Greek-Turkish Relations
Updated at:

Διακόπουλος-Φίλης: Δύσκολα θα επιχειρήσει ο Ερντογάν κάτι, αλλά υπάρχει το θέμα του ατυχήματος

Ο Ναύαρχος ε.α και πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Αλέξανδρος Διακόπουλος και ο διεθνολόγος και συγγραφέας Κωνσταντίνος Φίλης μιλούν για τις τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο των Ελληνοτουρκικών και την πιθανότητα θερμού επισοδείου μέσα στο καλοκαίρι.

Ο Κος Διακόπουλος μεταξύ άλλων αναφέρει

"Είναι αρκετά έμπειρος ο Ερντογάν ώστε να μην εγκλωβιστεί σε μια τροχιά σύγκρουσης με την Ελλάδα. Έτσι εάν συμβεί κάτι δεν το βλέπω να συμβεί από σχεδιασμό αλλά μόνο από τυχαίο, ή άτυχες μάλλον γεγονός και για αυτό θέλει πολύ λεπτούς, προσεκτικούς χειρισμούς και ψυχραιμία από πλευράς μας (...) έχει αρχίσει να εμπεδώνεται δυστυχώς ένας ανθελληνισμός, έντονα, στην τουρκική κοινωνία.

Όταν ήμουνα εγώ στην Τουρκία το 2008 έως το 2011, τα θέματα της Ελλάδας δεν έπαιζαν καθόλου στον τύπο ούτε στην τηλεόραση. Αυτό πια έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες. Έχουμε συνεχώς θέματα από την Ελλάδα, συνεχώς διάφορους απόστρατους, συμβούλους και δεν ξέρω τι, να κάνουν ένα διαγωνισμό ποιος θα πει την πιο τρελή θεωρία και φτάνουμε τώρα στην υπερβολή. Για τον Μπαχτσελί, ο Ναύαρχος σημειώνει, στο εσωτερικό είχε κακές σχέσεις με τους γκρίζους λύκους και πήγε στα γραφεία τους ώστε να φτιάξει τις σχέσεις.

Του χάρισαν το χάρτη και δεν είχε καμία επιλογή από το να φωτογραφηθεί με αυτόν. Δεν ευνοεί την Τουρκία βέβαια να εμφανίζεται ο συνέταιρος, ο κυβερνητικός εταίρος ,με έναν τέτοιο χάρτη διότι δίνει πυρομαχικά στη δική μας δημόσια διπλωματία, στο να προβάλλουν και να δείξουμε ποια είναι η Τουρκική στάση και οι Τουρκικές διεκδικήσεις (...) το γεγονός ότι το ‘23 θα είναι κατά πάσα πιθανότητα προεκλογική περίοδος και για τις δύο χώρες δημιουργεί μία καύσιμη ύλη στην οποίαν εύκολα μία σπίθα, μπορεί να είναι και κατά τύχη, μπορεί να βάλει φωτιά και στο δημόσιο διάλογο της Τουρκίας.

Άρα αν συμβεί οτιδήποτε ακόμα και τυχαίο δεν θα υπάρχει καμία δυνατότητα για την τουρκική κυβέρνηση να κάνει οποιοδήποτε, να κάνει πίσω. Τόσο καιρό (ο πρόεδρος Ερντογάν) έχει φιλοτεχνήσει για τον εαυτό ρο ρόλο στιβαρού, του φοβερού ηγέτη που προωθεί την Τουρκία και θα την κάνει μεγάλη δύναμη. Αυτό όμως συνεπάγεται ότι σε οποιοδήποτε συμβάν δεν θα μπορούν να έχουν καμία διαλλακτικότητα η ευελιξία στον τρόπο που θα το χειριστούν

Ο κος Φίλης σημειώνει

Υπάρχει κάτι ενθαρρυντικό και κάτι αποθαρρυντικό σε αυτό που γίνεται με την Τουρκία, το ενθαρρυντικό είναι ότι, ο Τούρκος πρόεδρος, έχει υποσχεθεί ή έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα γίνει προσάρτηση της κατεχόμενης Κύπρου και τώρα φαίνεται ότι πιθανότατα δεν θα την επισκεφτεί στις 20 Ιουλίου που είναι η μαύρη επέτειος, έχει πει ότι η Τουρκία θα στείλει τα πλωτά γεωτρύπανα στις 15 Ιουλίου (κάπου) τώρα λέει για τις 15 Αυγούστου (...) σε σχέση με τη Σουηδία και τη Φινλανδία δέχεται κριτική στο εσωτερικό ότι τελικά δεν κατάφερε να πάρει κάτι παρά μόνο ένα μνημόνιο κατανόησης (...)

Πάω τώρα στο δυσμενές για εμάς αν προσθέσουμε και τις δημοσκοπήσεις οι οποίες είναι πραγματικά αρνητικές, θα προσπαθήσει να ανατρέψει το κλίμα στο εσωτερικό με μια κίνηση εις βάρος των Ελληνικών συμφερόντων; Νομίζω πώς όχι. Θα έχουμε ρητορικές εξάρσεις αλλά στο πεδίο δεν φοβάμαι ότι τις προσεχείς εβδομάδες θα δούμε κάτι θεαματικά αρνητικό.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR