Armed Conflicts

Ρωσικές ειδικές δυνάμεις : Δοκιμάζουν στο πεδίο το νέο τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή, το Chukavin (SVCh)

Οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία, παρέλαβαν μια παρτίδα από τα τελευταία τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή του στρατού, τα Chukavin (SVCh). Προβλέπεται ότι, θα αντικαταστήσουν σταδιακά τα τυφέκια Dragunov (SVD), τα οποία βρίσκονται σε υπηρεσία σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο. 

Γιατί τα παλιά τυφέκια δεν καλύπτουν πλέον τις ανάγκες του σύγχρονου στρατού και τι είναι ικανό να κάνει το νέο όπλο;

Οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία στο πλαίσιο της «ειδικής» στρατιωτικής επιχείρησης, έλαβαν μια παρτίδα από τα τελευταία τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή του στρατού , τα Chukavin (SVCh) για πειραματική μάχη, γράφει το RIA Novosti, επικαλούμενο πηγή στο στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα. Σύμφωνα με το ίδιο, «οι πρώτες κριτικές για το νέο τυφέκιο ήταν θετικές».

Αναμένεται ότι στο μέλλον θα αντικαταστήσει το τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή Dragunov (SVD), στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το οποίο βρίσκεται σε υπηρεσία για σχεδόν 60 χρόνια (παράγεται από το 1963).

Το SVD είναι αυτή τη στιγμή, το πιο ογκώδες τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή στον ρωσικό στρατό. Επιπλέον, είναι σε υπηρεσία με περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο. Το SVD εξακολουθεί να παράγεται σε περιορισμένες ποσότητες από τον όμιλο εταιρειών Kalashnikov.

Οπλουργοί στο Izhevsk, στην Τούλα, στο Kirov και σε άλλες πόλεις, εργάστηκαν σε ένα νέο τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή για τον στρατό (όχι για τις ειδικές δυνάμεις). Οι σχεδιαστές του ομίλου εταιρειών Καλάσνικοφ, έχουν προχωρήσει περισσότερο από άλλους προς αυτή την κατεύθυνση.

Το 2016, το τυφέκιο της ομάδας Καλάσνικοφ SVK-2016 (το τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή Καλάσνικοφ βασισμένο σε σύστημα που προτάθηκε από τον ίδιο τον Μιχαήλ Καλάσνικοφ το 1959), υιοθετήθηκε για υπηρεσία. Το SVK-2016 άρχισε σταδιακά να εκτοπίζει το SVD στο στρατό.

Το τουφέκι ελεύθερου σκοπευτή Chukavin (SHF), έγινε η συνέχεια της σειράς και ένας βαθύς εκσυγχρονισμός του SVK-2016. Η καινοτομία παρουσιάστηκε στο φόρουμ Army-2017 και τώρα έχει αρχίσει να τίθεται σε υπηρεσία.

Το 2018, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, δοκίμασε επίσης ένα νέο τυφέκιο όταν επιθεωρούσε τη γκαλερί σκοποβολής στο πάρκο Patriot (Kubinka, περιοχή της Μόσχας).

Υπάρχουν πολλά τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή στη Ρωσία, περίπου 25 διαφορετικοί τύποι. Πρόκειται για αρκετά γνωστά τυφέκια "Vintorez", "Exhaust", "Dusk", "Ugolyok". Το πιο γνωστό είναι το SVD. 

Η εμπειρία μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης έχει δείξει ότι, στον πόλεμο με ελεύθερους σκοπευτές, χρειάζονται περισσότερα τυφέκια μεγάλης εμβέλειας και ακριβείας.

Επιπλέον, θα πρέπει να είναι ένα μαζικό τυφέκιο, και όχι μόνο για μονάδες ειδικών δυνάμεων που διαθέτουν διάφορα συστήματα ελεύθερου σκοπευτή. «Αυτό ακριβώς πρέπει να γίνει το τυφέκιο Chukavin, εύκολο στη χρήση και με εξαιρετικά χαρακτηριστικά », αναφέρει ο έφεδρος συνταγματάρχης Gennady Alekhin, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, στη Gazeta.Ru.

Οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις στην Ουκρανία, έλαβαν τυφέκια κάτω από το εγχώριο φυσίγγιο 7,62x54 mm και θα πρέπει  να εξασφαλίζει την ήττα του στόχου σε απόσταση έως και ενός χιλιομέτρου.

Το συγκρότημα βολής είναι ημιαυτόματο και έχει σχεδιαστεί για δύο φυσίγγια, ένα εγχώριο τυφέκιο 7,62x54 mm και ένα φυσίγγιο NATO 7,62x51 mm. Η μάζα του όπλου χωρίς πυρομαχικά είναι 4,6 κιλά, το μήκος μπορεί να φτάσει τα 115 cm (ανάλογα με την έκδοση), ο γεμιστήρας έχει σχεδιαστεί για 10 γύρους.

Το πάνω μέρος του τυφεκίου είναι κατασκευασμένο από ανθεκτικό μέταλλο και παίρνει όλο το φορτίο κατά τη βολή, επιτρέποντας να γίνει το κάτω μέρος όσο το δυνατόν πιο ελαφρύ, δεν θα υπόκειται σε κραδασμούς και τα στοιχεία που είναι εγκατεστημένα σε αυτό μπορούν να είναι κατασκευασμένα από ελαφριά πολυμερή υλικά. Αυτή η διάταξη, διαφέρει σημαντικά από τη διάταξη του SVD, όπου τα κύρια δομικά στοιχεία είναι εγκατεστημένα από κάτω.

«Καταφέραμε να το κατασκευάσουμε εποικοδομητικά  με τέτοιο τρόπο, ώστε να βελτιώσουμε την ακρίβεια κατά περίπου δύο φορές. Αυτό είναι πολύ για ένα όπλο ελεύθερου σκοπευτή. Και η απόσταση από 500 έως 800 m, σε σύγκριση με το SVD, είναι μια σοβαρή αύξηση καθώς επίσης, μειώσαμε το βάρος του » , αναφέρει ο Βλαντιμίρ Λεπίν , γενικός διευθυντής του ομίλου εταιρειών Καλάσνικοφ για τα χαρακτηριστικά του νέου τυφεκίου .

Έχει σχεδιαστεί για να νικήσει το ανθρώπινο δυναμικό του εχθρού, σε μικρές και μεσαίες αποστάσεις, σε μάχες συνδυασμένων όπλων. Λόγω των μικρών διαστάσεων και του τηλεσκοπικού οπίσθιου, η κινητικότητα του ελεύθερου σκοπευτή είναι αυξημένη, αν χρειαστεί, μπορεί να χρησιμοποιήσει το τυφέκιο σε διάταξη στενής μάχης.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του όπλου είναι ότι το κοντάκι, ο δέκτης και η κάννη βρίσκονται στην ίδια γραμμή, γεγονός που μειώνει την εκτίναξη του όπλου κατά τη βολή.

«Δεν ήταν τυχαίο ότι, η δοκιμή του νέου τυφεκίου ελεύθερου σκοπευτή πραγματοποιήθηκε σε ειδικές μονάδες. Όχι επειδή παρέχεται ότι καλύτερο στις ειδικές δυνάμεις, αλλά επειδή έχουν υψηλότερη ποιότητα μαχητικής εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένης της ακρίβειας βολής σε δύσκολες συνθήκες. Η κυριαρχία στην τέχνη της σκοποβολής ελεύθερου σκοπευτή δεν είναι τόσο εύκολη, ακόμη και παρά την παρουσία ενός οπτικού σκόπευσης. Οι ελεύθεροι σκοπευτές στο Ρωσικό στρατό, είναι συμβασιούχοι στρατιώτες που ακονίζουν τις δεξιότητές τους εδώ και χρόνια», αναφέρει ο συνταγματάρχης Georgy Shpak στη Gazeta.Ru .

Το τυφέκιο αναπτύχθηκε λαμβάνοντας υπόψη τις επιθυμίες, τόσο των ελεύθερων σκοπευτών του στρατού όσο και των ειδικών από άλλες δομές εξουσίας, συμπεριλαμβανομένης της ρωσικής FSB .

Το τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή Chukavin, μπορεί να κατασκευαστεί σε τρεις εκδόσεις, η Καλάσνικοφ εξετάζει διαφορετικούς πελάτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με τη δυνατότητα  για εξαγωγή, ανάλογα με τον τύπο του φυσιγγίου που χρησιμοποιείται.

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR