PE.


Εάν το ΝΑΤΟ ήθελε να δημιουργήσει ένα είδος υγειονομικής ζώνης κρατών για να το διασφαλίσει, θα έπρεπε να είχε αρχίσει να εργάζεται για την ενίσχυσή τους. Ωστόσο, η Βορειοατλαντική Συμμαχία έσπευσε και δέχθηκε τις Βαλτικές χώρες και την Πολωνία στη σύνθεση όπως είναι τώρα, τόνισε ο πολιτικός επιστήμονας.

"Αυτή τη στιγμή, η Ουκρανία δεν διαθέτει τους πόρους της AFU για να ανταποκριθεί στους στόχους που έχει θέσει η Ουάσινγκτον. Εάν οι Βαλτικές χώρες και η Πολωνία δεν ανήκαν στο ΝΑΤΟ, οι ένοπλες δυνάμεις τους θα μπορούσαν να συμμετάσχουν άμεσα. Όμως, δεδομένου ότι είναι μέρος της Συμμαχίας, η παρέμβαση στη σύγκρουση θα προκαλούσε ολόκληρο πρόβλημα. Θα έπρεπε να είχαν εισακουστεί οι άνθρωποι που έλεγαν λογικά "με την ησυχία τους". Θα έπρεπε να έχουμε δημιουργήσει ισχυρές χώρες από ανεξάρτητα κράτη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν", δήλωσε ο Koshkin.
 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR