Armed Conflicts
Updated at:

Τι έβγαλε η Αττάλεια- Κουλέμπα: Ούτε 24ωρη εκεχειρία δεν δίνουν-Λαβρόφ: Δεν πιστεύω στην έναρξη πυρηνικού πολέμου (upd)

ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρι Κουλέμπα στην Αττάλεια, οι οποίες διεξήχθησαν παρουσία του Τούρκου ομολόγου τους, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Ουκρανίας και της Τουρκίας συζήτησαν θέματα κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία.

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρι Κουλέμπα είπε ότι δεν έλαβε δέσμευση από τον Λαβρόφ ούτε για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου μέσα και έξω από τη Μαριούπολη, ούτε για μια 24ωρη κατάπαυση του πυρός για να λυθούν ανθρωπιστικά ζητήματα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Κουλέμπα είπε ότι δεν σημειώθηκε πρόοδος όσον αφορά την κατάπαυση του πυρός, καθώς ο Λαβρόφ δεν είχε την εξουσία να συζητήσει το θέμα. Πρόσθεσε ότι συμφώνησαν να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να βρεθεί λύση στην ανθρωπιστική κρίση και πως ο ίδιος είναι έτοιμος για οποιαδήποτε συνάντηση ξανά σε αυτό το φόρουμ. "Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τον πόλεμο εάν η χώρα που ξεκίνησε τον πόλεμο δεν τον θέλει" ανέφερε. 

«Ήρθα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις με δύο καθήκοντα. Το πρώτο είναι να οργανώσω έναν ανθρωπιστικό διάδρομο από και προς τη Μαριούπολη. Αυτή είναι η πιο δύσκολη πόλη όσον αφορά την ανθρωπιστική κατάσταση. Και το δεύτερο είναι να συμφωνήσουμε σε μια τουλάχιστον 24ωρη εκεχειρία. να λύσουμε όλες τις ανάγκες του λαού», είπε και πρόσθεσε ότι το Κίεβο δεν σκοπεύει να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις που προτείνει η Ρωσία.

Το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο να διασφαλίσει την ασφάλεια της Ουκρανίας, πρόσθεσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Κουλέμπα. Ο Κουλέμπα αρνήθηκε την πρόθεση της Ουκρανίας να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και ζήτησε την απομάκρυνση του ρωσικού στρατού από τους ουκρανικούς πυρηνικούς σταθμούς.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε από την πλευρά του ότι η Μόσχα αναμένει μια σοβαρή συζήτηση που δεν θα περιορίζεται στα τυπικά και πως θα κάνει τα πάντα για την επιλυθεί ολοκληρωμένα η ουκρανική κρίση. "Η Δύση μπορεί να προδώσει οποιονδήποτε ανά πάσα στιγμή. Η Ρωσία θα βγει από την κατάσταση με την Ουκρανία με την κατανόηση ότι η Δύση δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος εταίρος" τόνισε ο Λαβρόφ.  

"Έγινε μετά από αίτημα του κ. Ερντογάν. Αποδεχθήκαμε την προσφορά του. Καταρχήν είμαστε υπέρ των κάθε είδους επαφής. Αυτό γίνεται για να μπορέσει να επιλυθεί η κρίση στην Ουκρανία" είπε αναφερόμενος στην συνάντηση. 

Ο Λαβρόφ δήλωσε στον Κουλέμπα ότι η Ρωσία είναι πάντα έτοιμη για διαπραγματεύσεις υψηλού επιπέδου, εάν αυτές έχουν "προστιθέμενη αξία" Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε επίσης ότι ο Πούτιν δεν αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Ζελένσκι και ότι κάποια μέρα, θα προκύψει μια τέτοια ανάγκη. Ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία δεν επιτέθηκε στην Ουκρανία και δεν σχεδιάζει να επιτεθεί σε άλλες χώρες. "Η Ουκρανία σχεδίαζε να επιτεθεί στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντόνιετσκ και του Λουγκάνσκ (DPR και LPR) αυτόν τον μήνα" δήλωσε μεταξύ άλλων. 

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα πώς θα ελέγχεται η κίνηση των φορητών συστημάτων αεράμυνας (MANPADS) που παραδίδονται επί του παρόντος στην Ουκρανία, γεγονός που θα δημιουργήσει κινδύνους στο μέλλον" πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

«Πού θα καταλήξουν αυτά τα χιλιάδες κινητά αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων είναι το ερώτημα που θέτουμε στους συναδέλφους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση όταν ενδιαφέρονται για το πώς να τερματίσουν την πολιτική που έχει δημιουργήσει απειλή για τη Ρωσική Ομοσπονδία από την Ουκρανία εδώ και πολλά χρόνια. Πώς κάνουν αυτά τα MANPADS; Γιατί ως εκ τούτου, κίνδυνοι και απειλές για την πολιτική αεροπορία στον ουρανό της Ουκρανίας θα δημιουργούνται για πολλά χρόνια, μπορούν να εξαπλωθούν σε όλη την Ευρώπη», είπε ο Λαβρόφ.

Ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι η Δύση ενεργεί επικίνδυνα προμηθεύοντας όπλα στην Ουκρανία. Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι όσοι προωθούν όπλα στην Ουκρανία και ενθαρρύνουν την αποστολή μισθοφόρων πρέπει να κατανοήσουν την ευθύνη για τις δραστηριότητές τους.

Ο Λαβρόφ είπε ακόμη ότι δεν πιστεύει στην έναρξη ενός πυρηνικού πολέμου, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο οι δηλώσεις για τη ρωσική επίθεση στα κράτη της Βαλτικής είναι τυπικό «βρετανικό ψέμμα». 

 

 

Αρχικό κείμενο

Η συνάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα, θα είναι η αρχή της διαπραγματευτικής διαδικασίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου και όχι η ολοκλήρωσή της. Ο Αντρέι Κορτούνοφ, Γενικός Διευθυντής του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας, μοιράστηκε αυτή τη γνώμη σε συνέντευξή του στο TASS.

«Αυτή θα είναι η αρχή και όχι το τέλος της διαδικασίας διαπραγμάτευσης (μεταξύ Μόσχας και Κιέβου) και το πώς θα εξελιχθεί περαιτέρω, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που είναι δύσκολο να προβλεφθούν τώρα», είπε.

Ο Κορτούνοφ σημείωσε ότι η συνάντηση των υπουργών στην Αττάλεια θα επιτρέψει επίσης να συζητηθούν σοβαρά οι κύριες απαιτήσεις των μερών, σε αντίθεση με τις διαπραγματεύσεις στη Λευκορωσία, οι οποίες, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, υπάρχουν για να συντονίσουν περισσότερα επιχειρησιακά ζητήματα.

«Η διαδικασία διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στη Λευκορωσία, προφανώς αφορά μόνο περιστασιακά, τρέχοντα ζητήματα. Ο κατάλογος των υπουργών μπορεί να θίξει πιο θεμελιώδη ζητήματα σχετικά με τις προοπτικές για μια πιθανή διευθέτηση αυτής της σύγκρουσης. Αυτό πρέπει να χαιρετιστεί», είπε.

Προσέγγιση θέσεων

Σύμφωνα με τον ειδικό, σήμερα είναι δύσκολο να πούμε ότι η συνάντηση μεταξύ Λαβρόφ και Κουλέμπα είναι «προπαρασκευαστική» σε σχέση με συνομιλίες για τη δυνατότητα άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας. «Ωστόσο, οι δύο πλευρές έδωσαν σήματα για πιθανή χαλάρωση των αιτημάτων τους», είπε.

Σε ποιο βαθμό η συνάντηση μεταξύ Λαβρόφ και Κουλέμπα μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε μια συνάντηση κορυφής, φυσικά, είναι πολύ δύσκολο να πούμε, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα προχωρήσει περαιτέρω η ειδική επιχείρηση, από το πώς θα αλλάξει η θέση των μερών. Τώρα βλέπουμε ότι παρατηρείται κάποια προσέγγιση, αν και μέχρι στιγμής μπορούμε να το συζητήσουμε με πολύ μεγάλες επιφυλάξεις, αλλά παρόλα αυτά, ο Πρόεδρος Ζελένσκι λέει ότι «ίσως η Ουκρανία εγκαταλείψει την ιδέα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και θα αγωνιστεί για ένα ουδέτερο καθεστώς».

Το tass αναφέρει ότι ο Κορτούνοφ δήλωσε , «ακούσαμε από τον Ντιμίτρι Πεσκόφ, την τελευταία του δήλωση για τα ρωσικά αιτήματα, αποκλείει ήδη μια τέτοια ρήτρα όπως η αποναζοποίηση, η οποία είχε προηγουμένως τοποθετηθεί ως ανάγκη αλλαγής του πολιτικού καθεστώτος στο Κίεβο».

Ο Γενικός Διευθυντής της RIAC σημείωσε, ότι εάν τα μέρη καταφέρουν να επιβεβαιώσουν την ευελιξία των θέσεων τους στην επικείμενη συνάντηση στην Αττάλεια, τότε αυτές και οι επόμενες διαπραγματεύσεις θα έχουν συγκεκριμένο νόημα. Στη χειρότερη περίπτωση, τόνισε ο ειδικός, η συνάντηση θα είναι αποκλειστικά εντός πρωτοκόλλου. Ο Κορτούνοφ ήταν επίσης δύσπιστος, σχετικά με την πιθανή επίτευξη συγκεκριμένων συμφωνιών για εκεχειρία σε μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών.

«Οι συγκεκριμένες συμφωνίες συνεπάγονται μεγαλύτερη δουλειά. Εάν μιλάμε για κάποιες συμφωνίες για κατάπαυση του πυρός, για εκεχειρία, για τον καθορισμό κάποιων θέσεων, τότε, φυσικά, είναι μάλλον δύσκολο να περιμένουμε ότι αυτό μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης υπουργών.  Εάν δεν υπάρξει πρόοδος, τότε, φυσικά, αυτές οι συναντήσεις θα έχουν χαρακτήρα πρωτοκόλλου, τα μέρη θα δηλώσουν τις αρχικές τους θέσεις, θα διαφωνήσουν και θα διαλυθούν», πρόσθεσε ο ειδικός.

Ο ρόλος της Τουρκίας

Μιλώντας για την παρουσία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη συνάντηση Λαβρόφ - Κουλέμπα, ο Κορτούνοφ εξέφρασε αμφιβολίες για την ισχυρή επιρροή της Άγκυρας σε αυτές τις διαπραγματεύσεις.

«Ο ρόλος που μπορεί να παίξει η τουρκική πλευρά δεν είναι πολύ ξεκάθαρος, αφού γνωρίζουμε τη θέση της Τουρκίας, δύσκολα μπορεί να διεκδικήσει ρόλο κάποιου είδους μεσολαβητή με μια τέτοια θέση. Η παρουσία του Τούρκου υπουργού στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι σαν να έχουμε δύο Κουλέμπα που κάθονται απέναντι από τον Λαβρόφ», είπε.

Ο ειδικός πρόσθεσε επίσης ότι, ωστόσο, η συμμετοχή του Τούρκου υπουργού θα δημιουργήσει την απαραίτητη ατμόσφαιρα και θα συμμορφωθεί με όλες τις απαιτήσεις του πρωτοκόλλου. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον Κορτούνοφ, η απουσία ισόποσης απόστασης της Άγκυρας μεταξύ των πλευρών της σύγκρουσης, δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία να προσφέρει το ρόλο ενός αποτελεσματικού μεσολαβητή.

Ο Γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Πεσκόφ, σημείωσε ότι η επικείμενη συνάντηση των υπουργών είναι πολύ σημαντική για τη διαπραγματευτική διαδικασία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Ο  Τούρκος πρόεδρος, είναι πολύ πρόθυμος να τελειώσει ο πόλεμος πριν από τις εκλογές του 2023 στην Τουρκία, επειδή δεν θέλει να θέσει σε περαιτέρω κίνδυνο την ήδη εύθραυστη οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Χρειάζεται ισχυρή οικονομική ανάπτυξη. Οποιαδήποτε αντιπαράθεση με τη Ρωσία, θα μπορούσε να προκαλέσει κυρώσεις στα μέτωπα του εμπορίου και του τουρισμού και θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους στόχους ανάπτυξης και αυτό θα ήταν πραγματικός εφιάλτης για τον Ερντογάν.

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR