Armed Conflicts
Updated at:

ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Αποστολή ελληνικού ιπτάμενου ραντάρ στη Μαύρη Θάλασσα

Με τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία να συνεχίζονται οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε επιφυλακή. Η κάθε μία λίγο έως πολύ συντονίζουν τις προσπάθειές τους. Ασκήσεις διεξάγονται σε διάφορα σημεία της επικράτειας των χωρών μελών του βορειοατλαντικού συμφώνου.

Χαρακτηριστικά το βράδυ της Τετάρτης εντοπίστηκαν σχηματισμοί επιθετικών και μεταγωγικών ελικοπτέρων σοβιετικής σχεδίασης των Τσεχικών Ενόπλων Δυνάμεων να ασκούνται μαζί με τρία C-130 των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στα ανατολικά της Ανατολικοευρωπαϊκής χώρας.

Σημαντικός αριθμός ιπτάμενων τάνκερ, ιπτάμενων ραντάρ, αεροσκαφών ηλεκτρονικού πολέμου και μαχητικά δυτικών χωρών πετούν συνεχώς στον εναέριο χώρο Ρουμανίας και Πολωνίας.

Σαρλς ντε Γκωλ και Χαρι Τρουμαν πλέουν αρκετά δυτικά της Πελοποννήσου στα όρια με το FIR Ιταλίας

Στην Ελλάδα όπως έχει ήδη δημοσιεύσει το Πενταπόσταγμα θα πραγματοποιηθεί η άσκηση «Θρακική Συνεργασία» με την συμμετοχή Ελληνικών και Αμερικανικών μονάδων που ολοκλήρωσαν την περίοδο παραμονής τους στην Ρουμανία και πριν φορτωθούν τα υλικά τους σε πλοίο στην Αλεξανδρούπολη, θα ασκηθούν στην Ξάνθη μαζί με ελληνικές μονάδες.

CONTINUE READING

Η Ελλάδα είναι πλήρως ενταγμένη στους ΝΑΤΟικούς και φυσικά αμερικανικούς σχεδιασμούς.

Όπως αποκαλύπτει το Πενταπόσταγμα, ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ απογειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης και πέταξε μέχρι το Μπουργκάς της Βουλγαρίας από όπου συνέλλεξε και μετέδωσε πληροφορίες στο ΝΑΤΟικό επιτελείο σχετικά με την εναέρια και έως ένα βαθμό θαλάσσια κίνηση ρωσικών μονάδων στην ευρύτερη περιοχή της Οδησσού, όπου εκτιμάται πως θα είναι ο επόμενος στόχος των Ρώσων.

Παράλληλα τόσο χθές όσο και προχθές ιπτάμενα μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά RQ-4 Global Hawk του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ πέταξαν μέσα από τον εναέριο χώρο της Ελλάδας φτάνοντας μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, όπου αφού εκτέλεσαν την αποστολή τους επέστρεψαν και πάλι μέσα από τον Ελληνικό εναέριο χώρο αποφεύγοντας τον τουρκικό. Οι πτήσεις τους έχουν αυξηθεί κατά 75% τουλάχιστον τις τελευταίες ημέρες

Αυξάνουν δε οι πληροφορίες για πιθανή μεταστάθμευση στρατηγικών Βομβαρδιστικών Β-52 στη Σούδα, όπου όπως δήλωσε ο αμερικανός υπουργός άμυνας θα αυξηθεί ο αριθμός των ιπτάμενων τάνκερ KC-135.

Σίγουρα δεν είναι τυχαίο που η τουρκική επικράτεια δεν συμπεριλαμβάνεται στους σχεδιασμούς της Ουάσιγκτον μιας και την Τετάρτη ο Ερντογάν επιτέθηκε στη Δύση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μπροστά σε αυτήν την επαίσχυντη εικόνα της ανθρωπότητας, οι οργανισμοί των οποίων το καθήκον είναι να διασφαλίζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα δεν κουνούν ούτε το δαχτυλάκι τους.» 

Την ίδια στιγμή μάλιστα η Άγκυρα προσπαθεί να παίξει ρόλο στο Ουκρανικό. Ο «επικεφαλής » της τουρκικής διπλωματίας υποδέχεται τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και τον ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, διαφημίζοντας μια τριμερή συνάντηση στο Φόρουμ της Αττάλειας στην Τουρκία, με απώτερο στόχο να κερδίσει διπλωματικούς πόντους και να φανεί χρήσιμη στη Δύση μέσα από μια ειρήνευση στο Ουκρανικό μέτωπο

Η υπερκινητικότητα της Τουρκίας στη διπλωματική σκακιέρα δεν την βγάζει ωστόσο εκτός των αναθεωρητικών της σχεδιασμών. Η Άγκυρα δέσμευσε με παράνομη NAVTEX περιοχή μεταξύ Λήμνου και Λέσβου για άσκηση την Πέμπτη.

GALLERY

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR