Greek-Turkish Relations
Updated at:

Στοχοποιούν Ρω και Στρογγύλη οι Τούρκοι-Τα Δωδεκάνησα “βαφτίστηκαν” προκλητικά ως (Νήσοι Μεντεσέ στη Θάλασσα των Νησιών-Αιγαίο)

Πολλά και άκρως επικίνδυνα φαίνονται ότι  ετοιμάζουν μεθοδικά κατά της Ελλάδος το επόμενο διάστημα οι Τούρκοι, αφού τίποτα και κανένας δεν αλλάζει την εθνικιστική πολιτική της Τουρκίας,  ειδικά σε ότι έχει σχέση με την διεκδίκηση ελληνικών μικρονήσων για αρχή στην ευαίσθητη περιοχή των Δωδεκανήσων ( πριν ένα χρόνο είχαμε περιπτώσεις τουρκικής κατασκοπείας).

Η Άγκυρα επιζητεί μανιωδώς ( πολιτικά, διπλωματικά, και στρατιωτικά) να ανοίξει “κερκόπορτα” στην περιοχή, για να διεκδικήσει αργότερα πιθανότατα ακόμα και το μισό Αιγαίο, σύμφωνα με Τούρκους ειδικούς και αξιωματούχους.

Με αφορμή την παρουσία στην περιοχή της Προέδρου της χώρας μας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο τουρκικός τύπος, αναφέρει ότι η ίδια η πρόεδρος, θα παραστεί μετά την τελετή για την «79η επέτειο από την απελευθέρωση του Καστελόριζου», στη νήσο Στρογγύλη που οι Τούρκοι έχουν ήδη βαφτίσει “Φενέρ” στα πρότυπα των Ιμίων ( Καρντάκ).

“Τα νησιά Ρω και Στρογγύλη ( αναφέρονται με τουρκικά ονόματα), είναι ακριβώς απέναντι από το Κας, και δεν παραχωρήθηκαν ποτέ στην Ελλάδα. Τα Δωδεκάνησα και οι συναφείς βραχονησίδες τους ( ανήκαν στην Ιταλία) αναφέρθηκαν ονομαστικά στη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης.

Εκεί τα νησιά Ρω και Στρογγύλη, που είναι δύο αποκομμένα νησιά, δεν υπόκεινται στην  κυριαρχία της συνθήκης αυτής", αναφέρει το τουρκικό άρθρο που περιγράφει το αφήγημα που έχουν έτοιμο οι Τούρκοι σε περίπτωση οποιασδήποτε πιθανής κρίσης με την Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή διάφοροι κύκλοι στην γειτονική χώρα στοχοποιούν την ειλημμένη  απόφαση του ΓΕΕΘΑ για την δημιουργία στρατιωτικού φυλακίου στην Γαύδο.

Δεν είναι καθόλου τυχαία η όποια αναφορά για τα συγκεκριμένα νησιά, αφού αυτά εμπίπτουν στα 131 νησιά που φέρεται να διεκδικεί η Άγκυρα μέσω προκλητικών δημοσιευμάτων στον τουρκικό τύπο. 

Έτοιμο το αφήγημα για οποιαδήποτε κρίση στην περιοχή των Δωδεκανήσων από το επιστημονικό προσωπικό της Τουρκίας

Την συνέχεια στο θέμα αυτό δίνει ο Τούρκος Γκιουρσέλ Τοκμάκογλου, πρώην διευθυντής πληροφοριών της τουρκικής αεροπορίας, και σύμβουλος του τουρκικού ΥΠΑΜ, σε άρθρο του που ξεδιπλώνεται ολόκληρη η προπαγάνδα της Άγκυρας.

“Το θέμα των «Δωδεκανήσων», γνωστών ως “Νήσων Μεντεσέ”, στη Θάλασσα των Νησιών (στο Αιγαίο) εξακολουθεί να συζητείται αυτές τις μέρες ( δεν τέθηκε κανένα θέμα).

Στην ερώτηση ποιος έχει την κυριαρχία αυτής της περιοχής , το θέμα αυτό οφείλεται να γίνει πλήρως κατανοητό. Από την κλασική εποχή, πολλά έχουν αλλάξει μέσω εισβολών, κατοχής ή κατάληψης, από την ελληνική στην τουρκική πλευρά και αντίστροφα.

Από αυτή την άποψη, η κυριαρχία της περιοχής αυτής, θα έπρεπε να είχε γίνει με ειδική συμφωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, ακόμα κι αν είχε γίνει πόλεμος, οι δύο εμπόλεμοι θα έπρεπε να συνάψουν συνθήκη ειρήνης, συμπεριλαμβανομένου των τίτλων ιδιοκτησίας «γης» εντός αυτών των όρων της συνθήκης ειρήνης.

Αυτό δεν έγινε ποτέ ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία και έτσι έχουν μείνει εκκρεμή πολλά παρόμοια ζητήματα που προκαλούν διαμάχη σήμερα.  

Η Ελλάδα για παράδειγμα, εκμεταλλεύεται το θέμα της υφαλοκρηπίδας αυτών των νησιών, σε μια προσπάθεια της να κλείσει την έξοδο της Τουρκίας στη θάλασσα διεκδικώντας ακόμη και 131 νησιά, τα οποία εμείς ονομάζουμε EGAYDAK.

Υπάρχουν μικρονήσοι και βραχονησίδες που δεν αναφέρονταν στην συνθήκη της Λωζάνης.

Οι ελληνικές αρχές μάλλον γνωρίζουν ότι αυτό είναι απαράδεκτο.

Πρόκειται για αιτήματα που δεν συνάδουν με όλες τις διεθνείς συμφωνίες. Επιπλέον, υπάρχουν θέματα σφετερισμού του εναέριου χώρου  πάνω από την υφαλοκρηπίδα, αλλά και του ελέγχου και των υποχρεώσεων που εμπίπτουν στην κυριαρχία αυτής.

Μάλιστα σε όλες τις διεθνής συμφωνίες είναι γραμμένα όλα με ονόματα  "Ασία, Μικρά Ασία, Ανατολία η κύρια ήπειρος" κ.λπ. πτυχές, ενδείξεις που περιγράφουν ποιο νησί είναι προέκταση ποιας ακτογραμμής.

Λοιπόν, για τι πράγμα μιλάμε, αφού τα κύρια σημεία και οι ενδιάμεσες γραμμές είναι ήδη ξεκαθαρισμένες, και το Αιγαίο είναι μια περίκλειστη θάλασσα.

Προγραμματίζεται σε αυτά τα νησιά να τοποθετηθούν μελλοντικά πλατφόρμες εξόρυξης υδρογονανθράκων, δημιουργώντας ευκαιρίες που συνοδεύονται από ορισμένα επιχειρηματικά δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Αλλά το πιο σημαντικό, είναι να είναι κάποιος ιδιοκτήτης και κυρίαρχος των πλούτων της θάλασσας, ειδικά κάτω από αυτήν, στο βυθό.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω για όσους δεν ξέρουν ότι για παράδειγμα το Καστελόριζο φαίνεται ακριβώς απέναντι από το Kaş.

Την σημερινή υπάρχουσα κατάσταση δημιούργησαν οι αποκαλούμενες μεγάλες δυνάμεις, με  συμφωνίες που υλοποιήθηκαν εκείνη την εποχή ( 1923).

Θα αλλάξει όμως αυτή η κάθε κατάσταση;

Όλα είναι θέμα πολιτικής. Αυτήν την περίοδο έχουμε μια ελληνική Κυβέρνηση, η οποία είναι επηρεασμένη από τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής μας.

Θεωρούμε ως δεδομένο και φυσιολογικό το καθήκον των κυβερνήσεων ( Τουρκίας -Ελλάδος) είτε να διατηρήσουν το σημερινό status quo, είτε να λάβουν μέτρα για να κάνουν κάποιες αλλαγές, για την αποφυγή προκλήσεων", καταλήγει ο ίδιος για το πραγματικά προκλητικό αφήγημα των Τούρκων στην περιοχή των Δωδεκανήσων.

Όπως γίνεται κατανοητό, η Τουρκία μετά την κρίση των Ιμίων το 1996, σχεδίαζε μεθοδικά την επόμενη κίνηση της, η οποία περιελάμβανε μια νέα ακόμα πιο σοβαρή ένταση στην περιοχή αυτής των Δωδεκανήσων, με στόχο να τεθεί διεθνώς θέμα για την ελληνική κυριαρχία σε δεκάδες μικρονήσους και βραχονησίδες.

Ο συνεχής εξοπλισμός των ενόπλων δυνάμεων με γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη, και χθες με τα πρώτα δύο F-16V, τα οποία θα επιχειρούν από την βάση της Κρήτης, τα πράγματα αλλάζουν δραματικά, αφού ακόμα και το κόστος μιας πιθανής μικρής διάρκειας στρατιωτικής σύγκρουσης, θα ήταν δυσβάστακτο για την Τουρκία που ήδη μετρά εκατοντάδες νεκρούς στην Βόρεια και Ιράκ.

Τι μπορεί να κάνει τώρα η Άγκυρα;

Το καθεστώς Ερντογάν, ανέξοδα και αβίαστα μπορεί να φέρει οποιαδήποτε από τις παραπάνω αστήριχτες διεκδικήσεις στον ΟΗΕ, και στην διεθνή κοινότητα και μαζί με την άσκηση “μαύρης προπαγάνδας” κατά της Ελλάδος, να βρει ευήκοα ώτα κάποιων  σε ΗΠΑ, ΕΕ, και Ασία.

Η συνέχεια όμως ξεκάθαρα της όλης αυτής της τουρκικής προσπάθειας, θα εξαρτηθεί από το πόσο απήχηση στην διεθνή κοινότητα τα τουρκικά παραμύθια, και από ποιους, για να πάνε οι " γείτονες" παρακάτω.     

 

GALLERY

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR