Armed Conflicts

Πήραν σβάρνα τα αεροδρόμια! Διαδοχικές επιθέσεις με ρώσικα όπλα υψηλής ακρίβειας- 25χλμ. από το κέντρο του Κιέβου οι Ρώσοι

Το στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Βασίλκοβο και το κύριο κέντρο ραδιοσυχνοτήτων και ηλεκτρονικών πληροφοριών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο Μπρόβαρι απενεργοποιήθηκαν από επίθεση όπλων υψηλής ακρίβειας, ανακοίνωσε σε δημοσιογράφους το Σάββατο ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Οι Ρώσοι συνεχίζουν να ακολουθούν την τακτική των προηγούμενων ημερών, στοχεύοντας στρατιωτικά αεροδρόμια και εγκαταστάσεις. Χθες, στο ίδιο πλαίσιο, όπως αναφέραμε στο Πενταπόσταγμα, ρωσικά όπλα υψηλής ακριβείας χτύπησαν ουκρανικά στρατιωτικά αεροδρόμια και έριξαν ελικόπτερα και Bayraktar.

«Το πρωί της 12ης Μαρτίου, ένα όπλο μεγάλης εμβέλειας επιτέθηκε στη στρατιωτική υποδομή της Ουκρανίας. Το στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Βασίλκοβο  και το κύριο κέντρο ραδιοσυχνοτήτων και ηλεκτρονικών πληροφοριών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο Μπρόβαρι τέθηκαν εκτός δράσης», είπε ο Κονασένκοφ.

«Συνολικά, 3.491 εγκαταστάσεις στρατιωτικής υποδομής της Ουκρανίας απενεργοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Καταστράφηκαν 123 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, 1.127 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 115 πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων, 423 πυροβόλα και όλμοι πεδίου, 934 μονάδες ειδικών στρατιωτικών οχημάτων», συμπλήρωσε ο Υποστράτηγος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η επιχειρησιακή-τακτική και στρατιωτική αεροπορία έπληξε 145 αντικείμενα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων τριών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων Buk M-1, οκτώ κέντρων διοίκησης και ελέγχου και κέντρων επικοινωνίας, πέντε αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων και λιπαντικών, 78 τοποθεσίες όπου συσσωρεύεται στρατιωτικός εξοπλισμός».

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η αεροπορία και η αεράμυνα των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων κατέρριψαν πέντε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα στον αέρα, δύο από αυτά Bayraktar TB-2 και έναν τακτικό πύραυλο Tochka-U, είπε ακόμη ο Κονασένκοφ.

Τα στρατεύματα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ προχώρησαν 9 χιλιόμετρα και κατέλαβαν δύο οικισμούς, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Μονάδες της λαϊκής πολιτοφυλακής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ, με υποστήριξη πυρός από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις, πήραν τον έλεγχο των οικισμών Βαλεριάνοβκα και Zeleny Gay, απέκλεισαν τη Νοβοαντρεέβκα από νότο και ανατολικά. Η προέλαση σε βάθος ήταν 9 χλμ», σημείωσε ο Κονασένκοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν φτάσει στους οικισμούς Νοβοντονιετσκόγιε, Νοβομαγιόρκογιε, Πάβλοφκα και συνεχίζουν την επίθεσή τους σε ένα ευρύ μέτωπο με παρακείμενα πλευρές με μια ομάδα στρατευμάτων πολιτοφυλακής του λαού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ. Η προώθηση ανά ημέρα ήταν 21 χλμ.

Επιπλέον, μια ομάδα στρατευμάτων της λαϊκής πολιτοφυλακής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ συνέχισε τις επιθετικές επιχειρήσεις, ανέλαβε τον έλεγχο των οικισμών Σουρόβτσεβκα, Σχρεντρίτσεβο, Ζίτλοβκα και απέκλεισε το Ρουμπίζνιε. Η προέλαση ήταν 6 χλμ.

Ως αποτέλεσμα επιθέσεων με ρουκέτες το πρωί, το αεροδρόμιο κοντά στο Βασίλκοβο καταστράφηκε ολοσχερώς: ο διάδρομος απενεργοποίησης, η αποθήκη πυρομαχικών καταστράφηκε, εκρήξεις ακούγονται ακόμα εκεί, σύμφωνα με τη δήμαρχο Ναταλία Μπαλασίνοβιτς.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι Ρώσοι στρατιώτες σε ορισμένες περιοχές βρίσκονται ήδη 25 χιλιόμετρα από το κέντρο του Κιέβου. Τμήματα μιας μεγάλης ρωσικής συνοδείας βόρεια του Κιέβου διαλύθηκαν. Αυτό μπορεί να γίνει για να περικυκλώσει το Κίεβο και να μειώσει την ευπάθειά του στις ουκρανικές αντεπιθέσεις.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR