Ανατροπή στις συριο-τουρκικές σχέσεις; Στρέφεται στον Άσαντ για να σωθεί πολιτικά ο Ερντογάν

Ομαλοποίηση με Άσαντ θέλει η Άγκυρα, καθώς βομβαρδίζει τη βόρεια Συρία και τουρκικές σημαίες γίνονται στάχτη

https://www.pentapostagma.gr/kosmos/mesi-anatoli/7110439_anatropi-stis-syrio-toyrkikes-sheseis-strefetai-ston-asant-gia-na

-------------------------

Ηχορωδία των Τούρκων αξιωματούχων που καλούν για προσέγγιση με το καθεστώς του Σύριου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ γίνεται όλο και πιο δυνατή μέρα με τη μέρα.

Οι κινήσεις υπολογίζονται για να συγκεντρώσουν ψήφους πριν από τις εκλογές και να αποδυναμώσουν τις φιλοδοξίες των Κούρδων για αυτονομία.

Τη Δευτέρα, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δήλωσε ότι θεωρεί τα βήματα που έλαβε η Τουρκία σχετικά με τη Συρία «πολύτιμα και στοχευμένα».

Ο Μπαχτσελί απάντησε στην ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι είχε μιλήσει, έστω και σύντομα, με τον Σύριο ομόλογό του, Φαϊζάλ αλ-Μεκντάντ, στο Βελιγράδι τον περασμένο Οκτώβριο.

Σήμερα, ο Τσαβούσογλου ευχαρίστησε τον Μπαχτσελί για την υποστήριξή του σε συνέντευξή του στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό NTV. «Οποιαδήποτε μόνιμη λύση στη Συρία είναι πολιτική. Το καθεστώς και η αντιπολίτευση πρέπει να καταλήξουν σε συμβιβασμό», είπε.

Ο Χαγιάτι Γιαζίτσι, αντιπρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, ο οποίος συγκαταλέγεται στους πιο έμπιστους "στρατιώτες" του Ερντογάν, συμμετείχε με τη δική του υποστήριξη. «Οι σχέσεις με τη Δαμασκό θα μπορούσαν να γίνουν άμεσες και το επίπεδο [εκπροσώπησης] θα μπορούσε να αναβαθμιστεί», υποστήριξε ο Χαγιάτι σε σημερινή δήλωση. Πολλοί ερμήνευσαν τα λόγια του ως επικείμενη επίσημη επίσκεψη υψηλού επιπέδου στη Συρία.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο υποστήριξε εδώ και καιρό την ειρήνη με τον Άσαντ, εξέφρασε την έγκρισή του. Είναι έτοιμη η Τουρκία να ρίξει τους προστατευόμενους της σουνιτικής συριακής αντιπολίτευσης κάτω από το λεωφορείο και να συνάψει ειρήνη με τον ηγέτη της Συρίας που από κοινού επιδίωξαν να ανατρέψουν;

--Πολιτική και κοινωνική αντίδραση

Τέτοιοι φόβοι οδήγησαν εκατοντάδες Σύριους σε περιοχές της βόρειας Συρίας που κατείχαν οι Τούρκοι σε διαδηλώσεις στις οποίες αποκαλούσαν την τουρκική παρουσία κατοχή.

«Καμία συμφιλίωση με τον σφαγέα», φώναζαν.

Ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε ξένους και εγχώριους «προβοκάτορες» ότι διαστρεβλώνουν τα λόγια του. Είχε ζητήσει «συμβιβασμό», όχι «ειρήνη», μεταξύ του καθεστώτος Άσαντ και της σουνιτικής αντιπολίτευσης, επέμεινε.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που κάνουν τη συμφιλίωση με τον Άσαντ, ή ούτως ή άλλως, τη συζήτηση, όλο και πιο ελκυστική. Ο πιο άμεσος είναι η επιβίωση του ίδιου του Ερντογάν. Προεδρικές και βουλευτικές εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν έως τις 18 Ιουνίου του επόμενου έτους. Η τουρκική οικονομία, της οποίας η επιτυχία για πολλά χρόνια στήριζε την επιτυχία του Ερντογάν, βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Η δυσαρέσκεια κατά των μεταναστών είναι στα ύψη. Οι τυχαίες επιθέσεις σε Σύριους γίνονται όλο και συχνότερες. Η αντιπολίτευση λέει ότι μόλις έρθει στην εξουσία, θα «στείλει τους Σύριους στο σπίτι τους». Ως εκ τούτου, η ομαλοποίηση με τον Άσαντ «είναι απαραίτητη». Όλα αυτά είναι μουσική στα αυτιά των Τούρκων ψηφοφόρων.

Ο Ερντογάν πιθανότατα ελπίζει να κλέψει τη βροντή της αντιπολίτευσης παίζοντας το ίδιο χαρτί. Οι παραδοχές για επαφές με το καθεστώς δεν είναι τίποτα άλλο από ένα πολιτικό παιχνίδι, ή έτσι υπολογίζει η αντιπολίτευση.

Κεφάλαια:

0:00 - Εισαγωγή

0:10 - Είδηση

1:50 - Πολιτική και κοινωνική αντίδραση

3:14 - Αποφώνηση

----------------

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:

https://www.pentapostagma.gr/

https://www.facebook.com/pentapostagmagr

https://twitter.com/pentapostagma

-----------------

For copyright matters please contact us at: [email protected]

--------------

-Videos animations, maps, used:

euronews (στα ελληνικά) - https://www.youtube.com/watch?v=tCFCGsxSp08

euronews (στα ελληνικά) - https://www.youtube.com/watch?v=D4vxhwHh0HQ

Follow Pentapostagma on Google news Google News