World
Updated at:

Παιδιά εκφράζουν την αφοσίωσή τους στο ιρανικό καθεστώς σε τζαμί της Κωνσταντινούπολης

Πρωτόγνωρo περιστατικό σε τζαμί της Κωνσταντινούπολης, μικρά παιδιά τραγούδησαν στρατιωτικά τραγούδια σε τελετή για την 33η επέτειο του θανάτου του ηγέτη της ισλαμικής επανάστασης του Ιράν Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί. Παρουσία Τούρκων και Ιρανών σιιτών κληρικών, η τελετή φιλοξένησε επίσης έναν αμφιλεγόμενο ομιλητή, ο οποίος είχε φυλακιστεί στο παρελθόν επειδή ήταν Ιρανός πράκτορας. 

Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο τέμενος Imam Zin al-Abedin στην περιοχή Bağcıar της Κωνσταντινούπολης και διοργανώθηκε από τη φιλοϊρανική Ένωση Μελετητών Ehl-i Beyt (EHLADER) και την πλατφόρμα Hatt-ı İmam, διαχωρισμένα αγόρια και κορίτσια με στολές τραγούδησαν τον επικό ύμνο "Salaam Fermandeh" (Διοικητής), ο οποίος γράφτηκε για τον Χομεϊνί, στα τουρκικά και στα φαρσί.

Ένα βίντεο με τα παιδιά να χαιρετούν κατά τη διάρκεια του ύμνου διανεμήθηκε με ενδιαφέρον από το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, το οποίο συνδέεται με το ιρανικό καθεστώς. Οι οργανισμοί μέσων ενημέρωσης που συνδέονται με το ιρανικό κράτος δεν αναφέρουν συνήθως τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται από σιίτες στην Τουρκία, προκειμένου να μην προσελκύσουν αρνητικές αντιδράσεις από το κοινό. 

Στο τζαμί για την τελετή αναρτήθηκαν φωτογραφίες του Χομεϊνί και του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αλί Χοσεϊνί Χαμενεΐ. Στην Τουρκία, η οποία αποτελείται κυρίως από σουνίτες μουσουλμάνους, απαγορεύεται αυστηρά η ανάρτηση φωτογραφιών σε τζαμιά.

Μέλη του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος πραγματοποίησαν πρόσφατα αρκετές πολιτικές συναντήσεις στο τέμενος, προκαλώντας την οργή πολλών. Ωστόσο, ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν δει παιδιά να τραγουδούν στρατιωτικά τραγούδια κάτω από φωτογραφίες Ιρανών ηγετών. Το τζαμί Zin al-Abedin είναι ένα από τα 40 σιιτικά τζαμιά στην Κωνσταντινούπολη. Η συντριπτική πλειονότητα των τζαμιών στην Τουρκία βρίσκεται υπό τον έλεγχο και την εποπτεία της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet).

Ένας από τους ομιλητές στην τελετή ήταν ο Nureddin Şirin, γνωστός στους ριζοσπάστες ισλαμιστές στην Τουρκία. Ο Şirin, που σήμερα είναι αρχισυντάκτης της φιλοϊρανικής Kudüs TV, ήταν ένας από τους υπόπτους σε μια έρευνα με την ονομασία Tevhid Selam, η οποία ξεκίνησε από τους Τούρκους εισαγγελείς το 2011, αποκάλυψε ένα εξελιγμένο δίκτυο κατασκοπείας που διοικείται από τη Δύναμη Quds του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) στην Τουρκία και αποκάλυψε το βάθος και την έκταση της διείσδυσης ιρανικών στοιχείων σε τουρκικά ιδρύματα. 

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης τους δεσμούς του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με στρατηγούς του IRGC και πώς ο Hakan Fidan, επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών, έπαιξε κεντρικό ρόλο στη σύσφιξη των τουρκικών δεσμών με το Ιράν και συνεργάστηκε με το ιρανικό καθεστώς. Ωστόσο, πολλοί ερευνητές του αστυνομικού τμήματος και μέλη του δικαστικού σώματος φυλακίστηκαν το 2014 επειδή διενήργησαν την εμπιστευτική έρευνα για τη Δύναμη Κουντς. Οι περισσότεροι από αυτούς καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη το 2020.

Είναι ενδιαφέρον ότι η αστυνομική έρευνα είχε ξεκινήσει αφού ο Şirin δήλωσε σε μια συνάντηση το 2010 ότι οι Εβραίοι και ιδίως οι ραβίνοι δεν αξίζουν να είναι ασφαλείς στην Τουρκία. Ο Şirin είχε φυλακιστεί στο παρελθόν για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και διάπραξη τρομοκρατικής πράξης για λογαριασμό του Ιράν και αποφυλακίστηκε το 2005 μετά τη μείωση της ποινής του από το κυβερνών κόμμα.

Ο Şirin το 2020 ισχυρίστηκε αιφνιδιαστικά ότι ο Qasem Soleimani, ο επικεφαλής της ιρανικής Δύναμης Quds που σκοτώθηκε σε αμερικανικό πλήγμα στις 3 Ιανουαρίου 2020, συνέβαλε καθοριστικά στην απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν στις 15 Ιουλίου 2016.

"Ο Σουλεϊμανί έκανε περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον για να αποτρέψει την απόπειρα πραξικοπήματος. Ο πρόεδρος Ερντογάν γνωρίζει τι έκανε ο Σουλεϊμανί για την Τουρκία στις 15 Ιουλίου", δήλωσε ο Şirin σε τηλεοπτική εκπομπή λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του Σουλεϊμανί.


Είναι ακόμη άγνωστο τι έκανε για τον Ερντογάν ένας Ιρανός στρατηγός που διοικούσε μια αμφιλεγόμενη στρατιωτική μονάδα που δρούσε εκτός Τουρκίας.

Ορισμένοι επικριτές υποστηρίζουν ότι αρκετοί από τους πολίτες που σκοτώθηκαν τη νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος δεν πυροβολήθηκαν από τους πραξικοπηματίες. Αποκαλύφθηκε ότι τα πυρομαχικά που χρησιμοποιήθηκαν στις 15 Ιουλίου δεν ανήκαν στον τουρκικό στρατό, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τους πραγματικούς εγκέφαλους πίσω από τις δολοφονίες. Επιπλέον, ο εξαγριωμένος όχλος που λιντσάρισε αρκετούς δόκιμους στρατιωτικούς στη γέφυρα του Βοσπόρου δεν ερευνήθηκε ποτέ.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι ένα κυβερνητικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2017 ανέφερε ότι, ανεξάρτητα από τον επίσημο τίτλο του προσώπου, τα άτομα που ενήργησαν "στο πλαίσιο της καταστολής της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, των τρομοκρατικών ενεργειών ή των ενεργειών που εκτυλίσσονται σε συνέχεια οποιασδήποτε από αυτές δεν φέρουν καμία νομική, διοικητική ή ποινική ευθύνη".

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR