World

Βρετανία: Λήγει η προθεσμία για τους επίδοξους διαδόχους του Τζόνσον

Οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμμετάσχουν στην κούρσα διαδοχής, μόνο εάν εξασφαλίσουν τη στήριξη 20 βουλευτών έως τις 18:00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδος) με την υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ να θεωρείται πιθανό οτι θα μπει στη μάχη την τελευταία στιγμή.

Το κόμμα αύξησε τον αριθμό των υπογραφών που απαιτούνται για να γίνει κάποιος υποψήφιος των Τόρις, σε μία προσπάθεια να επιταχύνει τη διαδικασία επιλογής. Έντεκα βουλευτές έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής την πρόθεση να αντικαταστήσουν τον Μπόρις Τζόνσον. Τρεις -οι Ρισι Σούνακ, Πένι Μόρντοντ και Τομ Τούγκεντχατ- έχουν μέχρι στιγμής περάσει το απαραίτητο όριο, σύμφωνα με το BBC. O νέος υπουργός Οικονομικών, Ναντίμ Ζαχάουι είπε επίσης στο BBC ότι είχε την υποστήριξη 20 βουλευτών.

Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει την Τετάρτη, με τους υποψηφίους να χρειάζονται 30 υποστηρικτές για να περάσουν στον δεύτερο γύρο. Το πεδίο θα περιοριστεί σε δύο φιναλίστ πριν από το τέλος της επόμενης εβδομάδας σε διαδοχικούς γύρους ψηφοφορίας από τους βουλευτές των Τόρις. Ο Τζόνσον ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος εν μέσω αυξανόμενης διαφωνίας μεταξύ των βουλευτών του και μαζικών παραιτήσεων από τους υπουργούς του.

Ο Zαχάουι ρωτήθηκε απο το BBC αν μετάνιωσε για τη στενή του σχέση με τον Tζόνσον Επαίνεσε τον πρωθυπουργό για την κυκλοφορία του εμβολίου κατά του κορονοϊού και τα επιτεύγματά του στο Brexit , είπε όμως οτι ο ίδιος θα ενώσει το Κόμμα των Τόρις και θα «θεραπεύσει αυτές τις πληγές».

CONTINUE READING

Ο υπουργός Ευκαιριών για το Brexit Τζέικομπ Ρις-Μογκ απέκλεισε τον εαυτό του, δηλώνοντας στην Daily Telegraph ότι ήθελε «να ενώσει αντί να διασπάσει περαιτέρω τη δεξιά». Στη μάχη μέχρι στιγμής κυριαρχεί το ζήτημα της φορολογίας, με σχεδόν όλους τους υποψηφίους να δεσμεύονται για περικοπές στους φόρους φυσικών προσώπων ή επιχειρήσεων ή και στα δύο.

 

Τη Δευτέρα, η επιτροπή του 1922, η οποία διοργανώνει διαγωνισμούς ηγεσίας, αύξησε τον αριθμό των υποψηφιοτήτων που απαιτούνται για να είναι κανείς υποψήφιος. Η αντιπρόεδρος της επιτροπής, Νουσράτ Γκάνι, είπε στο Radio 4's Today ότι αυτό δεν πρόκειται για αλλαγή κανόνων αλλά για «προσαρμογή» που είπε ότι γίνεται κάθε φορά. «Δεν νομίζω ότι είναι σπουδαίο έργο αν προσπαθείς να διεκδικήσεις την αρχηγία του Συντηρητικού Κόμματος να έχεις την υποστήριξη τουλάχιστον 20 συναδέλφων», πρόσθεσε.

Χρονοδιάγραμμα της μάχης ηγεσίας

Τρίτη 12 Ιουλίου - οι υποψηφιότητες ανοίγουν, η διαδικασία τελειώνει στις 18:00 τοπική ώρα

Τετάρτη 13 Ιουλίου - πρώτος γύρος ψηφοφορίας μεταξύ των βουλευτών των Τόρις

Πέμπτη 14 Ιουλίου - πιθανή ημερομηνία για τον δεύτερο γύρο ψηφοφορίας

Δευτέρα 18 Ιουλίου - πιθανή ημερομηνία για τον τρίτο γύρο ψηφοφορίας, εάν απαιτείται

Πέμπτη 21 Ιουλίου - προθεσμία για την απόφαση δύο τελικών υποψηφίων

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου - ανακοινώνεται ο νικητής

Οι Σούνακ και Τούγκεντχατ πρόκειται να ξεκινήσουν τις επίσημες εκστρατείες τους την Τρίτη. Ο κ. Σουνάκ, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Οικονομικών έως ότου παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, αναμένεται να δεσμευτεί ότι θα μειώσει τους φόρους. Ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων των Κοινοτήτων Τούγκεντχατ, ο οποίος έχει ήδη δηλώσει ότι θα μειώσει τους φόρους στα καύσιμα, θα υποσχεθεί μέτρα για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Η πρόταση μομφής των Εργατικών

Ο Τζόνσον είπε ότι δεν θα υποστηρίξει κανέναν από τους υποψηφίους που θα διεκδικήσουν την αντικατάστασή του. «Δεν θα ήθελα να πλήξω τις πιθανότητες κανενός με την υποστήριξή μου», πρόσθεσε.

Οι Εργατικοί εν τω μεταξύ θα καταθέσουν πρόταση μομφής ενάντια στην κυβέρνηση, αναφέρουν πηγές. Είχαν υποσχεθεί οτι θα το κάνουν εάν οι Συντηρητικοί δεν απομάκρυναν αμέσως τον Μπόρις Τζόνσον από τα καθήκοντά του. Θα μπορούσε να διεξαχθεί ήδη από την Τετάρτη, αλλά είναι απίθανο να τη στηρίξουν οι Συντηρητικοί.

Ο αρχηγός του κόμματος, σερ Κιρ Στάρμερ, επέκρινε τους υποψηφίους για τις φορολογικές τους υποσχέσεις, κατηγορώντας τους ότι μπήκαν σε «έναν αγώνα στην οικονομία της φαντασίας». Τους κατηγόρησε επίσης για «υποκρισία» επειδή υποστήριξαν τις αυξήσεις φόρων που είχαν εισαχθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του Τζόνσον.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR