Armed Conflicts
Updated at:

Τι συμβαίνει με τον Μεντβεντσούκ στην Ουκρανία; Το παρασκήνιο της σύλληψής του και η σύνδεση με τις διαπραγματεύσεις και τη Μαριούπολη

Χθες το βράδυ, ο Βλαντιμίρ Ζελένσκι δημοσίευσε φωτογραφίες του αντιπολιτευόμενου βουλευτή Βίκτορ Μεντβεντσούκ, ο οποίος εξαφανίστηκε στα τέλη Φεβρουαρίου. Ο πολιτικός ήταν με χειροπέδες και με στρατιωτική στολή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Οι αρχές είπαν ότι ο Μεντβεντσούκ κρυβόταν στην Ουκρανία και επρόκειτο να φύγει πέρα ​​από τα σύνορα στο εξωτερικό.

Ο Ζελένσκι έχει ήδη προτείνει στη Ρωσία να ανταλλάξει τον βουλευτή με Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου.

Η σύζυγος του βουλευτή Viktor Medvedchuk, Oksana Marchenko απήυθυνε έκκληση στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν ζητώντας να βοηθήσει στην απελευθέρωση του συζύγου της. Αποκάλεσε τον Μεντβεντσούκ αρχηγό της αντιπολίτευσης και είπε ότι ό,τι του κάνουν στην Ουκρανία είναι παράνομο.

Ακόμη και πριν από τον πόλεμο, ο Βίκτορ Μεντβεντσούκ ήταν ύποπτος για την υπόθεση της προδοσίας και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Ωστόσο, οι ουκρανικές αρχές τον κατηγόρησαν για αυτό ακόμη και πριν από το άνοιγμα οποιωνδήποτε υποθέσεων: τον Φεβρουάριο του 2021, ο Μεντβεντσούκ και η σύζυγός του Oksana Marchenko έπεσαν υπό τις κυρώσεις του NSDC.

Η εξήγηση ήταν η ίδια - η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Τι ακριβώς κατηγορήθηκε ο βουλευτής του λαού έγινε σαφές στα τέλη της άνοιξης: τον Μάιο, ο Μεντβεντσούκ  τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό για την «υπόθεση άνθρακα».

Η έρευνα πιστεύει ότι ο βουλευτής (τότε ακόμη επικεφαλής του κόμματος Ουκρανική Επιλογή) συμμετείχε στην παράνομη προμήθεια άνθρακα στην Ουκρανία από το "DPR" και το "LPR" το 2015. Σε αυτήν την υπόθεση εμπλέκεται και ο πρώην πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο. Και οι δύο αρνήθηκαν την ενοχή τους.

Στις 21 Φεβρουαρίου, οι δημοσιογράφοι παρατήρησαν μια αναζωπύρωση γύρω από το σπίτι, όπου ο βουλευτής βρισκόταν υπό κράτηση για σχεδόν ένα χρόνο. Περίπου τρεις δωδεκάδες αστυνομικοί απέκλεισαν τους παρακείμενους δρόμους κοντά στο σπίτι του Μεντβεντσούκ.

Το πρακτορείο Slidstvo.Info ανέφερε ότι ο θόρυβος προκλήθηκε λόγω προσπαθειών να βγάλουν όπλα και αλεξίσφαιρα γιλέκα έξω από την έπαυλη. Μάλλον γι' αυτό ήρθε η αστυνομία.

Την ίδια μέρα, ο Anton Gerashchenko, σύμβουλος του επικεφαλής του Υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε ότι "δεν έχουν επιβεβαιωθεί πληροφορίες για παραβίαση των όρων κατ' οίκον περιορισμού από τον Medvedchuk. Βρίσκεται στο σπίτι."

Στις 27 Φεβρουαρίου - δηλαδή μετά τη ρωσική εισβολή - τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Μεντβεντσούκ δραπέτευσε από τη σύλληψη (παρεμπιπτόντως, για πολλούς ήταν μεγάλη έκπληξη που δεν το έκανε πριν ξεκινήσει η εισβολή - αποδεικνύεται ότι ο Πούτιν δεν τον προειδοποίησε εκ των προτέρων για την ακριβή ημερομηνία έναρξης του πολέμου;)

Ο Gerashchenko επιβεβαίωσε επίσης τις πληροφορίες ότι ο Medvedchuk δεν ήταν πλέον στο σπίτι. Είπε επίσης ότι η σύζυγος του βουλευτή, Oksana Marchenko, έφυγε για τη Λευκορωσία (δεν ήταν υπό έρευνα, άρα πέρασε νόμιμα τα σύνορα) ακόμη και πριν από την έναρξη του πολέμου.

Ο σύμβουλος του επικεφαλής του Υπουργείου Εσωτερικών πρότεινε ότι ο Viktor Medvedchuk βρισκόταν ήδη στη Ρωσία. Κατέστησε επίσης σαφές ότι ο πολιτικός μπόρεσε να αφεθεί ελεύθερος με δικαστική απόφαση (δηλαδή, κατά πάσα πιθανότητα, το δικαστήριο άλλαξε το μέτρο περιορισμού) και υποσχέθηκε ότι «θα βρει αυτόν τον δικαστή».

Η δικηγόρος του Viktor Medvedchuk, Larisa Cherednichenko, επιβεβαίωσε επίσης την ίδια μέρα ότι είχε φύγει από το σπίτι του στο Κίεβο, αλλά είπε ότι έμενε στην πρωτεύουσα. «Ήδη την Πέμπτη, ο επικεφαλής της σωματοφυλακής του πολιτικού προειδοποίησε την GPU και την SBU για τις απειλές που δεχόταν από ριζοσπαστικές εθνικιστικές ομάδες. Λόγω του πραγματικού κινδύνου για τη ζωή, καθώς και της ανάγκης διασφάλισης της προστασίας του, ο Βίκτορ Μεντβεντσούκ εκκενώθηκε σε ασφαλές μέρος στο Κίεβο, όπου συνεχίζει να εκπληρώνει τα διαδικαστικά καθήκοντα που του ανατέθηκαν από το δικαστήριο», δήλωσε ο δικηγόρος του Μεντβεντσούκ.

Στις 18 Μαρτίου - 19 ημέρες μετά την απόδραση - το δικαστήριο Lychakovsky του Λβιβ αποφάσισε να συλλάβει τον βουλευτή και να τον θέσει υπό κράτηση.

Η εξαφάνιση του Μεντβεντσούκ προκάλεσε πολλές κατηγορίες κατά των αρχών. Προφανώς, έπρεπε να φυλάσσεται πολύ προσεκτικά, μη βασιζόμενος μόνο σε ηλεκτρονικό βραχιόλι. Ή ήταν φρουρούμενος, αλλά ένας από τις δυνάμεις ασφαλείας τον άφησε επίτηδες να βγει από το σπίτι.

Ορισμένα ρωσικά κανάλια Telegram ανέφεραν ότι ο Μεντβεντσούκ φέρεται να μεταφέρθηκε κρυφά στο Gostomel όταν ήταν υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων και από εκεί στη Λευκορωσία και στη συνέχεια στη Ρωσία.

Ωστόσο, ακόμη και τότε αυτή η εκδοχή ήταν πολύ αμφίβολη, αφού δεν είχε έρθει σε επαφή από τη στιγμή της εξαφάνισής του, και στη Ρωσική Ομοσπονδία, πιθανότατα, θα είχε μιλήσει δημόσια. Δηλαδή ο πολιτικός ξεκάθαρα κρυβόταν.

Η Oksana Marchenko, που ήταν σίγουρα ασφαλής, ήταν επίσης σιωπηλή. Προφανώς, η Marchenko δεν ήθελε να βλάψει τον σύζυγό της με τις δηλώσεις της. Αυτό σημαίνει ότι ο Viktor Medvedchuk βρισκόταν κάπου στην Ουκρανία όλο αυτό το διάστημα.

Πολλοί από τους συναδέλφους του Μεντβεντσούκ στην παράταξη OPPL είπαν επίσης ότι δεν είχαν καμία σχέση μαζί του. Και στα μέσα Μαρτίου, ο Medvedchuk απομακρύνθηκε από τη θέση του επικεφαλής του πολιτικού συμβουλίου της Πλατφόρμας της Αντιπολίτευσης για τη Ζωή. Ο Γιούρι Μπόικο, συμπρόεδρος του κόμματος, ανέλαβε προσωρινά καθήκοντα επικεφαλής του πολιτικού συμβουλίου.

Χθες το βράδυ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι η SBU συνέλαβε τον Βίκτορ Μεντβεντσούκ κατά τη διάρκεια ειδικής επιχείρησης. Ο Πρόεδρος δημοσίευσε μια φωτογραφία του βουλευτή με τη στολή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και χειροπέδες, εμφανώς ταλαιπωρημένο.

 

Μια άλλη φωτογραφία δημοσιεύτηκε από την SBU. Κρίνοντας από τη δήλωση του τμήματος, κρυβόταν στην Ουκρανία και φορούσε στολή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας για να μεταμφιεστεί. Η SBU ανέφερε ότι διεξήγαγε «μια αστραπιαία και επικίνδυνη ειδική επιχείρηση πολλαπλών επιπέδων για τη σύλληψη του ακόμη εκπροσώπου του Λαού Μεντβεντσούκ».

Ο σύμβουλος του επικεφαλής του OP, Arestovich, είπε ότι ο Medvedchuk δεν συνελήφθη στο Κίεβο. Και υποσχέθηκε ότι «θα πει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα».

Το βράδυ, ο Ζελένσκι ανέφερε τον Medvedchuk στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. «Είναι πολύ συμβολικό ότι ο κ. Medvedchuk κρατήθηκε ακριβώς την ημέρα της κοσμοναυτικής. Κρύφτηκε για 48 ημέρες και τελικά αποφάσισε να προσπαθήσει να δραπετεύσει έξω από τη χώρα μας... Το περίφημο «ας πάμε» δεν λειτούργησε, με την κυριολεκτική έννοια της λέξης», είπε ο Ζελένσκι.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, ο Medvedchuk χρειαζόταν στρατιωτική στολή για να μεταμφιεστεί. Ο Ζελένσκι πιστεύει ότι από τότε που ο βουλευτής του λαού φόρεσε στολή, «υπέπεται στους κανόνες της εποχής του πολέμου» και πρόσφερε στη Ρωσία να τον ανταλλάξει με Ουκρανούς αιχμαλώτους.

Από τη Ρωσία, πάντως, έγινε δήλωση του αναπληρωτή επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος απείλησε τις ουκρανικές αρχές, οι οποίες προτείνουν να καταδικάσουν τον Μεντβεντσούκ και στη συνέχεια να τον ανταλλάξουν με κρατούμενους. «Αυτές οι φιγούρες θα πρέπει να κοιτάξουν προσεκτικά τριγύρω και να κλειδώσουν σταθερά τις πόρτες τη νύχτα, ώστε να μην βρίσκονται ανάμεσα στους ανθρώπους που ανταλλάσσονται», έγραψε ο Μεντβέντεφ στο Telegram.

Σενάρια του τι συνέβη με τον Medvedchuk

Η πρώτη έκδοση είναι επίσημη. Ο πολιτικός δραπέτευσε από τη σύλληψη και κρύφτηκε στην Ουκρανία, μεταμφιεσμένος σε στρατιωτικό, μετά την οποία αποφάσισε να περάσει τα σύνορα, αλλά συνελήφθη από την SBU.

Αλήθεια, δεν είναι ξεκάθαρο γιατί ο βουλευτής χρειάζεται στρατιωτική στολή για να περάσει τον κλοιό. Και πώς ακριβώς τον κάλυψε αυτή η στολή - αν σκεφτεί κανείς ότι το πρόσωπο του πολιτικού είναι αναγνωρίσιμο και μιντιακό. Αντίθετα, η στολή (ειδικά εφόσον δεν ήταν το κατάλληλο μέγεθος) θα μπορούσε να προκαλέσει πρόσθετες ερωτήσεις στις παραμεθόριες περιοχές.

Η δεύτερη εκδοχή, η οποία έχει ήδη συζητηθεί ευρέως στο διαδίκτυο, είναι ότι ο Medvedchuk δεν έφυγε πουθενά, την πρώτη κιόλας μέρα του πολέμου (ή ακόμα και πριν ξεκινήσει), ο βουλευτής του λαού απομακρύνθηκε από το σπίτι του από ειδικές υπηρεσίες και όλο αυτό το διάστημα βρισκόταν στα χέρια των ειδικών υπηρεσιών. Και τώρα ξαφνικά «βρέθηκε». Για παράδειγμα, για να επιδείξουν τη νίκη στο πλαίσιο των ανησυχητικών ειδήσεων από τη Μαριούπολη, όπου τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να προελαύνουν μέσα από την πόλη και ο ουκρανικός στρατός λέει ότι έχει έλλειψη προμηθειών.

Ωστόσο, υπάρχουν πολύ μεγάλες αμφιβολίες για την αξιοπιστία αυτής της έκδοσης.

  • Πρώτον, οι ουκρανικές αρχές είχαν πολύ περισσότερους λόγους μέσων ενημέρωσης για να παρουσιάσουν στο κοινό την κράτηση του Medvedchuk την πρώτη περίοδο του πολέμου, όταν η κατάσταση ήταν πολύ πιο δύσκολη από ό,τι είναι τώρα. Κατά προτίμηση - κυριολεκτικά αμέσως μετά την εμφάνιση πληροφοριών για την εξαφάνισή του.
  • Δεύτερον, σε αυτήν την περίπτωση, η δήλωση του δικηγόρου του Medvedchuk δεν θα είχε εμφανιστεί επιβεβαιώνοντας ότι είχε φύγει από το σπίτι (η οποία αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων από τα μέσα ενημέρωσης κοντά στον Medvedchuk).
  • Τρίτον, σύμφωνα με το Strana, λίγο μετά τη σύλληψη του Medvedchuk, οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν πολλά άτομα από το περιβάλλον του και ρώτησαν αυστηρά πού ήταν ο Medvedchuk. Δηλαδή οι δυνάμεις ασφαλείας δεν γνώριζαν πού βρίσκεται ο λαϊκός βουλευτής.

Ως εκ τούτου, είναι πιο πιθανό ότι ο Medvedchuk κρυβόταν πραγματικά στην Ουκρανία, αλλά ανακαλύφθηκε και κρατήθηκε (χθες ή όχι - ένα ξεχωριστό θέμα). Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι συνεργάτες του «ανακρίθηκαν με προκατάληψη», είναι πιθανό κάποιος από αυτούς να δώσει μια αιχμή για τον τόπο κατοικίας του βουλευτή ή για τα σχέδιά του να περάσει τα σύνορα (αν όντως υπήρχαν).

Ένα άλλο ερώτημα είναι τι θα συμβεί στη συνέχεια με τον Medvedchuk. Ο Ζελένσκι προσφέρεται να τον ανταλλάξει με αιχμαλώτους πολέμου. Και τα ρωσικά κανάλια Telegram γράφουν ότι θα μπορούσε να συζητηθεί μια ακόμη μεγαλύτερη ανταλλαγή - με τη μορφή, για παράδειγμα, της πιθανότητας τα ουκρανικά στρατεύματα να εγκαταλείψουν την περικύκλωση στη Μαριούπολη (αν και η πιθανότητα μιας τέτοιας συμφωνίας θεωρείται απίθανη).

Από αυτή την άποψη, αξίζει να θυμηθούμε ξανά τη Μαριούπολη. Ήδη την περασμένη εβδομάδα, ο Ζελένσκι και άλλοι εκπρόσωποι των ουκρανικών αρχών δήλωσαν ότι η Τουρκία προσφέρθηκε να πάρει ξένους και Ουκρανούς τραυματίες στρατιώτες από τη Μαριούπολη με τα πλοία τους. Και ότι απαιτείται μόνο η συγκατάθεση του Πούτιν.

Από τότε όμως έχει περάσει πολύς καιρός και η επιχείρηση δεν έχει ξεκινήσει. Δηλαδή, προφανώς, ο Πούτιν δεν έδωσε τη συγκατάθεσή του. Και μόλις σήμερα, ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ανακοίνωσε ξαφνικά ότι θα υπάρξει πρόοδος σύντομα.

"Ως Τουρκία, έχουμε κάνει ό,τι πρέπει να γίνει για την ασφαλή εκκένωση, συμπεριλαμβανομένης της κατανομής των πλοίων. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις σε αυτό το θέμα, περιμένουμε με ανυπομονησία τις εξελίξεις", είπε ο υπουργός.

Εάν αυτή η αισιοδοξία για "θετική πρόοδο" συνδέεται με την κράτηση του Medvedchuk και εάν ο Πούτιν θα λάβει πραγματικά μέτρα για την ανταλλαγή του Medvedchuk, θα καταλάβουμε στο εγγύς μέλλον.

Μέχρι στιγμής, δια στόματος Πεσκόφ, το Κρεμλίνο έχει καταστήσει σαφές ότι δεν είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένο με την ιδέα της ανταλλαγής του Μεντβεντσούκ με Ουκρανούς κρατούμενους.

«Ο Medvedchuk δεν είχε ποτέ παρασκηνιακές σχέσεις με τη Ρωσία. Όσον αφορά την ανταλλαγή, για την οποία πρόσωπα στο Κίεβο μίλησαν με τόση θέρμη: δεν είναι πολίτης της Ρωσίας και δεν έχει καμία σχέση με τη στρατιωτική επιχείρηση, είναι μια ξένη πολιτική προσωπικότητα. Δεν γνωρίζουμε αν θέλει τη συμμετοχή της Ρωσίας στην επίλυση αυτής της κατάστασης», είπε ο Πεσκόφ.

 

 

 

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR