Ρεκόρ οι εισροές χρημάτων άγνωστης προέλευσης στην Τουρκία

Καθώς το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας συνεχίζει να διευρύνεται τους επόμενους μήνες, οι εισροές ξένου συναλλάγματος άγνωστης προέλευσης ενδέχεται να καταλήξουν να καλύπτουν περισσότερο από το 70% του κενού

https://www.pentapostagma.gr/kosmos/7110176_poy-ta-briskei-o-erntogan-rekor-oi-eisroes-hrimaton-agnostis-proeleysis-stin-toyrkia

---------

Οι εισροές 17,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από άγνωστες πηγές κάλυψαν περισσότερο από το ήμισυ του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας το πρώτο εξάμηνο - και το ποσοστό θα μπορούσε να φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ τους επόμενους μήνες, υπογραμμίζοντας πόσο έντονη έχει γίνει η ανάγκη της χώρας για ξένες επενδύσεις.

Το κενό του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας διευρύνθηκε στα 32,4 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του έτους, αντανακλώντας την επιδείνωση της εμπορικής ανισορροπίας της λόγω της παγκόσμιας αύξησης των τιμών της ενέργειας και των εμπορευμάτων πέρα ​​από την υποτίμηση της τουρκικής λίρας, αναφέρει το Al Monitor. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι εισροές ξένων κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων άμεσων επενδύσεων και επενδύσεων χαρτοφυλακίου, ήταν αρκετές για να χρηματοδοτήσουν μόνο το 8% του κενού, ενώ το 38% καλύφθηκε από τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας και το τεράστιο 54% από εισροές άγνωστης προέλευσης.

Κρίνοντας από τα κορυφαία στοιχεία εξωτερικού εμπορίου, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας παρουσίασε έλλειμμα περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούλιο, γεγονός που θα ανέβαζε το σωρευτικό έλλειμμα σε τουλάχιστον 36,5 δισεκατομμύρια δολάρια τους πρώτους επτά μήνες του έτους. Είναι πιθανό να φτάσει τα 40 με 45 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2022 και οι εισροές άγνωστης προέλευσης φαίνεται ότι οδηγούν σε ποσοστό ρεκόρ στη χρηματοδότηση του κενού.

Χρόνιο πρόβλημα

Τα ελλείμματα συναλλάγματος ή τα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είναι ένα χρόνιο πρόβλημα της οικονομίας της Τουρκίας, η οποία βασίζεται σε ξένα κεφάλαια για να αναπτυχθεί. Στα χρόνια μετά από μια εκτεταμένη αναμόρφωση υπό την αιγίδα του ΔΝΤ μετά από μια σοβαρή οικονομική κρίση το 2001, η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε γρήγορα και παρουσίασε μεγάλα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών — αλλά οι άφθονες εισροές ξένων κεφαλαίων κάλυψαν εύκολα τα κενά.

Ενισχυμένος ρόλος

Ο ρόλος των εισροών άγνωστης προέλευσης έχει αυξηθεί από τότε που ο Ερντογάν ανέλαβε σαρωτικές εκτελεστικές εξουσίες το 2018 - μια περίοδος που θεωρείται ευρέως ως μονοπρόσωπη κυριαρχία κατά την οποία η οικονομική διαχείριση του Ερντογάν αποθάρρυνε περαιτέρω τους ξένους επενδυτές. Τέτοιες εισροές κορυφώθηκαν στα 22,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018, όταν η κρίση με την Ουάσιγκτον για την κράτηση ενός Αμερικανού πάστορα από την Τουρκία οδήγησε τη λίρα σε πτώση.

Στα τεσσεράμισι χρόνια από το 2018 έως το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι εισροές άγνωστης προέλευσης έγιναν το κύριο μέσο χρηματοδότησης ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών συνολικού ύψους περίπου 98 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

------

Κεφάλαια:

0:00 - Εισαγωγή

0:10 - Ρεκόρ οι εισροές χρημάτων άγνωστης προέλευσης στην Τουρκία

1:44 - Χρόνιο πρόβλημα

2:13 - Ενισχυμένος ρόλος

----------

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:

https://www.pentapostagma.gr/

https://www.facebook.com/pentapostagmagr

https://twitter.com/pentapostagma

-----------------

#ΤΟΥΡΚΙΑ

#ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Follow Pentapostagma on Google news Google News