Έξι βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε για τις επιθέσεις στον πυρηνικό σταθμό στα Ζαπορίζια

Τι είναι ο πυρηνικός σταθμός και τι επιτυγχάνει η Ουκρανία βομβαρδίζοντάς τον

https://www.pentapostagma.gr/kosmos/enoples-syrraxeis/7109359_isos-ena-deytero-tsernompil-7-basika-stoiheia-poy-prepei-na

-----------

Κεφάλαια:

0:00 - Εισαγωγή

0:10 - Πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια

Στην πόλη Ενεργκοντάρ, στην περιοχή Ζαπορίζια, κάθε μέρα υπάρχει η δική της ειδική επιχείρηση για την απόκρουση των επιθέσεων του ουκρανικού στρατού στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια (ZNPP). Οι επιθέσεις είναι καθημερινές και κάθε μέρα εντείνονται, αναφέρει η Komsomolskaya Pravda.

Η ρωσική εφημερίδα, μαζί με ειδικούς, εξηγεί γιατί αυτός ο σταθμός είναι τόσο σημαντικός για όλα τα μέρη της σύγκρουσης.

1. Τι είναι ο πυρηνικός σταθμός

Ο πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια βρίσκεται στις όχθες του Δνείπερου στην πόλη Ενεργκοντάρ. Είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Παράγει έως και το 20% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία και το ήμισυ της παραγωγής της σε πυρηνικούς σταθμούς της Ουκρανίας.

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1979, αλλά μόλις στις 21 Δεκεμβρίου 2021 έφτασε στην πλήρη ισχύ του - 6040 MW ηλεκτρικής ενέργειας. Το προσωπικό του σταθμού είναι 11,5 χιλιάδες άτομα.

Στις 4 Μαρτίου 2022, κατά τη διάρκεια της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής Ζαπορίζια, συμπεριλαμβανομένου του Ενεργκοντάρ, μαζί με το πυρηνικό εργοστάσιο, τέθηκαν υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων. Σύμφωνα με τις επίσημες αρχές της Ουκρανίας, 10-15 Ρώσοι ειδικοί έχουν σταθμεύσει μόνιμα στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια από εκείνη τη στιγμή. Δηλαδή, το κύριο προσωπικό σε αυτό παρέμεινε ουκρανικό. Το ίδιο επιβεβαιώνει και ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

2. Ποιος και τι τον χτυπάει;

«Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις τον χτυπούν», είπε ο Βολοντίμιρ Ρογκόφ (Volodymyr Rogov), μέλος του ανώτατου συμβουλίου της στρατιωτικής-πολιτικής διοίκησης της περιοχής Ζαπορίζια. «Επιπλέον, χρησιμοποιούν ένα εντελώς διαφορετικό οπλοστάσιο - από απλούς όλμους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη χειροτεχνίας και συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης. Επιπλέον, τα χτυπήματα συνήθως προέρχονται από την άλλη πλευρά του Δνείπερου, που εξακολουθεί να ελέγχεται από το καθεστώς Ζελένσκι. Οι πληροφορίες μας αποκάλυψαν ένα από αυτά τα σχέδια: πέντε αυτοκίνητα έφευγαν και το καθένα έπρεπε να εκτοξεύσει τέσσερις δωδεκάδες ρουκέτες.

Η απόσταση σε ευθεία γραμμή από την πόλη της Νικόπολης (στη δεξιά όχθη του Δνείπερου) μέχρι τον σταθμό είναι 12 χιλιόμετρα. Από το χωριό Ιλιίνκα, 10 χιλιόμετρα. Για τους σύγχρονους τύπους όπλων, αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο.

3. Τι επιδιώκει η Ουκρανία;

Χρειάζονται τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια, πρώτα επειδή είναι «θέμα τιμής». Αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη νίκη για την Ουκρανία, συγκρίσιμη με την επιστροφή του Ντονμπάς υπό τον έλεγχό της.

Δεύτερον, υπάρχει επίσης αρκετά οικονομικό όφελος: το 20% της ενέργειας που παράγει ο σταθμός είναι πολύ (την ίδια στιγμή, η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται σε πυρηνικούς σταθμούς είναι η φθηνότερη σε σύγκριση με άλλες πηγές). Και αυτό το 20% θα πάψει σύντομα να ρέει προς την Ουκρανία, επειδή οι ρωσικές αρχές είναι έτοιμες να ανακατευθύνουν τη ροή από τον σταθμό στη Ρωσία. Η Ουκρανία θα πρέπει να αναπληρώσει τη χαμένη δύναμη με κάτι. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα πριν από την έναρξη του κρύου καιρού.

Ο Ζελένσκι, μέσω διεθνών οργανισμών, προσπαθεί να προωθήσει την είσοδο ειρηνευτικού σώματος σε πυρηνικούς σταθμούς. Με τη βοήθειά του, σκοπεύει να ανακτήσει τον έλεγχο.

4. Γιατί το χρειάζεται η Αμερική;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατανοούν ότι θα πρέπει να ταΐσουν την Ουκρανία τον χειμώνα. Και αυτό το 20% της χωρητικότητας της χώρας θα τους έκανε αρκετά καλή εξοικονόμηση.

Επιπλέον, πριν από αρκετά χρόνια, ο σταθμός άρχισε να μεταφέρεται σε αμερικανικά καύσιμα. Ο όγκος των συμβολαίων υπολογίζεται σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Κανείς δεν θέλει να χάσει αυτά τα χρήματα έτσι.

Επιπλέον, ο Πυρηνικός Σταθμός στα Ζαπορίζια είναι επίσης ένα όργανο γεωπολιτικής επιρροής:

«Η Ουάσιγκτον δεν ωφελείται από μια ισχυρή Ευρώπη, χρειάζεται έναν υποτελή, όχι έναν εταίρο», εξήγησε ο Georgy Fedorov, πρόεδρος του Κέντρου Aspect για Κοινωνική και Πολιτική Έρευνα, σε συνέντευξή του στο KP.RU.

5. Τι χρειάζεται η Ρωσία;

Παραδόξως, πρώτα απ 'όλα, ηρεμία. Μια πυρηνική καταστροφή, προφανώς, θα χτυπήσει περισσότερο τη Ρωσία καθώς το σύννεφο θα πάει πρώτα από όλα στις νότιες περιοχές της χώρας.

Η σταθερή εργασία θα εγγυηθεί επίσης την ενεργειακή ασφάλεια. Πρώτον, ο πυρηνικός σταθμός θα λειτουργήσει για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στις περιοχές Ζαπορίζια και...

Θα μπορούσε να υπάρξει δεύτερο Τσερνόμπιλ;

https://www.pentapostagma.gr/kosmos/enoples-syrraxeis/7109359_isos-ena-deytero-tsernompil-7-basika-stoiheia-poy-prepei-na

-----------------

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:

https://www.pentapostagma.gr/

https://www.facebook.com/pentapostagmagr

https://twitter.com/pentapostagma

-----------------

#Τσερνόμπιλ

#Ουκρανία

#Ρωσία

==========

For copyright matters please contact us at: [email protected]

Follow Pentapostagma on Google news Google News