World
Updated at:

Ρόλο κλειδί η Μεγάλη Βρετανία στην χθεσινή συμφωνία του ΝΑΤΟ-Τι πήρε ο Ερντογάν

Τον γύρο του κόσμου έχει κάνει από χθες βράδυ η είδηση πως υπεγράφη τριμερές μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας σχετικά με τις διαδικασίες ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και πως η Άγκυρα δέχτηκε με ανταλλάγματα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης για Ελσίνκι και Στοκχόλμη. 

CONTINUE READING

Ο αμερικανικός Τύπος ανακοίνωσε σε εκτενή ρεπορτάζ το μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με τη Φινλανδία και τη Σουηδία ως αστραπιαία εξέλιξη. Η Washington Post επεσήμανε ότι η εν λόγω συμφωνία απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη σημασία μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας.

 Στο κείμενο της είδησης επισημάνθηκε ότι η εν λόγω συμφωνία απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη σημασία μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Οι New York Times, ανέφεραν πως οι εξελίξεις «κατάργησαν το διπλωματικό εμπόδιο για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ αφαιρώντας το βέτο της Τουρκίας έναντι της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ». 

Το CNN επίσης τόνισε; «Ο Πρόεδρος της Φινλανδίας ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα υποστηρίξει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».  Η είδηση ​​υπενθύμισε επίσης τη διμερή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα μεταξύ του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Το Fox News, από την άλλη, ανέφερε ότι «η Τουρκία αίρει τις αντιρρήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ». Το επίμαχο μνημόνιο χαρακτηρίστηκε «σημαντική πρόοδος».

Παράλληλα το Associated Press αναφέρει: 

Η Σύνοδος Κορυφής ξεκίνησε με την επίλυση ενός προβλήματος, αφού η Τουρκία συμφώνησε την Τρίτη να άρει την αντίθεσή της στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Σε απάντηση, τα δύο σκανδιναβικά έθνη εγκατέλειψαν το μακροχρόνιο ανένταχτο καθεστώς τους και ζήτησαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ως προστασία από μια όλο και πιο επιθετική και απρόβλεπτη Ρωσία - η οποία μοιράζεται σύνορα με τη Φινλανδία.

(...)

Η Τουρκία χαιρέτισε τη συμφωνία της Τρίτης ως θρίαμβο, λέγοντας ότι οι σκανδιναβικές χώρες συμφώνησαν να πατάξουν τις ομάδες που η Άγκυρα θεωρεί απειλή για την εθνική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένου του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, ή PKK, και της συριακής προέκτασής του. Είπε επίσης ότι συμφώνησαν "να μην επιβάλουν περιορισμούς εμπάργκο στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας" στην Τουρκία και να λάβουν "συγκεκριμένα μέτρα για την έκδοση τρομοκρατικών εγκληματιών".

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι οι ηγέτες της συμμαχίας των 30 κρατών θα απευθύνουν επίσημη πρόσκληση την Τετάρτη στις δύο χώρες να συμμετάσχουν. Η απόφαση πρέπει να επικυρωθεί από όλα τα επιμέρους έθνη, αλλά δήλωσε ότι είναι "απολύτως βέβαιος" ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα γίνουν μέλη.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι αναμένει ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί "μάλλον γρήγορα", αλλά δεν έθεσε κάποιο χρονικό σημείο.

Θα πάρει και τα F-16; 

Πάντως διόλου τυχαίο είναι το γεγονός πως όλα τελείωσαν εν ριπή οφθαλμού παρόλο που δεν υπήρχαν τέτοιες ενδείξεις από τις προηγούμενες δηλώσεις. Αναλυτές εκτιμούν πως σοβαρό ρόλο έπαιξε το πρωινό τηλφώνημα χθες μεταξύ Μπάιντεν και Ερντογάν.

Η ανταποκρίτρια του OPEN στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη αναφέρει την πιθανότητα ο Αμερικανός πρόεδρος να είπε στον Τούρκο ομόλογό του πως μπορεί να παρέμβει στο Κογκρέσο για τα F-16 και για αυτό να του άλλαξε την στάση. 

Ο καθηγητής κ. Αφ, Λαγγίδης στην πρωινή εκπομπή του σταθμού αναφέρθηκε στα κέρδη της Τουρκίας, κυρίως στα εξοπλιστικά, αλλα "μένει να δούμε τι έχει κερδίσει το ΝΑΤΟ" όπως είπε. 

Ιδιαίτερη σημασία κατά τον ίδιο είχε πέραν της στάσης των Αμερικανών ο ρόλος της Μεγάλης Βρετανίας. 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR