Armed Conflicts

Τομή στο μέτωπο! Οι Ρώσοι κατέλαβαν την Ποπάσναγια-Πόλη κλειδί για την Ουκρανική άμυνα στο Ντονμπάς

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στην περιοχή του Ντονμπάς και στο εργοστασιακό συγκρότημα του AZOVSTAL στην Μαριούπολη, όπου αμύνονται οι τελευταίοι Ουκρανοί υπερασπιστές της.

Ωστόσο τα πράγματα  σύμφωνα με Ουκρανικό ΜΜΕ, δεν εξελίσσονται καλά για τα Ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή του Λουγκάνσκ, αφού σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο του Ζελένσκι τα ρωσικά στρατεύματα διεξήγαγαν ενεργές επιθετικές επιχειρήσεις στην Ποπασνάγια και προελαύνουν στο Λιμάν και στο Σεβερσκ στην περιοχή του Ντόνετσκ.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λουγκάνσκ Σεργκέι Γκαϊντάι είπε ότι η πιο δύσκολη κατάσταση βρίσκεται τώρα στην Ποπάσναγια, την οποία οι Ρώσοι προσπαθούν να περικυκλώσουν. Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν υπάρχει ήδη πουθενά να κερδίσεις ερείσματα στην πόλη», αφού ή όλα καταστράφηκαν.

Σε φωτογραφίες που δημοσιεύουν οι Ρώσοι  από την Ποπάσναγια , εμφανίζονται μέλη της  Ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης  PMC "Wagner" στο διοικητήριο  της πόλης.

Ο εχθρός αρχίζει να εισβάλλει και στο Σεβεροντόνετσκ. Ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης, Alexander Stryuk, είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονταν ήδη στην περιοχή και ετοιμάζονταν να επιτεθούν. Να σημειωθεί ότι χθες το «LNR» έκανε λόγο για σφοδρές μάχες με ανταλλαγή πυροβολισμών στα περίχωρα της πόλης.

Ας σημειωθεί ότι στα ρωσικά κανάλια τηλεγραφημάτων που συνδέονται με τον στρατό, αναφέρεται ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν σχεδόν ολοκληρώσει την «κάθαρση» του Rubizhne, έχουν καταλάβει το Voevodovka (το χωριό μεταξύ Rubizhnoye και Severodonetsk) και οι ουκρανικές δυνάμεις παρέμειναν μόνο στο εργοστάσιο Zarya (νότια του Rubizhne).

Αλλά στην απογευματινή περίληψη του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, αυτό στην πραγματικότητα διαψεύδεται. Υποδεικνύεται ότι ο εχθρός διεξήγαγε επιθετικές επιχειρήσεις στο Rubizhne και στο Voevodovka, αλλά «δεν είχε επιτυχία».

Αλλά το Σεβεροντόνετσκ βομβαρδίζεται έντονα, όπου τη νύχτα έπληξαν την επιχείρηση Azot. Ξεκίνησε φωτιά, αλλά οι διασώστες κατάφεραν να αποτρέψουν την ανάφλεξη των δεξαμενών που βρίσκονταν στο εργοστάσιο.

Ο κυβερνήτης της περιοχής Gaidai πιστεύει ότι ο εχθρός προετοιμάζει μια μεγάλη επίθεση στην περιοχή Lugansk. Αναμένεται μέσα στις επόμενες τρεις ή τέσσερις ημέρες. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για να πάρουν το τμήμα της περιοχής του Λουγκάνσκ που παρέμεινε υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας, τα ρωσικά στρατεύματα θα πρέπει να καταλάβουν την Ποπάσναγια ,αυτό θα ανοίξει το δρόμο προς τα πίσω από το νότο και επίσης να πραγματοποιήσουν επίθεση από το βορρά.

Όσο για την επίθεση από τον Βορρά, εδώ, αν κρίνουμε από τους χάρτες, η Ρωσία ελέγχει μέρος της Γιαμπόλ και έχει πλησιάσει την αριστερή όχθη του Seversky Donets. Όσον αφορά τη «νότια πλευρά», η Ρωσική Ομοσπονδία έχει επεκτείνει τη ζώνη ελέγχου της τόσο στην Ποπάσναγια όσο και στα νοτιοανατολικά της.

Γενικά θα λέγαμε ότι είναι ορατή η πιθανότητα ευόδωσης της  κίνησης του ρωσικού στρατού για δημιουργία του  «καζανιού», δηλαδή της διπλής υπερκέρασης των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό και την καταστροφή τους.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό των επιχειρήσεων είναι η αργή εξέλιξή τους, γεγονός που επιτρέπει στον ουκρανικό στρατό να μεταφέρει ενισχύσεις στην περιοχή του Λουχάνσκ, αυξάνοντας έτσι την αντίσταση.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Η επίθεση στην Ποπάσνα συνεχίζεται εδώ και ενάμιση μήνα, τα τακτικά στρατεύματα, οι  Τσετσένοι του Καντίροφ και οι  μαχητές της "Βάγκνερ" καταλαμβάνουν σιγά σιγά την πόλη.

Η Ποπάσναγια αποκαλείται  το Στάλινγκραντ της τρέχουσας "ειδικής επιχείρησης"  των Ρώσων στην Ουκρανία. Η σύγκριση, αν και υπερβολικά προσχηματική, εξακολουθεί να είναι σωστή. 

Αν συγκρίνουμε την κλίμακα των εμπλεκόμενων δυνάμεων και μέσων, καθώς και τις προοπτικές της επιχείρησης, τότε η Ποπάσναγια είναι ένα από τα κρίσιμα σημεία για την επιτυχία της δεύτερης φάσης του NWO.

Τι συνεπάγεται ο έλεγχος στην Ποπάσναγια από τους Ρώσους

▪️Η ικανότητα να συνεχίσουν την επίθεση ταυτόχρονα σε πολλές κατευθύνσεις.

▪️Έφοδος σε ένα μεγάλο συγκοινωνιακό κόμβο στην πόλη Bakhmut, η κατάληψη της οποίας θα διακόψει τον ανεφοδιασμό μέρους των μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας

▪️Δυνατότητα δημιουργίας πολλών κυκλωτικών κινήσεων με αποκοπή της ομάδας Σλαβο-Κραματόρσκ από τις υπόλοιπες δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο Donbass.

Κατανοώντας αυτές τις προοπτικές, η διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας μετέφερε μέρος των μονάδων από τις περιοχές Rubizhne-Severodonetsk-Lysichansk στην Popasnaya. Αυτό κατέστησε δυνατή τη μερική αντιστάθμιση των απωλειών που υπέστη η 24η μηχανοποιημένη ταξιαρχία Lviv.

Η επίθεση των Ρώσων  στην Ποπάσναγια είναι μια από τις πιο δύσκολες επιχειρήσεις ταυτόχρονα για πολλούς λόγους, όπως:

▪️Ο οικισμός βρίσκεται σε λόφο, όπου υπάρχει ένα ολόκληρο δίκτυο φυσικών υδάτινων εμποδίων. Αυτό επιβράδυνε σημαντικά τον ρυθμό της επίθεσης τις πρώτες μέρες.

▪️Επί 8 χρόνια, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν δημιουργήσει μια ισχυρή οχυρωμένη περιοχή έξω από την πόλη, περιβάλλοντάς την ,ειδικά κατά μήκος των νότιων προαστίων, με ένα σύστημα οχυρωματικών έργων τα οποία διασυνδέονται με επικοινωνίες. Αυτές οι επικοινωνίες καθιστούν δυνατή τη διακριτική μεταφορά προσωπικού και τεθωρακισμένων οχημάτων σε θέσεις βολής με δυνατότητα άμεσης απόσυρσης σε καταφύγια

▪️Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης είναι ένας τομέας, στον οποίο Ουκρανοί στρατιώτες έσκαψαν χαρακώματα, τάφρους και εξόπλίζοντας τα υπόγεια. Ο καθαρισμός κάθε σπιτιού απαιτεί πολύ χρόνο και προσπάθεια.

▪️Σε  πολυώροφα κτίρια, μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας δημιούργησαν θέσεις για ελεύθερους σκοπευτές. 

▪️Υπάρχουν ακόμη άμαχοι στην Ποπάσναγια, κάτι που δεν επιτρέπει στις συμμαχικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν πλήρως την αεροπορία και το πυροβολικό.

Ωστόσο, αυτή η επιχείρηση έφτασε σταδιακά στο τέλος της με την επικράτηση των Ρωσικών δυνάμεων. Συγκρίνοντας την κλίμακα των εμπλεκόμενων δυνάμεων και μέσων, καθώς και τις προοπτικές της επιχείρησης,  η Ποπάσναγια θεωρείται ως  ένα από τα πλέον κρίσιμα σημεία για την επιτυχία της δεύτερης φάσης της Ρωσικής "Ειδικής επιχείρησης" στην Ουκρανία.

Η κατάληψη της Ποπάσναγια θα προσδώσει σύμφωνα με τα παραπάνω νέα δυναμική των στρατιωτικών επιχειρήσεων των Ρώσων στο Ντονμπάς, επιταχύνοντας την θετική για αυτούς έκβαση του πολέμου.

 

 

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR