World

Η Ρωσία «βάφει» τον μεταφορέα πυραύλων Σογιούζ με το περίφημο σύμβολο «Ζ»

Οι Ρώσοι εργαζόμενοι στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, ένα διαστημοδρόμιο σε μια περιοχή του νότιου Καζακστάν που έχει μισθωθεί στη Ρωσία, έχουν πλέον σημαδέψει το όχημα μεταφοράς που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά των πυραύλων Soyuz στη θέση εκτόξευσης με τα σύμβολα "V" και "Z".

Ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, ανακοίνωσε στις 4 Μαρτίου σχετικά με τις σημάνσεις στο όχημα μεταφοράς, υποστηρίζοντας ότι αντιπροσωπεύουν την "αλληλεγγύη" προς τους Ρώσους στρατιώτες στην Ουκρανία.

"Το Μπαϊκονούρ είναι αλληλέγγυο με τις δράσεις των ενόπλων δυνάμεών μας, υποστηρίζει τα παιδιά μας που εκπληρώνουν το πατριωτικό και στρατιωτικό τους καθήκον", ανέφερε ο Rogozin στο Twitter. 

Τα σήματα "V" και "Z" έχουν εντοπιστεί τακτικά σε ρωσικά φορτηγά καθώς και σε άρματα μάχης στην Ουκρανία. Κάποια παρόμοια σύμβολα, όπως ένα λευκό τρίγωνο με δύο γραμμές σε κάθε πλευρά, κόκκινα τρίγωνα, λευκοί κύκλοι, λευκά τρίγωνα και λευκές κάθετες γραμμές, έχουν επίσης παρατηρηθεί στα οχήματα που συμμετέχουν στην εισβολή στην Ουκρανία.

Τα σήματα αυτά, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, προορίζονται να λειτουργήσουν ως σήματα αναγνώρισης για τις άλλες ρωσικές δυνάμεις, προκειμένου να αποφύγουν να χτυπηθούν από φίλια πυρά. Άλλοι έχουν υποστηρίξει ότι τα σημάδια θα μπορούσαν να προσδιορίσουν σε ποιες μονάδες ανήκουν τα οχήματα ή πού προορίζονται να πάνε.

Επιπτώσεις στη διαστημική συνεργασία 

Η είδηση έρχεται καθώς η κρατική διαστημική εταιρεία της Ρωσίας, η Roscosmos, εξέδωσε πρόσφατα άλλη μια προειδοποίηση ως απάντηση στις διεθνείς κυρώσεις, δηλώνοντας ότι η Ρωσία δεν θα πωλεί πλέον πυραυλοκινητήρες RD-180 στις ΗΠΑ. Η ULA (United Launch Alliance), μια κοινοπραξία μεταξύ της Boeing και της Lockheed Martin, τροφοδοτεί τον πύραυλό της Atlas V με τον ρωσικό κινητήρα RD-180.

Αυτό, ωστόσο, είναι μόνο το τελευταίο σε μια μακρά σειρά απειλών από τη ρωσική διαστημική υπηρεσία, αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι οποίες θα "υποβαθμίσουν την (ρωσική) αεροδιαστημική βιομηχανία τους, συμπεριλαμβανομένης της διαστημικής τους βιομηχανίας".

CONTINUE READING

Ο Ντμίτρι Ρογκόζιν απάντησε με μια σειρά από tweets σχετικά με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό: "Θέλετε να καταστρέψετε τη συνεργασία μας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό; Αν μπλοκάρετε τη συνεργασία μαζί μας, ποιος θα σώσει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από μια ανεξέλεγκτη αποδρομή και μια πτώση στις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Ευρώπη; Υπάρχει επίσης η δυνατότητα πτώσης μιας κατασκευής 500 τόνων στην Ινδία και την Κίνα. Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) δεν πετάει πάνω από τη Ρωσία, οπότε οι κίνδυνοι είναι όλοι δικοί σας".

"Θα παρακολουθούμε στενά τις ενέργειες των Αμερικανών εταίρων μας και αν συνεχίσουν να είναι εχθρικοί, θα επανέλθουμε στο ζήτημα της ύπαρξης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού", δήλωσε πρόσφατα ο Rogozin σε συνέντευξή του στο ρωσικό κανάλι RT. "Δεν θα μου άρεσε ένα τέτοιο σενάριο, διότι περιμένω ότι οι Αμερικανοί θα ηρεμήσουν".

Από την άλλη πλευρά, αξιωματούχοι της NASA έχουν δηλώσει αρκετές φορές την τελευταία εβδομάδα ότι η NASA και η Roscosmos εξακολουθούν να συνεργάζονται για να διατηρήσουν τη λειτουργία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

"Δεν λαμβάνουμε ενδείξεις σε επίπεδο εργασίας ότι οι ομόλογοί μας δεν είναι δεσμευμένοι", λέει η Kathy Lueders (NASA). "Τούτου λεχθέντος, πάντα αναζητούμε πώς θα αποκτήσουμε μεγαλύτερη επιχειρησιακή ευελιξία και οι πάροχοι φορτίου μας εξετάζουν πώς θα προσθέσουμε διαφορετικές δυνατότητες".

Ωστόσο, η ιδέα της συνεργασίας των δύο οργανισμών σε διαστημικές αποστολές δεν φαίνεται να είναι πολύ ελπιδοφόρα. Η Ρωσία, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες, επιθυμεί να εξερευνήσει τη Σελήνη, τον Άρη και, τελικά, την Αφροδίτη και τον Δία. Ωστόσο, όπως δείχνει η φθίνουσα συμμετοχή της Roscosmos στον ISS, η ρωσική διαστημική υπηρεσία δεν φαίνεται πλέον να ενδιαφέρεται να συνεργαστεί εκτενώς με τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Αντί της NASA, η Roscosmos ετοιμάζεται να ηγηθεί των δικών της διαστημικών αποστολών και να συνεργαστεί με άλλες χώρες. Μετά την ανακοίνωση της αποστολής Artemis, μιας πολυεθνικής προσπάθειας υπό την ηγεσία της NASA για την εξερεύνηση και τη διατήρηση ανθρώπινης παρουσίας στη σεληνιακή επιφάνεια, η Ρωσία και η Κίνα ανακοίνωσαν τη δική τους συνεργασία για να επιτύχουν κάτι παρόμοιο.

Μοίρα των εν εξελίξει έργων

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αναγνωρίζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας. Ως αποτέλεσμα, η Roscosmos ανέβαλε την εκτόξευση πολλών δορυφόρων που είχαν προγραμματιστεί να εκτοξευθούν με τη χρήση του ρωσικού πυραύλου Soyuz από το ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο στη Γαλλική Γουιάνα. 

Νωρίτερα, η OneWeb, μια εταιρεία δορυφορικού διαδικτύου που ελέγχεται εν μέρει από τη βρετανική κυβέρνηση, ανέβαλε μια προγραμματισμένη εκτόξευση δορυφόρου με τη χρήση ρωσικού πυραύλου και σταμάτησε κάθε μελλοντική εκτόξευση που βασίζεται στη Ρωσία.

Οι δορυφόροι επρόκειτο να παραδοθούν στις 4 Μαρτίου μέσω Soyuz, αλλά η Roscosmos φέρεται να αρνείται να το πράξει. Ο ρωσικός οργανισμός ζήτησε από το Ηνωμένο Βασίλειο να πουλήσει το μερίδιό του στην εταιρεία και να εγγυηθεί ότι οι δορυφόροι δεν θα χρησιμοποιηθούν από τον στρατό του. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δηλώσει ότι δεν είναι πρόθυμο να διαπραγματευτεί.

Η συνεχιζόμενη μάχη δεν φαίνεται να επηρεάζει τη βραχυπρόθεσμη διαστημική συνεργασία. Για παράδειγμα, ο αστροναύτης Mark Vande Hei, μαζί με δύο κοσμοναύτες, εξακολουθεί να προγραμματίζεται να επιστρέψει στη Γη με τον ρωσικό πύραυλο Soyuz στα τέλη του μήνα. 

Η NASA ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται σε εκπαιδευτικές συνεδρίες. Αργότερα εντός του έτους, η υπηρεσία σχεδιάζει να μεταφέρει την κοσμοναύτη Άννα Κικίνα με το σκάφος Crew Dragon της SpaceX. 
 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR