Greek-Turkish Relations

Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος: Τίποτα δεν έχει πετύχει ο Τούρκος πρόεδρος με την στρατηγική που ακολουθεί (Βίντεο)

Η νηνεμία εκ μέρους της Τουρκίας ήταν προσχηματική και πρόσκαιρη δηλώνει ο Διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, στον 98,9 Alpha Radio και συμπληρώνει, εγώ εκτιμώ ότι οι Τούρκοι βρέθηκαν για ένα διάστημα σαστισμένοι, μετά από την έντονη αντίδραση της Δύσης στη Ρωσία για το ουκρανικό και κατάλαβαν ότι είναι δύσκολες μέρες για αναθεωρητικές δυνάμεις. 

Η Τουρκία επίσης κατάλαβε δύο πράγματα μέσω του Ουκρανικού, ότι της δίνει μία δυνατότητα να διαπραγματευτεί, αλλά κατάλαβέ επίσης και πολύ σύντομα ότι κανείς δεν είναι διατεθειμένος στη Δύση, πολύ δε περισσότερο η Ελλάδα, να μπει σε μία λογική διαπραγμάτευσης ανατολίτικου παζαριού, δούναι και λαβείν. Το νιώθει αυτό η Τουρκία. Όπως νιώθει και τα αποτελέσματα του ταξιδιού του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ηνωμένες Πολιτείες.

Προφανώς από κει πήρε μηνύματα ότι η Ελλάδα ενεργειακά αναβαθμίζεται και Έχει εξελιχθεί αυτή, στον καλό συνομιλητή των αμερικανών στην περιοχή. Όλα αυτά έχουνε φέρει την Τουρκία σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο θα έλεγα σε σχέση με την περιοχή μας και με τη Δύση και αντιδρά σπασμωδικά και αντιδρά επιθετικά. 

Τι θέλει ο Τούρκος πρόεδρος, ουσιαστικά να διαπραγματευτεί θέματα όπως γκρίζες ζώνες και αποστρατιωτικοποίησης νησιών με όπλό την απειλή χρήσης βίας και την ίδια στιγμή να ανεβάσει τα ποσοστά του στο εσωτερικό της χώρας του κατρακυλούν ενόψει των τουρκικών εκλογών.

Καταρχάς κοιτάει το εκλογικό του σώμα οι εικόνες που μεταδόθηκαν σε σχέση με την Ελλάδα και την Τουρκία από την Ουάσινγκτον είναι δύσκολες εικόνες για τους Τούρκους. Φανταστείτε να υποδεχόταν ο πρόεδρος Μπάιντεν τον Τούρκο πρόεδρο και να βλέπαμε εμείς εικόνες που να τον υποδεχόταν φορώντας γραβάτα με τουρκικές σημαίες και να μίλαγε ο Τούρκος πρόεδρος στο κογκρέσο για διαμελισμού της Κύπρου. 

Το ΝΑΤΟ είναι ένας οργανισμός που συμμετέχουμε και οι δύο χώρες και δεν θεωρεί ότι πρέπει να παρέμβει σε ότι γίνεται μεταξύ ημών και των Τούρκων. Όμως ότι ο Στόλτενμπεργκ ή ο οποιοσδήποτε επικεφαλής του ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι προσεκτικός και να κρατάει τουλάχιστον ισορροπίες. Φοβάμαι ότι ο ίδιος δεν κρατάει τις ισορροπίες πια και η διατύπωση των διαφόρων θέσεων δεν διευκολύνουν την κατάσταση.

Εγώ καταλαβαίνω τη λογική που λέει ότι βρισκόμαστε σε μία διαπραγματεύσεων (με την Τουρκία για την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας) δεν βοηθάει προς την κατεύθυνση αποκλιμάκωσης και νομίζω ότι άθελά ή ηθελημένα ρίχνει νερό στο νερόμυλο του τουρκικού παραλογισμού. Η Τουρκία διαπραγματεύεται αλλά διαπραγματεύεται πια με έναν τρόπο που δεν νομίζω ότι είναι ανεκτός πλέον από τη Δύση.

Δεν βλέπω να έχει πετύχει κάτι, προσπάθησε και στο Αφγανιστάν, με το αεροδρόμιο της Καμπούλ, προσπαθεί όπου μπορεί να κερδίσει κάποιο μερίδιο να κερδίσει κάποιο ρόλο ακούγεται πολύ, είναι γεγονός προσπαθεί, αλλά το αποτέλεσμα ποιο είναι. Εγώ νομίζω ότι το αποτελέσματα που έχει πετύχει στην εξωτερική πολιτική του ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν είναι καλά. 

Εκεί που θα είμαι πιο αυστηρός είναι με την Ευρώπη διότι εγώ καταλαβαίνω ότι υπάρχουν πολύ ισχυρές διμερείς σχέσεις κάποιων κρατών μελών. Για παράδειγμα η Γερμανία έχει ένα εμπόριο με την Τουρκία που έχει όγκο κάποιες φορές 40 δις και τρία εκατομμύρια Γερμανοί ψηφοφόροι είναι τουρκικής καταγωγής Αλλά θα πρέπει κάποια στιγμή να δούμε την μεγάλη εικόνα. Η Ευρώπη ήρθε σαν απάντηση σε δύο παγκόσμιους πολέμους δεν είναι απλά για να διακινούνται τα προϊόντα ανάμεσά μας χωρίς δασμούς. Αλίμονο αν η Ευρώπη ανέχεται αναθεωρητισμός από Πούτιν για Ερντογάν.

Εκεί Θα πρέπει να είμαστε πιο αυστηροί και εκεί θα συμφωνήσω να όλους όσοι λένε ότι η στάση της Ευρώπης έχει υπάρξει φοβική ασθενής και σε πολλές περιπτώσεις και ανύπαρκτη. 

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε το Μια σταλιά ιστορία και επικαιρότητα

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR