World

Γιατί η Τουρκία θεωρείται «ρωσικό πλυντήριο»

Μπορεί η Τουρκία να επικαλείται ως πρόσχημα τα περί ύπαρξης «τρομοκρατών» στη Φινλανδία και να απαιτεί ανταλλάγματα από τη χώρα, τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να συναινέσει στην είσοδό της στην ατλαντική συμμαχία, εντούτοις τα αίτια ενδεχομένως να είναι και βαθύτερα, δεδομένης της στάσης της έναντι της Ρωσίας και των ολιγαρχών που βρίσκουν ένα «απάνεμο λιμάνι» υπό τις ευλογίες του καθεστώτος Ερντογάν. Και αυτό προσφέροντας μέχρι και τουρκικά διαβατήρια έναντι αγορών ακινήτων, ίδρυσης εταιρειών και επενδύσεων από πρόσωπα που έχουν υποστεί κυρώσεις, σύμφωνα με την ιστοσελίδα philenews.com. 

CONTINUE READING

Τα στοιχεία που συλλέγουν οι διωκτικές αρχές σε ΕΕ, ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία δείχνουν ότι στην Τουρκία βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγαλύτερη «αποθήκευση» χρημάτων ρωσικής προέλευσης. Σπίτια πωλούνται κατά δεκάδες σε Ρώσους επιχειρηματίες, οι οποίοι με τη σειρά τους προχωρούν σε ίδρυση δεκάδων εταιρειών κυρίως σε μεγάλα αστικά κέντρα και ειδικά στην Κωνσταντινούπολη ενώ την ίδια στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη και διαδικασίες για αγοραπωλησίες μεγάλων ξενοδοχείων στην περιοχή των τουρκικών παραλίων. Στα τουρκικά λιμάνια έχουν εμφανιστεί από την περίοδο της έναρξης της εισβολής μερικά από τα σούπερ γιοτ των Ρώσων ολιγαρχών που υπόκεινται σε κυρώσεις. Και αυτό χωρίς να αντιμετωπίζουν τον φόβο των κατασχέσεων τη στιγμή μάλιστα που ακόμη και περιοχές όπως τα νησιά Φίτζι έχουν εμπλακεί στη διαδικασία της συμμετοχής στις κυρώσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Forbes στις αρχές του μήνα, τα τουρκικά λιμάνια αποτελούν πλέον τον ιδανικό προορισμό για τους υπό καθεστώς κυρώσεων Ρώσους ολιγάρχες, ξεπερνώντας και το Ντουμπάι που φάνηκε να αποτελεί αρχικά τον βασικό τους προορισμό κατά τη διάρκεια απομάκρυνσης των υπερπολυτελών σκαφών από περιοχές στις οποίες κινδύνευαν με άμεση κατάσχεση. Και αυτό είναι το ένα σκέλος. Στο δημοσίευμα γίνεται επίκληση στοιχείων που επιβεβαιώνουν το μπαράζ εξαγοράς ακινήτων από Ρώσους στο πλαίσιο της προσπάθειας να εκμεταλλευτούν το καθεστώς της λεγόμενης χρυσής βίζας και να αποκτήσουν διαβατήριο. Όπως και το μπαράζ ίδρυσης εταιρειών μέσα από τις οποίες διακινούν χρήματα που αδυνατούν πλέον να κινήσουν μέσω του διεθνούς τραπεζικού συστήματος.

Ουσιαστικά η Τουρκία εμφανίζεται από τη μια πλευρά να καταγγέλλει τη ρωσική εισβολή και από την άλλη να μην μετέχει στη διαδικασία των κυρώσεων, που σημειωτέον αφορά και τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ που σύσσωμο έχει επιβάλει ένα σκληρό εμπάργκο στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τους υποστηρικτές – χρηματοδότες του.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR