Greek-Turkish Relations

Καθηγητής Υφαντής: Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια ακραία Τουρκική κίνηση στο Αιγαίο (Βίντεο)

Είναι το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό το οποίο παράγει πιέσεις πολύ ισχυρές στον Πρόεδρο Ερντογάν αλλά πέρα από αυτό νομίζω με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο η Τουρκία θα προωθούσε το συγκεκριμένο αφήγημα της γαλάζιας πατρίδας, της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και των πιέσεων, δηλώνει ο καθηγητής διεθνών σχέσεων Κώστας Υφαντής στον RealFM.

CONTINUE READING

Ίσως όχι με την ίδια ένταση αν δεν υπήρχαν οι εσωτερικές, επαναλαμβάνω, πιέσεις που έχουν να κάνουν κυρίως με την οικονομία και αυτό το βλέπουμε γιατί από τη μία πλευρά έχουμε μία εμμονή, μία μανία θα έλεγα να επιβάλουν τη συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη στην Τουρκία. Δηλαδή να συζητούνται τα προβλήματα ασφαλείας που έχουν να κάνουν κυρίως με την Ελλάδα αλλά και τη Συρία. Να εγκλωβίσουν τη δημόσια συζήτηση σε αυτό το πεδίο που θεωρεί ο Τούρκος πρόεδρος ότι είναι προνομιακό για να μην ασχοληθεί με την οικονομία και αντίθετα βλέπουμε την αντιπολίτευση η οποία να υπερακοντίζει σε κάποιες περιπτώσεις αλλά ακριβώς δεν θέλει να εγκλωβιστεί στην ατζέντα αυτή αλλά να προτάσσει τα ζητήματα της οικονομίας και αυτό το βλέπουμε αποτυπώνεται και στα Πρωτοσέλιδα των τουρκικών Εφημερίδων. 

Ο φιλοκυβερνητικός τύπος ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με την Ελλάδα και αυτό είναι το επικίνδυνο ενώ ο αντιπολιτευόμενος στο βαθμό που είναι , ασχολείται με την οικονομία. Μια οικονομία όπου προ πολλού έχει περάσει το 100% ο πληθωρισμός και όποιος ταξιδέψει στην Τουρκία αυτό μπορεί να το διαπιστώσει. 

Στο τέλος οι Τούρκοι θα ψηφίσουν με γνώμονα όπως κάθε πολίτης, την οικονομία και την προσωπική του ευημερία και για αυτό ίσως είναι επικίνδυνο να μπει, αν δεν έχει ήδη μπει σε πειρασμό ο Τούρκος Πρόεδρος και να περάσει το κατώφλι της διπλωματικής αντιπαράθεσης και να προκαλέσουν κάτι άλλο.

Όσο λοιπόν εξακολουθούν οι δημοσκοπήσεις να τον δείχνουν, τον Ερντογάν ηττημένο τότε ίσως γίνει πολύ πιο τολμηρός και στο πεδίο. Υπάρχει και το σύνδρομο του Λουδοβίκου ”ότι είναι καλό για μένα είναι καλό για τη χώρα” μετά από τόσα χρόνια παραμονής στην εξουσία για τον Πρόεδρο Ερντογάν. 

Βεβαίως το ατύχημα ήταν πάντοτε και είναι πάντοτε ένα σενάριο, ακόμα και στις καλές εποχές όταν η Τουρκική αεροπορία λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργεί και όταν υπάρχει τέτοια συγκέντρωση τόσο υψηλής τεχνολογίας σε μικρό χώρο. (...) μέχρι μία πρόκληση για ανοιχτή σύγκρουση μπορούμε να δούμε, δηλαδή μπορεί να δούμε να βγουν πάλι γεωτρύπανα σε περιοχές που έχουν ήδη βγει, αλλά και αλλού.  Ίσως γεωτρύπανα νότια της Κρήτης στο λεγόμενο τουρκολιβυκο. Αυτό θα φέρει την χώρα μας σε πολύ μεγαλύτερη δυσκολία γιατί όπως ξέρετε πάρα πολύ καλά ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις το διεθνές δίκαιο απαγορεύει μία δυναμική απάντηση, μία στρατιωτική απάντηση σε πολιτικές προκλήσεις. 

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε το Μια σταλιά ιστορία και επικαιρότητα 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR