BM-21
World
Updated at:

Νέο πακέτο αναβάθμισης για το πυραυλικό σύστημα BM-21 από την Αίγυπτο (Εικόνες)

Η αιγυπτιακή αναβάθμιση του πολλαπλού εκτοξευτή πυραύλων Sakr/BM-21 Grad δεν θα περιορίζεται μόνο στην προσαρμογή των σωλήνων εκτόξευσης, όπως γνωρίζαμε αρχικά. Κάτι μήνες πριν, αναφορές μιλούσαν για μία νέα αναβάθμιση του συστήματος από την Αίγυπτο, η οποία θα μετέτρεπε τους σωλήνες πυραύλων σε αναλώσιμα κοντέινερ. Τώρα μαθαίνουμε πως η αναβάθμιση αυτή θα εγκαταστήσει και ένα σύστημα ελέγχου πυρός εγχώριας παραγωγής. 

Η Αίγυπτος θέλει επίσης να μετατρέψει τα πυρομαχικά 122 χιλιοστών του Sakr σε κατευθυνόμενα βλήματα με την βοήθεια κιτ πλοήγησης. 

Ποιο Είναι το Σύστημα "Χαλάζι";

Το BM-21 Grad (που σημαίνει hail, δηλαδή "χαλάζι") είναι ένα πυραυλικό σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης που ξεκίνησε να υπηρετεί τον σοβιετικό στρατό το 1963. Παραγόταν για μία μεγάλη χρονική περίοδο σε μεγάλη ποσότητα για τον στρατό της Σοβιετικής Ένωσης αλλά και για ξένους πελάτες. Σήμερα το BM-21 Grad υπηρετεί τις ένοπλες δυνάμεις περισσότερων από 30 χωρών, ενώ είναι το πυραυλικό σύστημα πυροβολικού που χρησιμοποιείται στη μεγαλύτερη ποσότητα παγκοσμίως. Υπάρχουν πάρα πολλές εκδόσεις, αντιγραφές και τροποποιήσεις αυτού του όπλου.

CONTINUE READING

Το BM-21 Grad διαθέτει 40 σωλήνες εκτόξευσης για ρουκέτες 122 χιλιοστών. Η τυπική ρουκέτα έρχεται με κεφαλή HE-FRAG (ισχυρά εκρηκτική), έχει 2,87 μέτρα μήκος, ενώ ζυγίζει 66,6 κιλά (μόνη της η κεφαλή ζυγίζει 18,4 κιλά). Το πυραυλικό σύστημα εκτοξεύει και ρουκέτες με θερμοβαρικές και χημικές κεφαλές, κεφαλές διασποράς και καπνού. Οι κεφαλές διασποράς περιλαμβάνουν αντιαρματικά μικρότερα πυρομαχικά ή μικρότερα πυρομαχικά κατά προσωπικού. Μία πλήρης ομοβροντία του BM-21 Grad καλύπτει περιοχή 8.000-10.000 τετραγωνικών μέτρων. Αυτό το όπλο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό εναντίων ολόκληρων περιοχών, όπως συγκεντρωμένων στρατευμάτων στρατιωτών και οχημάτων, αεροδιαδρόμων κλπ.

Απαιτούνται τρία λεπτά για να προετοιμαστεί το όχημα εκτόξευσης για χρήση. Οι ρουκέτες μπορούν να εκτοξευτούν απευθείας από την καμπίνα ή τηλεκατευθυνόμενα από το όχημα. Είναι βέβαια δυνατό να εκτοξευθούν οι ρουκέτες χωρίς να προετοιμαστεί η θέση πυρός. Αυτό το χαρακτηριστικό διασφαλίζει σύντομο χρόνο αντίδρασης. Απαιτούνται δύο λεπτά για να ετοιμαστεί το όχημα εκτόξευσης του Grad να αφήσει την θέση πυρός του. Έτσι, με τον σύντομο χρόνο παράταξης επιτρέπει την αποφυγή αντιποίνων κατά την συστοιχία.

Το BM-21 ανεφοδιάζεται χειροκίνητα από το πλήρωμα. Οι ρουκέτες ανεφοδιασμού μεταφέρονται από ένα συνοδευτικό φορτηγό, ενώ χρειάζονται λιγότερο από 10 λεπτά για να ανεφοδιαστεί το όχημα εκτόξευσης. 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR