Weather

Άνοιξαν οι ουρανοί στην Αττική, πολλά τα προβλήματα! Έριξε "καρεκλοπόδαρα" σε Μύκονο, Σαντορίνη, Αιτωλοακαρνανία και Κοζάνη

Σε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων αναβαθμίζεται το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, λόγω των υψηλών ποσών βροχής και ραγδαιότητας των φαινομένων, από σήμερα το βράδυ έως και αύριο το βράδυ. 

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (Α.Α 18/2022) εξακολουθεί να ισχύει μέχρι την Παρασκευή 26-08-2022 για τις περισσότερες περιοχές της χώρας, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα, κατά τη διάρκεια των φαινομένων, από ενισχυμένους ριπαίους ανέμους.Το έκτακτο δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων) για τις παρακάτω περιοχές:

Α. Για τα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και τα νησιά του βορείου Αιγαίου (κυρίως τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη και τη Θάσο) από σήμερα νωρίς το βράδυ έως τις πρωινές ώρες αύριο Πέμπτη.

Β. Για την κεντρική Μακεδονία (κυρίως τους νομούς Χαλκιδικής, Πιερίας και Ημαθίας καθώς και για τα παραθαλάσσια τμήματα του νομού Θεσσαλονίκης) από σήμερα το βράδυ έως και τις προμεσημβρινές ώρες αύριο Πέμπτη.

Γ. Για τις Σποράδες, τη Θεσσαλία (κυρίως τους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας), την κεντρική και βόρεια Εύβοια και τα βόρεια τμήματα της ανατολικής Στερεάς (κυρίως το νομό Φθιώτιδας) από σήμερα τη νύχτα έως και αύριο το βράδυ της Πέμπτης.

Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα για πλημμυρικά επεισόδια

Αξιοσημείωτο είναι τοπικά αναμένονται έντονα και επίμονα φαινόμενα, δυνητικά επικίνδυνα για πλημμυρικά επεισόδια.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της φύσης μιας “ψυχρής λίμνης” σε συνδυασμό με τις πολύ υγρές και ασταθείς αέριες μάζες πάνω από την χώρα μας είναι προγνωστικά εξαιρετικά αβέβαιο ο χρόνος, η ακριβής ένταση και η τοποθεσία των φαινομένων. 

Κύρια χαρακτηριστικά του καιρού κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 24/08 θα είναι (Γραφικό 2) οι βροχές και καταιγίδες τόσο σε ηπειρωτικά όσο και σε νησιωτικά τμήματα κυρίως του Αιγαίου.

 

Η ξαφνική καταιγίδα στο κέντρο της Αθήνας βρήκε πολλούς απροετοίμαστους

Η βροχή δυνάμωσε ξαφνικά και οι δρόμοι στην καρδιά της πρωτεύουσας έγιναν αδιάβατοι με τους πεζούς να τρέχουν να προφυλαχθούν. Πολλοί ήταν εκείνοι που βρήκαν καταφύγιο στο Μετρό σύμφωνα με το newsit.gr

Πολλοί ήταν εκείνοι που φτάνοντας στον σταθμό δεν μπορούσαν να βγουν λόγω της καταιγίδας και λόγω της καλοκαιρινής ένδυσης…

Αυτή την ώρα βρέχει καταρρακτωδώς στην Δάφνη, στο Φάληρο, στην Ηλιούπολη, στην Καλλιθέα, στο Νέο Κόσμο, στη Νέα Σμύρνη και στους Αμελόκηπους. 

Μύκονος- ''Βούλιαξαν'' τα Ματογιάννια

Η κακοκαιρία δείχνει τα «δόντια» της σε πολλές περιοχές της χώρας και καταρρακτώδεις βροχές έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από την Μύκονο και τα γραφικά σοκάκια στα Ματογιάννια, τα οποία «βούλιαξαν». 

Η κακοκαιρία «χτύπησε» τη Μύκονο με ισχυρές καταιγίδες και εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων τα σοκάκια στα Ματογιάννια «βούλιαξαν», ενώ καταγράφηκε και ένας υδροστρόβιλος στην περιοχή του Καλαφάτη. 

Τοπικά ΜΜΕ μάλιστα αναφέρουν ότι οι καταστηματάρχες βίωσαν στιγμές αγωνίας, καθώς ήρθαν αντιμέτωποι με ένα σκηνικό που θύμιζε Βενετία….

Μεγάλες καταστροφές και προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία στην Σαντορίνη με τους δρόμους να γίνονται ποτάμια λάσπης και να σημειώνονται κατολισθήσεις ακόμα και στο λιμάνι του Αθηνιού. 

Η καταιγίδα που χτύπησε νωρίς το πρωί το νησί αιφνιδίασε κατοίκους και επισκέπτες με την Σαντορίνη να είναι γεμάτη τουρίστες αυτή την εποχή. Πολλές ήταν και οι διακοπές ρεύματος. 

Σύμφωνα με μαρτυρίες ταξιδιωτών που κατευθύνονταν στο λιμάνι για να αναχωρήσουν από το νησί, την ώρα της καταιγίδας οδηγούσαν και προσπαθούσαν να αποφύγουν τα βράχια και τις πέτρες από τις κατολισθήσεις. 

Αυτή την ώρα, οι ζημιές που έγιναν στο οδικό δίκτυο και σε κολώνες της ΔΕΗ έχουν σχεδόν αποκατασταθεί στο σύνολό τους από την μεγάλη κακοκαιρία που έπληξε τις Κυκλάδες και συγκεκριμένα την Σαντορίνη με τον δήμαρχο της Σαντορίνης, Αντώνη Σιγάλα να αναφέρει μιλώντας στο newsit.gr «Είχαμε μία καιρική επιδρομή από τις 3 τα ξημερώματα έως και τις 6 το πρωί. Είχαμε πάρα πολλούς κεραυνούς. Ο κακός χαμός».

 

 

Η πολλή δυνατή βροχή δημιούργησε πολλά προβλήματα και στην πρόσβαση προς το λιμάνι. «Στον δρόμο προς το λιμάνι του Αθηνιού είχαμε πολλά φερτά υλικά μέχρι κάτω-κάτω, τα οποία καθαρίστηκαν και η πρόσβαση πλέον έχει αποκατασταθεί. Το λιμάνι πλένεται τώρα και η λειτουργία του γίνεται κανονικά».  

Επιπλέον σύμφωνα με τον κο. Σιγάλα «είχαμε και κάποιες διακοπές ρεύματος σε κάποια χωριά γιατί κεραυνοί έπεσαν σε κολώνα της ΔΕΗ. Μία κολώνα πήρε και φωτιά και αντικαταστάθηκε. Τώρα δεν έχουμε τέτοια προβλήματα, κάποιοι μεμονωμένοι υποσταθμοί θα έχουν αποκατασταθεί μέχρι το μεσημέρι» καταλήγει μιλώντας στο newsit.gr ο δήμαρχος της Θήρας.  

 Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (24.08.2022) στο Πρώτο Πρόγραμμα ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Ιωάννης Αρτοποιός είπε μεταξύ άλλων ότι «χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και ήδη έχουν κινητοποιηθεί δυνάμεις στο νησί για να επιχειρήσουν όπου χρειάζεται». 

Να σημειωθεί ότι το λιμάνι του νησιού λειτουργεί κανονικά. 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR