Σιωπηρή συναίνεση από Ρωσία-Ιράν επικαλείται η Τουρκία για άμεση εισβολή στη Συρία

Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ του συριακού στρατού και των Κούρδων πολιτοφυλακών έχει αυξηθεί την τελευταία εβδομάδα

https://www.pentapostagma.gr/kosmos/enoples-syrraxeis/7105053_abanta-siopiri-synainesi-apo-rosia-iran-epikaleitai-i-toyrkia-gia

------

"Η Τουρκία στοχοποιεί ξανά τη βόρεια Συρία με πυροβολικό και όλμους", είναι ο τίτλος άρθρου Ιρανικού ΜΜΕ , του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε σήμερα Κυριακή ότι το τουρκικό πυροβολικό επιτέθηκε σε περιοχές της βόρειας Συρίας στην Αλ-Χασάκα.

Η επίθεση έρχεται καθώς η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ του συριακού στρατού και των Κούρδων πολιτοφυλακών έχει αυξηθεί την τελευταία εβδομάδα, και το Σάββατο δημοσιεύθηκαν κάποια νέα για την αποστολή 300 στρατιωτών του συριακού στρατού μαζί με έξι άρματα μάχης και ένα ελικόπτερο στην πόλη Manbij.

Eπίσης σύμφωνα με έτερο ΜΜΕ , το turkpress.co, σε άρθρο του με τίτλο "υπάρχουν κάποιες συνεννοήσεις με τη Ρωσία και το Ιράν και η στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή", αναφέρονται τα εξής:

"Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αποκάλυψε ότι υπάρχουν ορισμένα θέματα που η Τουρκία έχει έρθει σε συνεννόηση με τα ρωσικά και ιρανικά μέρη σχετικά με την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, τονίζοντας ότι η χώρα του «ποτέ δεν ζητά άδεια» από κανέναν.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι συνεχίζουν να υποστηρίζουν «τρομοκρατικές οργανώσεις, ακόμη και κατά την εποχή των προηγούμενων προέδρων, με χιλιάδες φορτηγά φορτωμένα με όπλα, εξοπλισμό και πυρομαχικά».

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν αναπόφευκτα θα ενωθούν ενάντια στις τρομοκρατικές οργανώσεις «PKK», «BYD» και «YPG», που σήμερα εκμεταλλεύονται πετρελαιοπηγές ανατολικά του Ευφράτη και τις πωλούν στο συριακό καθεστώς.

Στις τελευταίες αμερικανικές αντιδράσεις στην αναμενόμενη τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του να συνεχίσει να συνεργάζεται με την Τουρκία για την εξάλειψη της τρομοκρατικής οργάνωσης «ISIS» στη Συρία, αλλά τόνισε την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στο YPG/PK. Κι» στη βόρεια Συρία.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Τουρκία δεν έχει την έγκριση των ΗΠΑ για την πραγματοποίηση νέας στρατιωτικής επιχείρησης στη Βόρεια Συρία

Ρωσία, Τουρκία και Ιράν δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους για την «εξάλειψη των τρομοκρατών» στη Συρία, σε μια τριμερή δήλωση μετά τη συνάντηση των προέδρων τους στην Τεχεράνη.

«Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει χώρος στο μέλλον της περιοχής μας για αυτονομιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις», δήλωσε ο Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής.«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων στο επόμενο διάστημα», πρόσθεσε.

Δεν είναι σαφές ωστόσο, εάν η δήλωση στο τέλος της συνόδου κορυφής αντανακλούσε οποιαδήποτε αλλαγή στη θέση του Ιράν και της Ρωσίας σε μια τουρκική επίθεση.

Εκτίμησή μας είναι ότι μάλλον εξασφάλισε τη σιωπηρή τους στάση, οπότε και αναμένουμε μικρής κλίμακας αρχικά ενέργεια του τουρκικού στρατού στη Βόρεια Συρία.

Οψόμεθα

--------

Κεφάλαια:

2:10 - Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

----------

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:

https://www.pentapostagma.gr/

https://www.facebook.com/pentapostagmagr

https://twitter.com/pentapostagma

-----------------

#ΣΥΡΙΑ

#ΤΟΥΡΚΙΑ

#ΗΠΑ

--------------

-Videos animations, maps, used:

1)Den ProHD(https://www.youtube.com/watch?v=bTO2CPQKiWQ)

2)The New York Times(https://www.youtube.com/watch?v=RQCa-pKyqdU)

3)euronews(https://www.youtube.com/watch?v=OGd8PPvePUE)

Follow Pentapostagma on Google news Google News