World
Updated at:

Το μυστήριο της ''Συμφωνίας σιτηρών''- Γιατί συμφώνησε η Ρωσία και πως κερδίζει

Και επίσημα ολοκληρώθηκε η συμφωνία για τα σιτηρά στην Κωνσταντινούπολη. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν, έμεινε ιδιαίτερα ευχαριστημένος από την συμφωνία. Που τα σιτηρά θα διέσχιζαν την Μαύρη Θάλασσα από την Ουκρανία τις επόμενες ημέρες. 

CONTINUE READING

Την ώρα λοιπόν που η Ουκρανία ετοιμάζεται για την εξαγωγή σιτηρών, η Ρωσία επιβεβαιώνει το χτύπημα στην Οδησσό. Η Ρωσία έρχεται να ταράξει τα νερά της συμφωνίας που επετεύχθη την περασμένη Παρασκευή που προβλέπει την κυκλοφορία στη μαύρη θάλασσα εμπορικών πλοίων. Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν ένα ουκρανικό στρατιωτικό σκάφος στο λιμάνι της Οδησσού, στην Ουκρανία, με πυραύλους υψηλής ακρίβειας, σύμφωνα με τα όσα είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Και αναρωτιέται ο κόσμος στο διαδίκτυο, γιατί το έκανε αυτό η Ρωσία; Υπάρχει κάποιο μυστικό σχέδιο της Μόσχας; Αν η συμφωνία της Κωνσταντινούπολης, ήταν ασύμφορη για τη Ρωσία, γιατί υπέγραψε;

Ο εμπειρογνώμονας του Κέντρου Στρατιωτικής Πολιτικής Δημοσιογραφίας Boris Rozhin, σε συνέντευξή του στο Tsargrad, σχολίασε: ''Φυσικά αν ήταν ασύμφορο δεν θα υπέγραφαν, δεν αποκλείω και το ενδεχόμενο να υπάρχει και άλλου είδους συμφωνία, σε άλλο επίπεδο''. 

''Για τη Μόσχα, η συμφωνία είναι επωφελής από πολλές πλευρές ταυτόχρονα. Είχαμε την ευκαιρία να επιθεωρήσουμε από κοινού πλοία, με εκπροσώπους της Ρωσίας, της Τουρκίας και του ΟΗΕ. Και επίσης θέλαμε εξαρχής να ξεμπλοκάρουμε τα λιμάνια, το προσπαθούσε η Μόσχα από τον Μάρτιο'', πρόσθεσε ο ειδικός. 

Μεταξύ άλλων, τις προηγούμενες ημέρες, έχουν αρθεί αρκετές κυρώσεις από την Ρωσία, ξεκλειδώθηκαν οι κυρώσεις σε τρόφιμα και λιπάσματα, ξεκλειδώθηκε η δυνατότητα πληρωμών για το πετρέλαιο για ορισμένες τράπεζες.

''Ωστόσο, είναι πιθανό ότι ακριβώς στο περιθώριο της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης, θα μπορούσε να επιλυθεί ένα ακόμη ζήτημα, η άρση του αποκλεισμού φορτίων στο Καλίνινγκραντ. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η Λιθουανία ξεμπλόκαρε τη σιδηροδρομική διαμετακόμιση εμπορευμάτων που υπόκεινται σε κυρώσεις. Και την ίδια στιγμή, ο Boris Rozhin πρότεινε στο Telegram του ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μέρος μιας συμφωνίας για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία, σε συνδυασμό με ζητήματα χαλάρωσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας σε ορισμένα είδη''

''Ο ειδικός δεν έχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για «συμφωνία» μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας. Το ανοιχτό μέρος του διευκρινίζεται στους δημοσιευμένους όρους για την εξαγωγή σιτηρών. Αλλά, όπως δείχνει η πρακτική όλων των συναλλαγών με τους Τούρκους από το 2016, κατά κανόνα, υπάρχουν και μη δημόσιες συμφωνίες που δημοσιοποιούνται αργότερα'', σημείωσε επίσης ο Boris Rozhin.

Ως επί το πλείστον, οι Τούρκοι εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο αυτών των συναλλαγών (αλλά όχι πάντα - για παράδειγμα, ο αυτοκινητόδρομος Μ5 στην Ιντλίμπ δεν ξεμπλοκαρίστηκε ποτέ, αν και το υποσχέθηκαν). Τελικά, όλες οι «συμφωνίες» με τον Ερντογάν βασίζονται στην αρχή «Τίποτα προσωπικό – μόνο επιχειρηματικό». Σε αυτή την περίπτωση, η Ρωσική Ομοσπονδία έλαβε την επιλογή να ελέγχει τι εισάγεται και εξάγεται, και η Τουρκία - τον επιθυμητό ρόλο μεσάζοντα στο ζήτημα των σιτηρών.

Ναι, η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται να εμπλέξει την Τουρκία στις ουκρανικές υποθέσεις, αλλά στην περίπτωση της «συμφωνίας σιτηρών» της Κωνσταντινούπολης «υπήρξε μια ανταλλαγή όπου ο καθένας πήρε αυτό που ήθελε».

Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Αλεξέι Λεόνκοφ, σε συνομιλία με το Τσάργκραντ, διευκρίνισε ότι «στην πραγματικότητα, η ποσότητα σιτηρών που επρόκειτο να εξαχθεί από την Ουκρανία είναι μια σταγόνα στον ωκεανό».

Αυτό το σιτάρι έχει ήδη εξαχθεί με σιδηροδρομικές και χερσαίες μεταφορές. Και αυτό το σιτάρι ήταν το ίδιο το θέμα για εικασίες, με τη βοήθεια του οποίου προσπάθησαν να παρουσιάσουν τη Ρωσία ως τον ένοχο του επερχόμενου παγκόσμιου λιμού, ο ειδικός υπενθύμισε τις προϋποθέσεις για τη συμφωνία. - Για να αποκλείσει τέτοιους υπαινιγμούς, η Ρωσία έκανε ένα τέτοιο βήμα. Ταυτόχρονα, έχουμε επανειλημμένα δηλώσει ότι όντως πρόκειται για εικασίες για κάτι που δεν υπάρχει.

''Την ίδια στιγμή, η Ουκρανία έκανε εικασίες για το δήθεν αποκλεισμό των λιμανιών από την πλευρά μας, οπότε τα εξόρυξαν κ.λπ. Δεν μπλοκάρουμε τίποτα τώρα, μπορείτε να μπείτε. Αλλά όλα τα πλοία που εισέρχονται και εξέρχονται από εκεί θα υπόκεινται σε επιθεώρηση για να διασφαλιστεί ότι δεν μεταφέρονται όπλα εκεί''. 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR