Armed Conflicts

"Λάδι στη φωτιά" με τρεις κινήσεις-Σοβαρός κίνδυνος για την Παγκόσμια ειρήνη

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση με τον κατάλογο των αμάχων θυμάτων να μακραίνει διαρκώς.

Οι εξελίξεις  όπως είναι φυσικό παρακολουθούνται στενά από μεγάλα Διεθνή ΜΜΕ , τα οποία καταγράφουν όλο το φάσμα των γεγονότων που λαμβάνουν χώρα, εδώ και 22 ημέρες που ξεκίνησε η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

CONTINUE READING

Στο πλαίσιο αυτό με σημερινό του άρθρο με τίτλο  "Oβίδες έπληξαν το θέατρο που φιλοξενούσε  Ουκρανούς αμάχους, ο Μπάιντεν αποκαλεί τον Πούτιν εγκληματία πολέμου" ,το Reurters.com αναφέρει τα εξής:

"Η διεθνής οργή για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αυξήθηκε την Πέμπτη καθώς Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι άμαχοι που περίμεναν στην ουρά για ψωμί και βρίσκονταν σε ένα θέατρο σκοτώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν εγκληματία πολέμου σε σχόλια που το Κρεμλίνο είπε ότι ήταν «ασυγχώρητα», καθώς επέμεινε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «ήταν σύμφωνα με τον σχεδιασμό» εν μέσω συζητήσεων για συμβιβασμό στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η Μόσχα δεν έχει ακόμη καταλάβει καμία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ουκρανίας παρά τη μεγαλύτερη επίθεση σε ευρωπαϊκό κράτος από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν τραπεί σε φυγή και χιλιάδες έχουν πεθάνει καθώς ο πόλεμος μπαίνει στην τέταρτη εβδομάδα του.

Στην πρωτεύουσα Κίεβο, τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και τρεις τραυματίστηκαν όταν ένα κτίριο κατοικιών χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο που έπεσε την Πέμπτη.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι ρωσικές δυνάμεις έριξαν  βόμβα ισχύος, σε θέατρο στην πολιορκημένη νότια πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης, αφήνοντας πολλούς αμάχους εγκλωβισμένους και άγνωστο αριθμό απωλειών. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις πληροφορίες.

Η Maxar Technologies, μια ιδιωτική εταιρεία των ΗΠΑ, διένειμε δορυφορικές εικόνες που είπε ότι συλλέχθηκαν στις 14 Μαρτίου και έδειχνε τη λέξη «παιδιά» σε μεγάλη ρωσική γραφή ζωγραφισμένη στο έδαφος έξω από το κτήριο με την κόκκινη στέγη.

Το θέατρο φιλοξενούσε τουλάχιστον 500 πολίτες, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

"Αυτό εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με το ποιος ήταν ο στόχος σε μια πόλη όπου οι άμαχοι ήταν ήδη υπό πολιορκία για μέρες και οι τηλεπικοινωνίες, το ρεύμα, το νερό και η θέρμανση έχουν σχεδόν τελείως διακοπεί", δήλωσε ο Belkis Wille από την ομάδα δικαιωμάτων.

Η Μόσχα αρνείται ότι στόχευσε αμάχους και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι οι δυνάμεις της δεν έπληξαν το κτίριο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA. 

Δεκατρία λεωφορεία που μετέφεραν περίπου 300 πρόσφυγες από τη Μαριούπολη έφτασαν στην περιοχή του Ροστόφ της Ρωσίας, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο την Πέμπτη το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν 10 ανθρώπους που περίμεναν στην ουρά για ψωμί στο Τσερνίχιβ, βορειοανατολικά του Κιέβου. Η Ρωσία αρνήθηκε την επίθεση και είπε ότι το περιστατικό ήταν απάτη.

Το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών για διαφορές μεταξύ κρατών διέταξε τη Ρωσία την Τετάρτη να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην Ουκρανία, λέγοντας ότι «ανησυχεί βαθύτατα» για τη χρήση βίας από τη Μόσχα.

 Οι ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας  πραγματοποιούν αντεπιθέσεις μικρής κλίμακας σε πολλά μέτωπα και τα ρωσικά στρατεύματα δεν κατάφεραν να κερδίσουν έδαφος λόγω έλλειψης πόρων, δήλωσε την Τετάρτη ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Oleksiy Arestovych.

Υπήρχαν ενδείξεις συμβιβασμού και προόδου στις συνεχιζόμενες συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Το Κρεμλίνο είπε ότι οι διαπραγματευτές συζητούσαν ένα καθεστώς για την Ουκρανία παρόμοιο με αυτό της Αυστρίας ή της Σουηδίας, και τα δύο μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονται εκτός της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

"Το ουδέτερο καθεστώς συζητείται τώρα σοβαρά μαζί, φυσικά, με εγγυήσεις ασφαλείας", δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. «Υπάρχουν απολύτως συγκεκριμένες διατυπώσεις που κατά την άποψή μου είναι κοντά σε συμφωνία».

Ο Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, επικεφαλής διαπραγματευτής της Ρωσίας, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση: «Η Ουκρανία προσφέρει μια αυστριακή ή σουηδική εκδοχή ενός ουδέτερου αποστρατιωτικοποιημένου κράτους, αλλά ταυτόχρονα ένα κράτος με δικό του στρατό και ναυτικό».

Η Αυστρία και η Σουηδία, τα μεγαλύτερα από τα έξι μέλη της ΕΕ εκτός ΝΑΤΟ, έχουν και οι δύο μικρούς στρατούς που συνεργάζονται με τη συμμαχία.

Ο Πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy δήλωσε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να δεχθεί διεθνείς εγγυήσεις ασφάλειας που δεν ανταποκρίθηκαν στον μακροχρόνιο στόχο της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Αυτή η προοπτική ήταν ένα κύριο  μέλημα της Ρωσίας.

«Οι προτεραιότητές μου κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων είναι απολύτως σαφείς: το τέλος του πολέμου, εγγυήσεις ασφάλειας, η κυριαρχία,η αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας, οι πραγματικές εγγυήσεις και η  πραγματική προστασία για τη χώρα μας», είπε ο Ζελένσκι σε βιντεοδιάγγελμα που δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίς την Πέμπτη. .

Σε ομιλία του την Τετάρτη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ μέσω σύνδεσης βίντεο, ο Ζελένσκι επανέλαβε ένα αίτημα για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, κάτι που η Δύση δεν θα πράξει

«Στην πιο σκοτεινή εποχή για τη χώρα μας, για ολόκληρη την Ευρώπη, σας καλώ να κάνετε περισσότερα», είπε.Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν πρόσθετη βοήθεια ασφαλείας 800 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία για την καταπολέμηση της Ρωσίας, με το νέο πακέτο να περιλαμβάνει drones, αντιαρματικά  και αντιαεροπορικά συστήματα.

"Θα έρθουν περισσότερα καθώς προμηθεύουμε πρόσθετα αποθέματα εξοπλισμού που... είμαστε έτοιμοι να μεταφέρουμε", είπε ο Μπάιντεν, καταδικάζοντας αργότερα τον Πούτιν.

«Είναι εγκληματίας πολέμου», είπε στους δημοσιογράφους.

Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ που συνήλθαν στις Βρυξέλλες υποσχέθηκαν επίσης περισσότερες προμήθειες όπλων για να βοηθήσουν την Ουκρανία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να ψηφίσει την Παρασκευή μια πρόταση  που συνέταξε η Ρωσία για πρόσβαση σε βοήθεια και προστασία των πολιτών, αλλά διπλωμάτες λένε ότι το μέτρο πρόκειται να αποτύχει επειδή δεν πιέζει για τον τερματισμό των μαχών ή την απόσυρση των στρατευμάτων."

Διαπιστώσεις -Συμπεράσματα

Σε προγενέστερο άρθρο μας στις 11/3/2022  με τίτλο "Γιατί είναι μονόδρομος για Πούτιν και Ζελένσκι η εύρεση διπλωματικής λύσης στην Ουκρανία", εξηγούσαμε ότι κάθε ημέρα που θα περνάει στον πόλεμο στην Ουκρανία, χωρίς η Ρωσία να πετυχαίνει την κατάληψη μεγάλων πόλεων της χώρας, θα λειτουργεί προς την κατεύθυνση διπλωματικής επίλυσης. 

Ο Πούτιν είναι παγιδευμένος πλέον σε έναν πόλεμο του οποίου δεν είχε εκτιμήσει σωστά την εξέλιξή του.

Εάν οι ρωσικές απώλειες παραμείνουν τόσο υψηλές και η ουκρανική αντίσταση παραμείνει τόσο σκληρή όσο μέχρι τώρα, η άρνηση κάποιου είδους συμβιβασμού θα μπορούσε να είναι ο ίδιος ο δρόμος που θα οδηγήσει τη Ρωσία σε έναν παρατεταμένο πόλεμο φθοράς που  θα είναι απίθανο  ότι θα μπορέσει να κερδίσει και τελικά θα την  οδηγούσε ακόμη και σε ήττα 

Θεωρείται βέβαιο ότι ήδη από τους Ουκρανούς επιτελείς του Στρατού με τη βοήθεια των ΗΠΑ και των Δυτικών συμμάχων ότι υπάρχει λεπτομερέστατη σχεδίαση για την οργάνωση και επιμελητεία αντάρτικου σε κάθε μεγάλη πόλη της Ουκρανίας, σε περίπτωση κατάληψής τους από τους Ρώσους.

Συνεπώς, η Ρωσία θα εισέλθει σε έναν πόλεμο τριβής μέσα στις Ουκρανικές πόλεις ακόμη και αν καταφέρει να τις καταλάβει.

Η δαμόκλειος σπάθη ενός νέου Αφγανιστάν για τον Πούτιν και τα στρατεύματά του κρέμεται πάνω από το κεφάλι τους, ακόμη και αν τελικά καταλάβει όλες τις Ουκρανικές πόλεις.

Τα παραπάνω σε συγκερασμό με τις τεράστιες οικονομικές κυρώσεις της Δύσης κατά του Πούτιν, εκτιμούμε ότι θα ωθήσουν τον  Ρώσο Πρόεδρο να δώσει χώρο στην διπλωματία.

Από την άλλη ο Ζελένσκι θέλει τερματισμό του πολέμου, αφού βλέπει τη χώρα του να καταστρέφεται , τον λαό του να παίρνει τον δρόμο της προσφυγιάς και να έχει ανθρώπινες απώλειες στο στρατό  του και σε αμάχους.

Ωστόσο η έκφραση του Biden, με την οποία αποκάλεσε τον Πούτιν εγκληματία πολέμου, η νέα μεγάλη στρατιωτική βοήθεια που θα παρέχουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία και  η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του ΟΗΕ που καλεί σε τερματισμό των Ρωσικών επιχειρήσεων στην  Ουκρανία,  "ρίχνουν πολύ λάδι στη φωτιά", γεγονός που μπορεί να οδηγήσει την Ρωσία στα άκρα και όχι στην διαπραγμάτευση

Τέλος εκτός από τις ΗΠΑ και η Πολωνία άσκησε δριμεία κριτική κατά του Πούτιν, με τον Πολωνό ΥΦΥΠΕΞ να τον χαρακτηρίζει εγκληματία πολέμου

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR