Greek-Turkish Relations
Updated at:

Φόβοι για νέες προκλήσεις σε άσκηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο-Τεστάρεται η τουρκική Ναυτική Δύναμη Υψηλής Ετοιμότητας (TURMARFOR)

Ξεκίνησαν στο Αιγαίο οι ναυτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή μονάδων επιφανείας, υποβρυχίων και προσωπικού  από 15 χώρες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι μεγάλης κλίμακας ασκήσεις περιλαμβάνουν τις ονομασίες “Dynamic Mariner - Mavi Balina - Nusret - 2022” σε Α.Μεσόγειο και Αιγαίο, ξεκίνησαν  στις 11 Σεπτεμβρίου και θα συνεχιστούν έως τις 22 Σεπτεμβρίου.

CONTINUE READING

“Η τουρκική Ναυτική Δύναμη Υψηλής Ετοιμότητας (TURMARFOR) θα δείξει τη δύναμή της στην Άσκηση ΝΑΤΟ που διεξάγεται στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος, η οποία έχει μετατραπεί σε περιοχή έντασης τα τελευταία χρόνια λόγω της στάσης της Ελλάδας.

Με την άσκηση θα αξιολογηθεί το επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας των αμφίβιων στοιχείων του τουρκικού ναυτικού, το οποίο θα αναλάβει την διοίκηση της δυνάμεως Response Force (NRF) τον Ιανουάριο του 2023”, αναφέρει μεγάλη τουρκική εφημερίδα.

Επίσης, το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό θα δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων ANKA και TB-2 έναντι των θαλάσσιων στόχων στο πλαίσιο του επιφανειακού πολέμου και της χρήσης τους σε συντονισμό με επανδρωμένες μονάδες.

Με λίγα λόγια οι Τούρκοι εισάγουν τα νεο-οθωμανικά σχέδια τους κατά της Ελλάδος σε άσκηση του ΝΑΤΟ, και είναι πολύ πιθανό να επιχειρήσουν να προκαλέσουν την χώρα μας, όπως έκαναν και πρόσφατα με μαχητικά F-16, πάλι σε συμμαχική άσκηση.  

Σε αυτό το σκεπτικό συντείνουν και οι δηλώσεις του  απόστρατου Τούρκου Ναυάρχου Cem Gürdeniz με βάσει το προχθεσινό περιστατικό στο Αιγαίο.

Ο Τούρκος Ναύαρχος ε.α. δήλωσε ότι " το γεγονός ότι οι αδιαμφισβήτητοι πυροβολισμοί της ελληνικής Ακτοφυλακής σε ανοιχτή θάλασσα είναι ένα μεγάλο σκάνδαλο που δεν μπορεί να εξηγηθεί από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, και το δίκαιο των ένοπλων συγκρούσεων. Μόνο ένα αδίστακτο κράτος μπορεί να το κάνει αυτό», είπε ο Gürdeniz, προσθέτοντας, «Η Τουρκία και η κυβέρνηση των νήσων Κομόρες θα πρέπει να καταφύγουν σε όλα τα νόμιμα μέσα για να επιβάλουν ποινικές κυρώσεις στην Ελλάδα, ως ξεκάθαρη επίθεση στην αρχή της «ελευθερίας της ανοιχτής θάλασσας. Εάν η Ακτοφυλακή ενός κράτους εντός των χωρικών της υδάτων ζητήσει να διεξάγει έλεγχο  σε οποιαδήποτε πλοίο και το πλήρωμα του πλοίου αρνηθεί, μπορεί να λάβει μέτρα για να σταματήσει το πλοίο.

Ωστόσο, τα προειδοποιητικά πυρά μπορούν να στοχεύσουν μόνο προς το μπροστινό μέρος του πλοίου. Λέγεται ότι στο περιστατικό με την ελληνική Ακτοφυλακή έπεσαν πυροβολισμοί προς τη γέφυρα.  Αυτό είναι επίσημα τρομοκρατία», είπε ο ίδιος.

Δηλώνοντας ότι το περιστατικό ήταν πολύ σοβαρό, ο Gürdeniz είπε: «Η Δύση το αποκαλεί πάντα μια παγκόσμια τάξη που βασίζεται σε νόμους και κανόνες. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα αδίστακτο κράτος με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, που διαταράσσει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων που βασίζεται σε διεθνείς κανόνες. Η Τουρκία δεν πρέπει ποτέ να επιτρέψει αυτήν την παρανομία και δεν πρέπει να κάνει τα στραβά μάτια όποιες και αν είναι οι συνθήκες», κατέληξε ο ίδιος.

Η Τουρκία αναλαμβάνει την ηγεσία της ναυτικής δυνάμεως ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ με ναυαρχίδα το Αναντολού  

Από την 1η Ιανουαρίου 2023, η Άγκυρα θα αναλάβει τη διοίκηση της ναυτικής διοίκησης της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ από την Βρετανία.

Το τουρκικό μίνι-αεροπλανοφόρο/αποβατικό Αναντολού θα είναι η ναυαρχίδα της ναυτικής δύναμης ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ, μετά την ανάληψη της ηγεσίας της δυνάμεως αυτής από την Τουρκία, αλλά πλέον με στόχο την ίδια την Ρωσία και τον Εύξεινο Πόντο.

Το μόνο σοβαρό ερώτημα στην προκειμένη περίπτωση θα ήταν στο συγκεκριμένο σημείο, τι θα έκανε η Άγκυρα σε περίπτωση εντολής του ΝΑΤΟ, για παρουσία στον Εύξεινο Πόντο, σε μια προσπάθεια επίδειξης δύναμης στην Ρωσία;

Επίδειξη δύναμης από τους Τούρκους στο Αιγαίο.

 

Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, η Τουρκία θα αναδείξει το  επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας των αποβατικών και αμφίβιων δυνάμεων ( αποβατικά πλοία) του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, στην άσκηση ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος.

 

Στη Nusret-2022, τη μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο φέτος, θα συμμετάσχουν περίπου 8 χιλιάδες στελέχη, μεταξύ των οποίων 52 μονάδες επιφανείας, τέσσερα υποβρύχια, 34 μαχητικά αεροσκάφη, 16 ελικόπτερα, δύο UAV, ολόκληρη η αμφίβια δύναμη, SAT/SAS Task Forces, και άλλες μονάδες.

Υπενθυμίζουμε ότι το τουρκικό μίνι αεροπλανοφόρο/αποβατικό Αναντολού, είναι το πρώτο αμφίβιο πολεμικό πλοίο πολλαπλών χρήσεων της Τουρκίας, (TCG Anadolu), το οποίο έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία εισέλθει  το 2023.

Τονίζουμε εμφατικά, ότι αυτήν περίοδο, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε πλήρη ετοιμότητα, λόγω του αυξανόμενου κύματος τουρκικών απειλών  με φόντο τα νησιά μας.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR