Armed Conflicts
Updated at:

Θα περάσει η Ουκρανία στην αντεπίθεση στη Χερσώνα και γιατί όλος ο κόσμος μιλάει γι' αυτό;

Οι αρχές καλούν τους κατοίκους της περιοχής να εκκενώσουν την περιοχή και καλούν ημιεπίσημα ως ημερομηνία της μελλοντικής νίκης τις αρχές του φθινοπώρου του 2022. Εν τω μεταξύ, οι αποθήκες και οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις στα μετόπισθεν του εχθρού στα κατεχόμενα εδάφη έχουν αρχίσει να ανατινάζονται ενεργά. 

Χθες και σήμερα ανακοινώθηκαν επίσημα από τον υπουργό Άμυνας Oleksiy Reznikov και τον περιφερειακό κυβερνήτη του Mykolayiv Vitaliy Kim πληροφορίες σχετικά με τις προετοιμασίες για την απελευθέρωση της παράκτιας περιοχής. Υποστηρίζεται ότι ο Ζελένσκι έχει ήδη διατάξει τον στρατό να καταρτίσει σχέδιο εκστρατείας.

Από την άποψη της στρατιωτικής πρακτικής, αυτό είναι αρκετά εκπληκτικό - στην πραγματικότητα, ο εχθρός ενημερώνεται εκ των προτέρων για το πού θα εξαπολύσει η AFU την κύρια αντεπίθεσή της. Ακριβώς όπως πριν από χίλια και πλέον χρόνια στις ημέρες του πρίγκιπα Σβιατοσλάβ, ο οποίος ανακοίνωσε "έρχομαι σε σας".

Έχουμε υπολογίσει αν θα υπάρξει ουκρανική αντεπίθεση στο νότο και ποια είναι η πραγματική κατάσταση στο μέτωπο εκεί.  

Τι λένε οι ουκρανικές αρχές σχετικά με τη βιασύνη προς το νότο

Οι συζητήσεις ότι θα υπάρξει αντεπίθεση στο νότο - και συγκεκριμένα στην περιοχή της Χερσώνας - συνεχίζονται στην Ουκρανία και στη Δύση εδώ και πολύ καιρό. 

Πρόσφατα, ωστόσο, το θέμα αυτό έφτασε σε ένα νέο επίπεδο. 

Ενώ νωρίτερα η απελευθέρωση της Χερσώνας τον Αύγουστο είχε ανακοινωθεί από εκπροσώπους της τάξης του Αρέστοβιτς, συμβούλου του επικεφαλής του Προεδρικού Γραφείου, χθες και σήμερα άρχισαν να μιλούν γι' αυτό οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της εκτελεστικής εξουσίας.

Σε συνέντευξή του στους Times, ο υπουργός Άμυνας Oleksiy Reznikov ανακοίνωσε σχέδια για την ανακατάληψη του νότου. "Η Ουκρανία συγκεντρώνει μια μαχητική δύναμη εκατομμυρίων, εξοπλισμένη με δυτικά όπλα, για να διεκδικήσει το νότιο έδαφός της από τη Ρωσία.

CONTINUE READING

Σύμφωνα με τον Reznikov, ο Ζελένσκι διέταξε την AFU να ανακτήσει τις κατεχόμενες παράκτιες περιοχές, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία.

"Καταλαβαίνουμε ότι πολιτικά αυτό είναι πολύ απαραίτητο για τη χώρα μας. Ο πρόεδρος έδωσε εντολή στην ανώτατη στρατιωτική ηγεσία να καταρτίσει σχέδια. Το Γενικό Επιτελείο λέει τότε ότι χρειαζόμαστε α, β, γ για να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο... Αυτή είναι η δουλειά μου. Γράφω επιστολές στους συναδέλφους μου στις χώρες εταίρους", δήλωσε ο υπουργός Άμυνας.

Ο επικεφαλής της περιφέρειας του Μυκολάγιεφ, Βιτάλι Κιμ, ακολούθησε επίσης τον υπουργό δηλώνοντας την εντολή του Ζελένσκι για την απελευθέρωση της νότιας Ουκρανίας.

"Η κατάσταση είναι τέτοια που η εντολή του προέδρου ήταν να απελευθερωθεί ο νότος, ο οποίος δεν μπορεί παρά να χαίρεται. Όσο πιο μακριά, τόσο περισσότερες αποθήκες BK και θέσεις διοίκησης του εχθρού θα καίγονται στη Χερσώνα", δήλωσε ο Κιμ.

Παρόμοιες πληροφορίες αναπαρήγαγε σήμερα η Ναταλία Γκουμένιουκ, επικεφαλής του κέντρου Τύπου των νότιων αμυντικών δυνάμεων. Κατέστησε σαφές ότι η επίθεση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη (αν και αργά) και οι επιτυχίες της θα αναφερθούν ξεχωριστά. 

"Η κατάσταση στη νότια περιοχή παραμένει σταθερά τεταμένη. Η προέλαση των στρατευμάτων μας πραγματοποιείται, είναι αργή αλλά σταθερή. Η διακήρυξη των επιτυχιών μας θα έρθει μόλις παγιωθούν. Το κύριο επίτευγμα αυτή τη στιγμή είναι η ήττα των διοικητηρίων και των κέντρων διοικητικής μέριμνας, των αποθηκών πυρομαχικών, των καυσίμων και των λιπαντικών. Υπάρχουν επιτεύγματα στο χτύπημα στρατιωτικού εξοπλισμού που βρίσκεται απευθείας σε θέσεις κατά μήκος της γραμμής επαφής", δήλωσε.

Μόνο τρεις οικισμοί στην περιφέρεια Χερσώνα έχουν απελευθερωθεί επισήμως μέχρι στιγμής: τα χωριά Tavriyske, Potemkino και Ivanovka. Οι πληροφορίες για τη ανακαταληψη τους έρχονται από τα τέλη Ιουνίου. Από τότε δεν έχει αναφερθεί νέα πρόοδος. 

Ένα βίντεο κυκλοφόρησε σήμερα σχετικά με την Ιβανίβκα. Ο διοικητής της ουκρανικής μονάδας δήλωσε ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί δεν βρίσκονταν πλέον εκεί όταν μπήκαν στο χωριό. Ταυτόχρονα, στους δρόμους υπάρχει κατεστραμμένος ρωσικός εξοπλισμός. 

Με άλλα λόγια, είναι πιθανόν το χωριό νότια του Kryvyi Rih να καλύφθηκε από το πυροβολικό και ο εχθρός να εξουδετερώθηκε. 

Επιπλέον, φαίνεται ότι οι ίδιοι οι Ρώσοι αποφάσισαν να υποχωρήσουν, καθώς μόνο ένας νεκρός βρέθηκε στο χωριό μετά την απελευθέρωσή του.

Ταυτόχρονα, οι εκκλήσεις από την ουκρανική πλευρά για εκκένωση από τις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Χερσώνας και της Ζαπορίζια γίνονται όλο και πιο δυνατές.

"Αυτό είναι απαραίτητο ώστε οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να μην θέτουν σε κίνδυνο τους πολίτες κατά τη διάρκεια των επιθέσεων", δήλωσε η αναπληρωτής πρωθυπουργός Iryna Vereshchuk. Και προέτρεψε τους Ουκρανούς να ταξιδέψουν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, ακόμη και μέσω της Κριμαίας.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου της Χερσώνας, Yuriy Sobolevsky, προέβη σε παρόμοια δήλωση.

"Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο και ότι δεν έχουν όλοι την ευκαιρία, αλλά πρέπει να το κάνουμε. Όποιος δεν μπορεί να το κάνει (να φύγει - σ.σ.), πρέπει να προετοιμαστούμε για το γεγονός ότι θα χρειαστούμε ξανά καταφύγιο, πρέπει και πάλι να προετοιμάσουμε ένα απόθεμα νερού, μια ορισμένη ποσότητα τροφίμων για να επιβιώσουμε από την επίθεση των στρατευμάτων μας. Καταλαβαίνουμε ότι τα παιδιά μας θα εργαστούν όσο πιο προσεκτικά γίνεται, μόνο χειρουργικά, για να σώσουν κάθε ζωή, αλλά ο πόλεμος είναι πόλεμος", σχολίασε ο αξιωματούχος.

Ταυτόχρονα, τα χτυπήματα στα κατεχόμενα εδάφη στα νότια της Ουκρανίας γίνονται πράγματι όλο και πιο ενεργά. Την Κυριακή, 10 Ιουλίου, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις χτύπησαν τη Χερσώνα. Υποτίθεται ότι απευθυνόταν σε μια θέση της Rosgvardiya. Οι Ρώσοι, από την άλλη πλευρά, ισχυρίστηκαν ότι το νοσοκομείο της πόλης υπέστη ζημιές. 

Το Σάββατο, 9 Ιουλίου, ακολούθησε σειρά εκρήξεων στη Χερσώνα. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες αναφορές, υπήρξε ένα χτύπημα που ακολουθήθηκε από την πυροδότηση βλημάτων σε μια ρωσική αποθήκη πυρομαχικών. 

Την Τετάρτη, 6 Ιουλίου, σημειώθηκε έκρηξη στη Χερσώνα. Στη συνέχεια, μαύρος πυκνός καπνός υψώθηκε πάνω από την πόλη. Σχετικά βίντεο εμφανίστηκαν στα κανάλια telegram. Είπαν επίσης ότι ήταν μια πλαστική αποθήκη που είχε πάρει φωτιά.
 

Υπήρξε επίσης ένα βαρύ πλήγμα στη Νόβαγια Καχόβκα τις προάλλες, όπου, σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, έγινε πλήγμα κατά συσσώρευσης ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού (η Ρωσική Ομοσπονδία ισχυρίστηκε ότι επιχείρησε να πλήξει τον υδροηλεκτρικό σταθμό της Καχόβκα, αλλά ισχυρίστηκε ότι οι πύραυλοι καταρρίφθηκαν από σύστημα αεράμυνας).

Δηλαδή, η ένταση της πυρκαγιάς στην περιοχή της Χερσώνας έχει αυξηθεί. Το οποίο θεωρητικά θα μπορούσε να αποτελέσει πρόλογο και για τις επιχειρήσεις εδάφους.  

Ταυτόχρονα, μαχητές της AFU που βρίσκονται τώρα στην κατεύθυνση της Χερσώνας δήλωσαν στη Strana ότι ο ουκρανικός στρατός δεν διεξάγει επίθεση μεγάλης κλίμακας αυτή τη στιγμή (η προέλαση, όπου υπάρχει, δεν έχει χαρακτήρα διάρρηξης). Ακολουθεί ανταλλαγή πυροβολισμών.

Επιπλέον, οι στρατιωτικοί μας λένε ότι δεν αποκλείουν μια απόπειρα επίθεσης του ρωσικού στρατού τις επόμενες εβδομάδες. Για το λόγο αυτό ενισχύουν τις θέσεις τους, φέρνοντας εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων δυτικών συστημάτων πυροβολικού.  

Γιατί γίνεται λόγος για επίθεση πριν αυτή ξεκινήσει;

Βλέπουμε λοιπόν ότι το Κίεβο ανακοίνωσε επίσημα ότι ετοιμάζει "επίθεση στη Χερσώνα" για να απομακρύνει τη Ρωσία από τη Μαύρη Θάλασσα. 

Και αυτό ανακοινώθηκε στο στάδιο της εκπόνησης ενός σχεδίου. Μπορεί να απέχει πολύ από την εφαρμογή της, αλλά ήδη λέγεται δυνατά, τόσο από ανώτερους αξιωματούχους όσο και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. 

Αν η υπόθεση αφορούσε κάποιες πολιτικές πρωτοβουλίες, θα ήταν κατανοητό να δοθεί τόσο μεγάλη δημοσιότητα. Στην περίπτωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ωστόσο, τίθεται φυσικά το ερώτημα: γιατί να αποκαλύπτετε εκ των προτέρων τα σχέδιά σας; Προφανώς, ο εχθρός θα είναι σε θέση να προετοιμαστεί γι' αυτές και είτε να αποκρούσει την επίθεση είτε να προκαλέσει περισσότερες απώλειες στην AFU.

Και, όπως βλέπουμε, οι Ρώσοι μεταφέρουν ήδη νέο εξοπλισμό προς τα νότια.  

Ανεξάρτητα όμως από το αν θα υπάρξει ή όχι πραγματική αντεπίθεση και σε ποια κλίμακα, η άντληση πληροφοριών για το θέμα αυτό λύνει ήδη ορισμένα προβλήματα. Τόσο για την εξωτερική όσο και για την εσωτερική ουκρανική ατζέντα. 

Βλέπουμε ότι η δήλωση για τα σχέδια αντεπίθεσης στο νότο έγινε από τον υπουργό Oleksiy Reznikov στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Οι οποίοι έχουν ήδη γράψει ότι ο ουκρανικός στρατός πρέπει να επιδείξει κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα στο μέτωπο κατά την καλοκαιρινή εκστρατεία, διαφορετικά οι δυνάμεις στη Δύση που έχουν βαλθεί να συμβιβαστούν με τη Μόσχα μπορεί να αποκτήσουν το πάνω χέρι. 

Είναι πιθανό ότι η μεγάλης κλίμακας "προώθηση" της επίθεσης στο νότο είναι μια προσπάθεια να δείξει ότι η Ουκρανία κινείται προς την περιγραφόμενη κατεύθυνση και ετοιμάζεται να παραδώσει στους συμμάχους το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

CONTINUE READING

Και έμμεσα, αυτή η εκστρατεία θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει τις στρατιωτικές προμήθειες στην Ουκρανία. Μάλιστα, ο Ρεζνίκοφ συνδέει άμεσα αυτά τα ζητήματα, λέγοντας σε μια συνέντευξη ότι χρειάζονται πολύ περισσότερα όπλα για την επίθεση. 

Δηλαδή, ο πρώτος εφαρμοσμένος στόχος, τον οποίο η Bankova λύνει μιλώντας για αντεπίθεση, είναι η αύξηση των εισαγωγών όπλων. 

Ο δεύτερος στόχος μπορεί να είναι ψυχολογικός.

Με φόντο τη δύσκολη κατάσταση στο Ντονμπάς, όπου ο ουκρανικός στρατός αναγκάστηκε να υποχωρήσει από την περιοχή του Λουχάνσκ στις αρχές Ιουλίου, η συζήτηση για μια μεγάλη αντεπίθεση στο νότο θα περιορίσει την αύξηση του απαισιόδοξου κλίματος. Και αυτό θα λειτουργήσει ακόμη και αν η επιχείρηση κοντά στη Χερσώνα έχει περιορισμένη επιτυχία. 

Τέλος, ο καθαρά στρατιωτικός σκοπός τέτοιων δηλώσεων μπορεί να είναι η διασπορά των δυνάμεων του εχθρού σε διαφορετικά θέατρα στρατιωτικής δράσης. Και να μειώσει τη συγκέντρωση των δυνάμεών του στο Ντονμπάς. Αντίστοιχα, η προέλαση του ρωσικού στρατού μπορεί να επιβραδυνθεί εάν οι εφεδρείες αρχίσουν να μεταφέρονται προς τα νότια. 

Ένα άλλο καθήκον είναι η συνεργασία με τον πληθυσμό στα κατεχόμενα εδάφη. Η Ουκρανία ενδιαφέρεται φυσικά να διασφαλίσει ότι ο λαός εκεί θα έχει συνεχώς την αίσθηση ότι η ουκρανική κυβέρνηση πρόκειται να επιστρέψει και ότι δεν θα συνεργαστεί με τους Ρώσους. 

Ποιες είναι οι προοπτικές μιας αντεπίθεσης;

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα εδώ. Ας εξετάσουμε τα κύρια επιχειρήματα. 

Πρώτα απ' όλα, ο στρατηγικός χαρακτήρας της πρόσβασης της Ουκρανίας στα λιμάνια και τα ύδατά της συνηγορεί υπέρ μιας αντεπίθεσης στο νότο. Χωρίς πρόσβαση στη θάλασσα, η ουκρανική οικονομία χάνει τεράστια έσοδα και οι σύμμαχοι της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ χάνουν την πρόσβαση στο βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, που είναι στρατιωτικά σημαντικό για τον έλεγχο της Κριμαίας. 

Ένας ρωσικός σχηματισμός κοντά στο Νικολάεφ αποτελεί δυνητική απειλή για την απώλεια της χερσαίας πρόσβασης της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, εάν οι Ρώσοι επιτύχουν να εξαπολύσουν επιθέσεις στην Οδησσό και προς την Υπερδνειστερία. Η ακτή θα μπορούσε τότε να δεχθεί επίθεση από το ρωσικό ναυτικό, το οποίο έχει αποκλείσει την Ουκρανία από τη θάλασσα εδώ και πέντε μήνες. 

Δηλαδή, το κίνητρο για αντεπίθεση εκεί είναι πολύ υψηλό, ακόμη και όχι μόνο για στρατιωτικούς λόγους. Είναι οικονομική και γεωπολιτική.

Από στρατιωτική άποψη, οι ρωσικές δυνάμεις κοντά στη Χερσώνα φαίνονται επίσης ως ο πιο ευάλωτος στόχος για μια επίθεση. Αυτό εξηγήθηκε λεπτομερώς από τον Arestovich. 

Ο σύμβουλος του επικεφαλής της ΕΠ σε μια από τις εκπομπές του σημείωσε την άβολη θέση της Χερσώνας στη δεξιά όχθη του Δνείπερου, κατά μήκος της οποίας θα προελάσει η AFU.

Η περιοχή της δεξιάς όχθης της Χερσώνας συνδέεται με άλλα κατεχόμενα εδάφη με "μόνο δύο νήματα'': το φράγμα Novokakhov και τη γέφυρα Antonovsky".

Και θα μπορούσαν να καταστραφούν από πυραυλικά πλήγματα από αμερικανικούς εκτοξευτές πυραύλων Hymars. 

Επίσης, ο ουκρανικός στρατός θα είναι σε θέση να επιτεθεί στις ρωσικές θέσεις στην περιοχή της Χερσώνας από πολλές κατευθύνσεις ταυτόχρονα, κάτι που θα ήταν αδύνατο στην περιοχή της Ζαπορίζιας, όπου το μέτωπο είναι λίγο πολύ επίπεδο. 

Αλλά αυτές είναι βαθιά θεωρητικές εκτιμήσεις. Η τελική επιτυχία εξαρτάται από τον αριθμό των στρατευμάτων, την πυκνότητα των πυρών του πυροβολικού, την αεροπορία και άλλους ειδικούς στρατιωτικούς παράγοντες.  

Παρεμπιπτόντως, τόσο η πυκνότητα πυρός όσο και η αεροπορία είναι μέχρι στιγμής, όπως παραδέχονται οι ουκρανικές αρχές, στην πλευρά του εχθρού. Είναι επίσης ο πέμπτος μήνας που οι Ρώσοι βρίσκονται στο νότο και χτίζουν ενεργά οχυρώσεις εκεί. 

Στα τέλη Μαΐου, ο κυβερνήτης Gennadiy Laguta δήλωσε ότι οι Ρώσοι είχαν δρομολογήσει πολλά εργοστάσια παραγωγής σκυροδέματος και τσιμέντου στην περιοχή για την κατασκευή οχυρωμένων περιοχών. Συνήθως χρειάζεται εξαιρετικά πολύς χρόνος για να εισβάλει κανείς σε τέτοιες οχυρώσεις, κάτι που μπορούμε να διαπιστώσουμε και από την ταχύτητα της προέλασης των ρωσικών στρατευμάτων στο Ντονμπάς. 

Ένας άλλος παράγοντας που τίθεται υπό αμφισβήτηση είναι το προσωπικό.

Ο Economist, δημοσιογράφος του οποίου επισκέφθηκε το μέτωπο κοντά στη Χερσώνα και μίλησε με αξιωματικούς των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, ανέφερε πρόσφατα ότι "η ουκρανική νότια ομάδα δεν έχει το πλεονέκτημα τρία προς ένα που συνιστούν οι στρατηγιστές για μια επιτυχημένη επίθεση. Οι στρατιώτες διαμαρτύρονται για κρίσιμη έλλειψη πυρομαχικών και πεζικού". 

Το περιοδικό επιβεβαιώνει επίσης ότι ο εχθρός έχει κατασκευάσει οχυρωμένα καταφύγια στο υπέδαφος. 

Επιπλέον, το τοπίο της στέπας δεν είναι με το μέρος της Ουκρανίας, όπου "κάθε ουκρανική επίθεση αισθάνεται την πλήρη ισχύ του ρωσικού πυροβολικού".

Το δημοσίευμα υπενθύμιζε μια προσπάθεια διάβασης του ποταμού Ingulets κοντά στο χωριό Davydov Brod τον Μάιο, η οποία ήταν απαραίτητη για μια επίθεση στην Kakhovka. Αυτή η προσπάθεια "είχε ιδιαίτερα υψηλό κόστος". "Παρασύρθηκαν στη γραμμή του πυρός. Πολλοί από τους άνδρες μας πέθαναν", δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. 

Σημειώστε ότι στο ανοιχτό έδαφος της στέπας, η αεροπορική υπεροχή της Ρωσίας θα γίνει επίσης αισθητή. 

Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι η AFU δεν μπορεί να προετοιμαστεί για μια τέτοια αντεπίθεση αυξάνοντας τόσο τον αριθμό των στρατευμάτων όσο και των όπλων. Με κάποια συγκέντρωση δυνάμεων, μια αντεπίθεση θα μπορούσε να είναι επιτυχής. 

Ο Reznikov λέει ότι ένας "στρατός εκατομμυρίων" μπορεί να ριχτεί στο νότο. Προφανώς, πρόκειται για υπερβολή - τις προάλλες ο υπουργός είπε ότι η AFU διαθέτει συνολικά 700.000 στρατιώτες. Συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πολεμούν στο Ντονμπάς. 

Αλλά σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ πιθανό να προετοιμάζονται κάποιες εφεδρείες για μια αντεπίθεση. Ακόμα και αν, πάλι, είναι περιορισμένη. 

Όσον αφορά τα ρωσικά στρατεύματα, οι Ουκρανοί στρατιωτικοί σε συνομιλίες με το strana, όπως προαναφέρθηκε, δεν απορρίπτουν την επιλογή μιας επίθεσης στις θέσεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο νότο.

Αν και λίγοι πιστεύουν ότι θα πρόκειται για μια σημαντική επίθεση μέχρι να τελειώσουν οι κύριες μάχες στο Ντονμπάς. Σε αυτό το στάδιο δεν αποκλείονται επιθετικές ενέργειες του εχθρού για τη βελτίωση της τακτικής θέσης και την κατάληψη πιο βολικών θέσεων για την άμυνα. 

Αν και, και πάλι, όλα εξαρτώνται από το αν η Ρωσία έχει (ή δεν έχει) αποθέματα. Εάν ο ρωσικός στρατός είναι σε θέση να μετακινήσει αρκετές δεκάδες χιλιάδες νέων στρατευμάτων στο νότο με επαρκή εξοπλισμό και υποστήριξη πυρός, οι Ρώσοι μπορεί να εξαπολύσουν μια επίθεση μεγάλης κλίμακας ακόμη και πριν από το τέλος των μαχών στο Ντονμπάς.

Σε γενικές γραμμές, οι επόμενοι μήνες σχετικά με τις εξελίξεις στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας θα δείξουν ποιος θα ξεκινήσει την επίθεση και πώς θα τελειώσει.

 

 

 

 

 

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR