World
Updated at:

Επίθεση κοντά στο αεροδρόμιο της Λβιβ από τέσσερις πυραύλους Κρουζ-Νέο χτύπημα σε πολυκατοικία στο Κίεβο (Βίντεο) (upd)

Με νέους βομβαρδισμούς ξύπνησαν οι κάτοικοι στο Κίεβο, καθώς η Ρωσία συνεχίσει να σφυροκοπεί την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, η οποία όμως αντιστέκεται σθεναρά. «Έχουμε περάσει στην αντεπίθεση», λένε οι Ουκρανοί, με τον πρόεδρό τους, Βολοντίμιρ Ζελένσκι να τους υπόσχεται ότι σύντομα θα είναι ελεύθεροι.

Νέο Χτύπημα σε πολυκατοικία

Στο κτίριο μπήκαν διαδώστες προκειμένου να απομακρύνουν τους ενοίκους του συγκροτήματος, του οποίου έχει καταρρεύσει τοίχος, ενώ έχει σχηματιστεί στο έδαφος ένας τεράστιος κρατήρας. Πιθανότατα πρόκειται για οβίδα.

Από την κατάρρευση του τοίχου, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ φαίνεται το εσωτερικό των διαμερισμάτων.

Παντού έχουν σκορπιστεί συντρίμμια, έχουν καταρρεύσει τζαμαρίες ενώ έχουν καταστραφεί αυτοκίνητα λόγω του ωστικό κύματος. Αντίστοιχες ζημιές έχουν υποστεί και διπλανά σπίτια.

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και τέσσερις τραυματίστηκαν όταν θραύσματα ρωσικού πυραύλου έπεσαν σε πολυκατοικία στο βόρειο τμήμα του Κιέβου Κιέβου, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με τις αρχές, 12 άνθρωποι διασώθηκαν και 98 απομακρύνθηκαν από το πενταώροφο κτίριο.

Τα ξημερώματα έγινε στόχος πυραυλικής επίθεσης και η πόλη Λβιβ. Σύμφωνα με τους Ουκρανούς, ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν τη συνοικία του αεροδρομίου της πόλης, που βρίσκεται στα δυτικά, μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Πολωνία.

«Πύραυλοι έπληξαν τη συνοικία του αεροδρομίου της Λβιβ», ανέφερε ο δήμαρχος της Λβιβ Αντρίι Σάντοβι μέσω Facebook, διαβεβαιώνοντας ότι δεν χτυπήθηκε το ίδιο το αεροδρόμιο.

Σε χωριστή ανακοίνωσή της, η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανέφερε ότι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η περιοχή χτυπήθηκε από τέσσερις πυραύλους Κρουζ, οι οποίοι εκτοξεύθηκαν από τη Μαύρη Θάλασσα, αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα από εκεί.

Δείτε βίντεο εδώ 

Άλλοι δύο ρωσικοί πύραυλοι καταρρίφθηκαν από τις συστοιχίες της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας προτού πλήξουν τον στόχο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η εκτίμηση της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι πως επρόκειτο για πυραύλους Kh-555, οι οποίοι εκτοξεύονται συνήθως από ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά.

Ο δήμαρχος της Λβιβ ανέφερε ότι σωστικά συνεργεία επιχειρούν στον τόπο του πλήγματος. Νωρίτερα, διαβεβαίωσε πως δεν χτυπήθηκε το αεροδρόμιο, αλλά η συνοικία όπου βρίσκεται.

Οι αρχές αποτιμούν την κατάσταση και θα δώσουν αργότερα νεότερα, πρόσθεσε. Νωρίτερα, ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε πως ακούστηκαν τρεις ισχυρές εκρήξεις στην πόλη.

 

CONTINUE READING

Το τηλεοπτικό δίκτυο μεταφόρτωσε στην πλατφόρμα σύντομο βίντεο στο οποίο εικονίζεται να υψώνεται πυκνό σύννεφο καπνού στον ορίζοντα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης η πυραυλική επίθεση έπληξε εργοστάσιο επισκευής αεροσκαφών. 

Όπως είπε ο Αντρέι Σαντόβι, οι εργασίες στο εργοστάσιο είχαν σταματήσει νωρίτερα και δεν υπήρξαν θύματα.

Να σημειωθεί ότι η Λβιβ είναι κοντά στα πολωνικά σύνορα και φιλοξενεί μεγάλο αριθμό αμάχων που φεύγουν και ανθρωπιστική βοήθεια που πηγαίνει στην Ουκρανία.

Οι αυτονομιστές καταγγέλλουν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις βομβάρδισαν πέντε κοινότητες στο Λουγκάνσκ


Αυτονομιστές ηγέτες στην περιφέρεια Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας κατήγγειλαν ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν με το πυροβολικό πέντε κοινότητες στην αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατίας τους τις προηγούμενες 24 ώρες, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ωστόσο ο Ουκρανός επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων στην περιφέρεια του Κιέβου ανέφερε πως οι δυνάμεις του πέρασαν πλέον στην αντεπίθεση.

Όπως είπε, ο ουκρανικός στρατός διεξάγει επιχειρήσεις για να καθαρίσει προάστια του Κιέβου από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ζελένσκι: Έχουμε τον έλεγχο σημαντικών πόλεων

Οι ουκρανικές δυνάμεις διατηρούν των έλεγχο αρκετών περιοχών-κλειδιών της χώρας που συνεχίζουν να προσπαθούν να κυριεύσουν οι ρωσικές δυνάμεις, διαβεβαίωσε νωρίτερα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τρεις εβδομάδες και πλέον μετά την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας.

Τα ουκρανικά στρατεύματα αντέδρασαν σε κάθε επιχείρηση των ρωσικών μονάδων, είπε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου μηνύματός του που ανέβηκε στο Telegram τα ξημερώματα.

Διαβεβαίωσε τους κατοίκους πόλεων όπως η Μαριούπολη (νοτιοανατολικά), Χάρκοβο (ανατολικά) και Τσερνιχίβ (βόρεια), που πολιορκούνται από τα ρωσικά στρατεύματα, ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν θα τους εγκαταλείψουν.

Από τον στρατό ως την εκκλησία, οι πάντες κάνουν ό,τι μπορούν για τον ουκρανικό λαό, συνέχισε ο Ζελένσκι, διατρανώνοντας «θα είσαστε ελεύθεροι».

Στο διάγγελμά του ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τη «νέα και αποτελεσματική» βοήθεια που ανήγγειλε.

Ακόμη, υποσχέθηκε στους επιχειρηματίες μείωση της γραφειοκρατίας και άτοκα δάνεια, εν μέσω του πολέμου.

Στο μεταξύ, ο Oυκρανός κοινοβουλευτικός Σερχίι Ταρούτα ανέφερε νωρίς σήμερα μέσω Facebook ότι στο θέατρο της Μαριούπολης, το οποίο σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά βομβαρδίστηκε από ρωσικό αεροσκάφος, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει, μιλώντας για ενέργεια εθνικιστών του τάγματος Αζόφ, είχαν καταφύγει ακόμη περισσότεροι άμαχοι από ό,τι πιστευόταν μέχρι τώρα. Υποστήριξε ότι μέσα στο κτίριο βρίσκονταν 1.300 άνθρωποι, επικαλούμενος μαρτυρίες ανθρώπων που βρίσκονταν μέσα και διασώθηκαν.

Ως τώρα, οι αρχές στην πόλη έκαναν λόγο για κάπου 1.000 ανθρώπους που είχαν βρει καταφύγιο στο θέατρο.

Σύμφωνα με την Ουκρανή βουλευτή Όλγα Στεφανίσινα, περίπου 130 άμαχοι διασώθηκαν χθες. Ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών παραμένει απροσδιόριστος, πρόσθεσε μέσω Facebook.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR