World

Γεω-οικονομικό υπόβαθρο ρωσο-τουρκικής "λυκοφιλίας" και γιατί ο Ερντογάν αλληλεπιδρά με τον Πούτιν;

Όταν συζητείται η στενή συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας σε πολλά θέματα, καθώς και η άρνηση του Ερντογάν να συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη έναν σημαντικό παράγοντα - τα πολύ μεγάλα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας.

Ο πληθωρισμός έχει ήδη φτάσει στο ρεκόρ 80%. Η άνοδος των τιμών επιταχύνθηκε από το περασμένο φθινόπωρο, όταν η λίρα υποχώρησε απότομα.

CONTINUE READING

Υπάρχει η άποψη ότι ο πραγματικός ρυθμός πληθωρισμού είναι υψηλότερος από τα επίσημα στοιχεία. Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης ανέφερε τον Ιούνιο ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας έφτασε το 94%.

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν απότομα (διπλασιάστηκαν ή και τριπλασιάστηκαν), εξίσου και οι ναύλοι των μεταφορών. Από την αρχή του έτους, η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει σε τιμή περισσότερο από ένα τέταρτο έναντι του αμερικανικού νομίσματος (στις αρχές Ιανουαρίου, το δολάριο άξιζε 13 λίρες, τώρα είναι 18 λίρες και πριν από τρία χρόνια η ισοτιμία ήταν 5 λίρες). Η αύξηση των μισθών δεν συμβαδίζει με τις καλπάζουσες τιμές.

Σύμφωνα με την έκθεση της τουρκικής ομάδας ανεξάρτητων οικονομολόγων ENAG, οι τιμές καταναλωτή τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 175% σε σύγκριση με πέρυσι.

Η τουρκική κυβέρνηση αποκαλεί αυτό το «αναπτυξιακό κίνητρο» για να μην αυξήσει τα επιτόκια για να επιβραδύνει τον πληθωρισμό - διαφορετικά η παραγωγή θα υποφέρει. Όπως λένε, «αποφασίσαμε να αναπτυχθούμε με τον πληθωρισμό».

Αυτό αποκάλεσε ο Ερντογάν «νέο οικονομικό μοντέλο» της Τουρκίας.

Από την άλλη, η οικονομική πορεία, που προβλέπει μείωση του κόστους των δανείων, έχει αυξήσει περαιτέρω το χρέος της οικονομίας.

«Ο Πρόεδρος ανέλαβε τον έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας και μείωσε τα επιτόκια των δανείων για χάρη της πίστης του πληθυσμού. Οι επενδυτές αμφισβήτησαν την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας, οι επενδύσεις μειώθηκαν. Ταυτόχρονα, η Τουρκία εισάγει περισσότερα από όσα εξάγει. Μεγάλο εμπορικό έλλειμμα Ταυτόχρονα συνεχίζεται η κατασκευαστική έκρηξη - ουρανοξύστες, δρόμοι, γέφυρες. Τώρα πρόκειται να κατακτήσουν το διάστημα, το οποίο προκάλεσε πολύ τρολάρισμα στον κόσμο. Παρεμπιπτόντως, λόγω του πληθωρισμού, πολλές κατασκευαστικές εταιρείες μπορεί να χρεοκοπήσουν, επειδή πήραν δάνεια σε δολάρια. Οι τράπεζες μπορεί επίσης να χρεοκοπήσουν», είπε στο Strana ο Τούρκος δημοσιογράφος Αρίφ Αρσλάν.

Η απότομη επιδείνωση της κατάστασης στην οικονομία, η πτώση των εισοδημάτων και η αύξηση των τιμών προκάλεσαν κύμα δυσαρέσκειας στον πληθυσμό. Και τον Ιούνιο του επόμενου έτους θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στην Τουρκία.

Το ποσοστό αποδοχής του Ερντογάν μειώνεται, με μόνο το 41,5% των Τούρκων να δηλώνουν ότι εγκρίνουν το έργο του προέδρου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ιουλίου MetroPoll Turkey Pulse.

Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει υποστήριξη, αν και μικρότερη από πριν.

«Μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, οποιαδήποτε καταπάτηση κατά του προέδρου είναι καταδικασμένη. Οι δυνάμεις ασφαλείας είναι υποταγμένες στον Ερντογάν. Η δημοτικότητα του προέδρου πέφτει, αλλά πολλοί εξακολουθούν να υποστηρίζουν τον πρόεδρο και την πορεία του, πιστεύοντας ότι τα κάνει όλα σωστά. Μερικοί πιστεύουν ότι μόνο χάρη στον Ερντογάν και την ικανότητά του δεν υπάρχει πόλεμος στην Τουρκία. Άλλοι, αντίθετα, φοβούνται ότι πριν από τις εκλογές μπορεί να υπάρξουν ανατροπές στο εσωτερικό της χώρας προκειμένου να αποτρέψουν την άνοδο της αντιπολίτευσης στην εξουσία. Φοβούνται επίσης έναν πόλεμο με την Ελλάδα, η κατάσταση στη γειτονική Συρία και οι υποθέσεις με τους Κούρδους είναι επίσης ανησυχητικές. Η χρονιά που έρχεται μπορεί να είναι πολύ δύσκολη. Γενικά, οι άνθρωποι με τριτοβάθμια εκπαίδευση στις μεγάλες πόλεις δεν συμπαθούν την τρέχουσα κυβέρνηση, αλλά είναι μειοψηφία. Και οι κάτοικοι των επαρχιών, αντίθετα, επαινούν τον πρόεδρο και κατηγορούν τις μηχανορραφίες των εξωτερικών δυνάμεων για όλα», λέει ο Αρσλάν.

Την ίδια στιγμή, τα αυξανόμενα οικονομικά προβλήματα υπονομεύουν σταδιακά την αξιολόγηση του Ερντογάν.

Και επομένως, για τον ίδιο, η πορεία προς τη συνέχιση της αλληλεπίδρασης με τη Ρωσία έχει πολύ σημαντικό εφαρμοσμένο χαρακτήρα: με αυτόν τον τρόπο θέλει να περιορίσει σε κάποιο βαθμό τα φαινόμενα κρίσης στην οικονομία, κερδίζοντας από τη βοήθεια της Ρωσίας για την παράκαμψη των κυρώσεων.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR