World
Updated at:

Πέταξαν ρωσικά με πυρηνικά πάνω από την Σουηδία;

Σύγχυση και ερωτήματα δημιουργεί ρεπορτάζ σουηδικού ΜΜΕ που μιλάει για ρωσικά αεροσκάφη με πυρηνικά όπλα παραβίασαν τον σουηδικό εναέριο χώρο.

Δύο από τα ρωσικά αεροπλάνα που παραβίασαν τον σουηδικό εναέριο χώρο κοντά στο Γκότλαντ στις 2 Μαρτίου ήταν εξοπλισμένα με πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με το TV4 Nyheterna. Σύμφωνα με πληροφορίες του καναλιού, η παραβίαση ήταν μια σκόπιμη πράξη με στόχο τον εκφοβισμό της Σουηδίας. 

Ήταν στις 2 Μαρτίου που ο ασυνήθιστος σχηματισμός απογειώθηκε από τη ρωσική αεροπορική βάση Καλίνινγκραντ. Τέσσερα αεροπλάνα - δύο επιθετικά αεροπλάνα τύπου Sukhoi 24 τα οποία συνοδεύονταν από δύο μαχητικά αεροσκάφη τύπου Sukhoi 27. Τα δύο επιθετικά αεροπλάνα ήταν, σύμφωνα με πηγές του TV4 Nyheter, εξοπλισμένα με πυρηνικά όπλα.  Λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η Σουηδική Πολεμική Αεροπορία είχε αυξημένη ετοιμότητα και μπορούσε να δει από νωρίς ότι οι Ρώσοι πιλότοι κατευθύνονταν προς το Γκότλαντ.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν θέλουν να σχολιάσουν

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Σουηδίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν εάν τα δύο επιθετικά αεροσκάφη ήταν εξοπλισμένα με πυρηνικά όπλα. Από την άλλη πλευρά, είναι σαφές ότι η ίδια η παράβαση πρέπει να ήταν εσκεμμένη.

- Το αξιολογούμε ως συνειδητή ενέργεια. Κάτι που είναι πολύ σοβαρό, ειδικά καθώς είστε μια εμπόλεμη χώρα, λέει ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Carl-Johan Edström.

Θα μπορούσε να είχε γίνει εσφαλμένη πλοήγηση στο σχέδιο;

- Αναλύσαμε το περιστατικό και είναι σαφές ότι δεν μπορώ να αποκλείσω εσφαλμένη πλοήγηση, αλλά όλα δείχνουν ότι ήταν σκόπιμη πράξη. Ότι παραβίασαν τα σύνορα της Σουηδίας, λέει ο Carl-Johan Edström.

Η παραβίαση του σουηδικού εδάφους διήρκεσε περίπου ένα λεπτό. Η σουηδική αεροπορία ανέπτυξε δύο JAS 39 Gripen που μπορούσαν να συναντηθούν και να τραβήξουν φωτογραφίες των εισβολέων. Τότε ήταν που επιβεβαιώθηκε ότι τα ρωσικά αεροσκάφη ήταν εξοπλισμένα με πυρηνικά όπλα, σύμφωνα πάντα με όσα υποστηρίζει το σουηδικό μέσο. Εξωτερικοί παρατηρητές θεωρούν το περιστατικό ως έκφραση μιας ξεκάθαρης στρατηγικής εκ μέρους της Ρωσίας. 

Αυτό είναι ένα μήνυμα προς τη Σουηδία ότι έχουμε πυρηνικά όπλα και θα μπορούσαμε επίσης να εξετάσουμε το ενδεχόμενο χρήσης τους, λέει ο Stefan Ring, στρατιωτικός στρατηγικός εμπειρογνώμονας.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR