World
Updated at:

Ρωσικό πλήγμα σε στρατιωτική βάση στο Λβιβ- 35 νεκροί και 134 τραυματίες- Δεκάδες ασθενοφόρα σπεύδουν στην περιοχή (Βίντεο-Εικόνες) (upd)

35 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 134 τραυματίστηκαν στην αεροπορική επιδρομή στο Λβιβ, κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία.

Σύμφωνα με το Reuters, 19 ασθενοφόρα με τις σειρήνες τους να ηχούν κατευθύνονται προς την ουκρανική στρατιωτική βάση, ενώ άλλα επτά εθεάθησαν να κατευθύνονται προς την εν λόγω εγκατάσταση μετά την επίθεση.

CONTINUE READING

Ο τοπικός κυβερνήτης ισχυρίζεται ότι η Ρωσία εκτόξευσε 30 ρουκέτες στο στρατιωτικό κέντρο Γιαβορίβ.

«Οι εισβολείς πραγματοποίησαν αεροπορικό πλήγμα στο Διεθνές Κέντρο για τη Διατήρηση της Ειρήνης και την Ασφάλεια. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, εκτόξευσαν οκτώ πυραύλους», ανέφερε σε δήλωσή της η διοίκηση.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε εναντίον μιας στρατιωτικής μονάδας, δήλωσε ο Αντόν Μιρόνοβιτς, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Χερσαίων Δυνάμεων των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax Ουκρανίας.

Σημειώνεται ότι η επίθεση έρχεται μετά τις ρωσικές προειδοποιήσεις ότι θα στοχοποιηθούν οι γραμμές ανεφοδιασμού του ΝΑΤΟ.

https://twitter.com/geopconsulting/status/1502927495749906432?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1502927495749906432%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fportal.24liveblog.com%2F%2F

Σε απόσταση μόλις 15 μιλίων από τα πολωνικά σύνορα - και επομένως από το έδαφος του ΝΑΤΟ - φαίνεται να είναι η πιο δυτική επίθεση από τις δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν από την έναρξη της εισβολής.

Μόλις χθες, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ προειδοποίησε ότι οι δυτικές αυτοκινητοπομπές όπλων προς την Ουκρανία αποτελούν «νόμιμο στρατιωτικό στόχο».

Γιατί η Λβιβ είναι σημαντική;

Δημοσιογράφοι του BBC στην πόλη Λβιβ λένε ότι δεν ακούστηκαν εκρήξεις στο κέντρο της πόλης. Η Λβιβ απέχει μόλις 80 χιλιόμετρα (50 μίλια) από τα πολωνικά σύνορα και αποτελεί προορισμό για πολλούς Ουκρανούς που διαφεύγουν από άλλα μέρη της χώρας.

Τις πρώτες ημέρες της εισβολής, οι ρωσικές δυνάμεις στόχευσαν περιοχές στα βόρεια, ανατολικά και νότια, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κίεβο. Όμως τις τελευταίες ημέρες οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν και περιοχές στο κέντρο, όπως το Ντνίπρο, και στα δυτικά, όπως το Ιβάνο-Φρανκίφσκ. 

Το Λβιβ, μια ιστορική και γραφική πόλη γνωστή για την πολιτιστική της κληρονομιά, έχει μείνει μέχρι στιγμής ανέγγιχτο.

Αλλά προετοιμάζεται για τον πόλεμο και πραγματοποιεί προετοιμασίες για την προστασία των ιστορικών μνημείων της. 

Τι είναι το Διεθνές Κέντρο Διατήρησης της Ειρήνης και Ασφάλειας που δέχτηκε επίθεση

Δεκαεννέα ασθενοφόρα με τις σειρήνες τους να ηχούν κατευθύνονται προς την ουκρανική στρατιωτική βάση στο Γιαβορίβ κοντά στα πολωνικά σύνορα, δήλωσε στο Ρόιτερς αυτόπτης μάρτυρας, αφού τοπικοί αξιωματούχοι μετέδωσαν πως η εγκατάσταση επλήγη από ρωσική αεροπορική επιδρομή.

Άλλα επτά ασθενοφόρα εθεάθησαν να κατευθύνονται προς την εν λόγω εγκατάσταση μετά την επίθεση. Πρόκειται για το πιο δυτικό σημείο της Ουκρανίας που έχει δεχθεί μέχρι τώρα επίθεση στη διάρκεια του πολέμου.

Η περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση του Λβιβ αναφέρει ότι το Διεθνές Κέντρο Διατήρησης της Ειρήνης και Ασφάλειας (IPSC), στην περιοχή Γιάβοριφ, δέχτηκε την επίθεση το πρωί της Κυριακής.

Το IPSC, που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα (19 μίλια) από το Λβιβ, ιδρύθηκε το 2007 για να εκπαιδεύσει τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, ιδίως για ειρηνευτικές αποστολές.

Φιλοξενεί επίσης τακτικά διεθνή στρατεύματα. Σύμφωνα με το BBC, ένα έγγραφο του ΝΑΤΟ σχετικά με το κέντρο αναφέρει ότι στοχεύει στην παροχή εκπαίδευσης για την αποναρκοθέτηση και την ασφάλεια των ναρκών για τα στρατεύματα της Ουκρανίας και άλλων εθνών.

Η Myroslava Petsa του BBC Ουκρανίας αναφέρει ότι το IPSC είναι μία από τις δύο τοποθεσίες στην Ουκρανία όπου πραγματοποιούνται διεθνείς στρατιωτικές ασκήσεις.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR