Armed Conflicts
Updated at:

Σε ασφυκτικό κλοιό το Κίεβο! Πλήρως αποκλεισμένη η Μαριούπολη- Κατάπαυση πυρός για βομβαρδισμούς ανακοίνωσε η Μόσχα (upd)

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Στην κατάπαυση του πυρός σε Μαριούπολη και Βολνοβάκα προχώρησε η Ρωσία, μετά από δέκα ημέρες εχθροπραξιών στην Ουκρανία.

Όπως μεταδίδει το Reuters που επικαλείται το Interfax, η κατάπαυση πυρός που αφορά και τους βομβαρδισμούς θα ξεκινήσει σήμερα στις 10:00 ώρα Μόσχας (0900 Ελλάδος). Ο δήμαρχος της Μαριούπολης προειδοποίησε νωρίτερα ότι η πόλη έχει «μπλοκαριστεί» από τις ρωσικές δυνάμεις και έκανε έκκληση για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο που θα επιτρέπει στους πολίτες να φύγουν με ασφάλεια.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Ξεκίνησε η δέκατη μέρα του πολέμου που κήρυξε η Ρωσία στην Ουκρανία. Αυτή τη στιγμή είναι εμφανείς οι προσπάθειες των ρωσικών δυνάμεων να δημιουργήσουν έναν τεράστιο κλοιό στο Ντονμπάς κατά των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Για να τις εμποδίσουν από τα δυτικά, βρίσκεται σε εξέλιξη μια αντεπίθεση των ρωσικών στρατευμάτων από το Χάρκοβο και το Ζαπορόζιε.

Ταυτόχρονα, προσπαθούν να μπλοκάρουν ή να εισβάλλουν σε μεγάλες πόλεις όπως το Κίεβο, το Χάρκοβο, το Νικολάεφ και η Μαριούπολη. Επίσης, τακτικές μάχες λαμβάνουν χώρα στα περίχωρα του Σούμι και του Τσέρνιχιβ. Και μέχρι στιγμής, οι ομάδες των Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ που έχουν ενισχυθεί από τους Ρώσους και έχουν δείξει τη μεγαλύτερη πρόοδο.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας αντιστέκονται και, όπως είπε σήμερα το Γενικό Επιτελείο, εξαπολύουν τακτικά αντεπιθέσεις. Ωστόσο, το Κίεβο ήδη προειδοποιεί ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί.

https://twitter.com/gbazov/status/1499771640921694217

Το Σάββατο 5 Μαρτίου, ως αποτέλεσμα αεροπορικής επιδρομής στο Βελικοντολίνσκι, νότια της Οδησσού, καταστράφηκε ένας ραδιοφωνικός σταθμός παρακολούθησης. Ο ραδιοφωνικός σταθμός παρακολούθησης στο Βελικοντολίνσκι χρονολογείται από την εποχή της ΕΣΣΔ.

Προκαταρκτικά είναι γνωστό ότι δεν υπήρξαν θύματα από την έκρηξη της οβίδας. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανοίγει ανθρωπιστικούς διαδρόμους για τους κατοίκους της Μαριούπολης και της Βολνοβάκα από τις 9 το πρωί. Έχουν συμφωνηθεί με την Ουκρανία, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας χθες, τα ρωσικά στρατεύματα έχασαν τρία αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα στον ουρανό πάνω από την Ουκρανία.

Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Οι περισσότεροι από αυτούς πήγαν στην Πολωνία - 650 χιλιάδες. Στη λίστα βρίσκονται επίσης η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Μολδαβία και η Ρωσία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι θα προσπαθήσει εκ νέου σήμερα, με νέα του ομιλία αυτή τη φορά στην Αμερικανική Γερουσία, να πιέσει τη Δύση, προκειμένου να βοηθήσει την Ουκρανία, παρέχοντας άμεση στρατιωτική βοήθεια, όπως ο αποκλεισμός του εναέριου χώρου της χώρας από πολεμικά αεροσκάφη, αλλά Eυρωπαίοι, Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ αρνούνται στρατιωτική συνδρομή, φοβούμενοι ότι η απευθείας εμπλοκή τους σε πόλεμο με τους Ρώσους, μπορεί να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις, ακόμα και τη χρήση πυρηνικών όπλων από τον Πούτιν.

Χθες ο Ζελένσκι επέκρινε έντονα το ΝΑΤΟ για την άρνησή του να εφαρμόσει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, λέγοντας ότι η απόφαση έδωσε «το πράσινο φως για περαιτέρω βομβαρδισμούς ουκρανικών πόλεων και χωριών».

Η πολιορκία από την Ρωσία ωστόσο συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς με τελευταία εξέλιξη τον πλήρη αποκλεισμό της Μαριούπολης. Το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαριούπολης, στην ανατολική Ουκρανία, συνεχίζει να τελεί υπό πολιορκία, υφίσταται «αποκλεισμό» από τον ρωσικό στρατό και «ανελέητες» επιθέσεις, κατήγγειλε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης, ζητώντας να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος.

 «Αυτή τη στιγμή ψάχνουμε λύσεις στα ανθρωπιστικά προβλήματα και όλα τα πιθανά μέσα για να βγει η Μαριούπολη από τον αποκλεισμό», ανέφερε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο μέσω Telegram γύρω στα μεσάνυχτα.

Η κατάληψη της πόλης των περίπου 450.000 κατοίκων, στις ουκρανικές ακτές στην Αζοφική Θάλασσα, θα αποτελούσε σημαντική καμπή για την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να βομβαρδίζουν πόλεις και άλλες τοποθεσίες σε ολόκληρη την Ουκρανία, εξαπολύοντας επιθέσεις με πυραύλους και πυροβολικό. Την ίδια ώρα, ακόμη ακινητοποιημένη βρίσκεται η μεγάλη ρωσική αυτοκινητοπομπή – φάλαγγα μήκους 64 χλμ από στρατιωτικά οχήματα, με κατεύθυνση προς το Κίεβο, σύμφωνα με το Associated Press.

https://twitter.com/palozkyrde1/status/1499865153529131014

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης, μιας πόλης με στρατηγικής σημασίας λιμάνι που έχει υποστεί σφοδρές ρωσικές επιθέσεις, είπε ότι η πόλη έχει «μπλοκαριστεί» από τις ρωσικές δυνάμεις. Ο δήμαρχος Vadym Boychenko έχει προειδοποιήσει προηγουμένως ότι η πόλη δεν έχει νερό, θέρμανση ή ηλεκτρισμό και ότι οι προμήθειες τροφίμων εξαντλούνται. Έκανε έκκληση για στρατιωτική βοήθεια και για ανθρωπιστικό διάδρομο.

Την ίδια ώρα, μεγάλοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί, όπως το BBC, το CNN, το Bloomberg, το CBS News και η Canadian Broadcasting Company ανέστειλαν την μετάδοσή τους στη Ρωσία, αφού η Μόσχα επέβαλε νόμο που απειλεί με ποινές φυλάκισης έως και 15 χρόνια για τη διάδοση «ψευδών ειδήσεων» σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Ρωσία έχει επίσης μπλοκάρει το Facebook, το Twitter και τις ιστοσελίδες των BBC, Deutsche Welle και Voice of America, σε μια προσπάθεια να ελέγξει τη ροή των πληροφοριών και να εξαλείψει την κάλυψη των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης.

Στο επίκεντρο των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων είναι αυτή τη στιγμή, κυρίως τρία μέτωπα, συν δεκάδες μικρότερα, όλα όμως στρατηγικής σημασίας, ώστε να διαμορφωθεί μία ασφυκτική κατάσταση για τον Ζελένσκι και να αναγκαστεί ο Ουκρανός πρόεδρος να δεχθεί τη συνθηκολόγηση, κατά τον τρίτο γύρο των συνομιλιών, ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών, που ίσως να γίνει και εντός του Σαββατοκύριακου, όπως είπε ο ίδιος ο Πούτιν στον Γερμανό καγκελάριο Σολτς.

Ο πρώτος από τους τρεις βασικούς στόχους του Πούτιν αυτή τη στιγμή είναι η Μαριούπολη, καθώς με την κατάληψή της, ο έλεγχος της Αζοφικής θάλασσας από τους Ρώσους είναι πλήρης, όπως και το ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου βρίσκονται οι αναγνωρισμένες από η Μόσχα Δημοκρατίες του Ντονμπάς. Συνδέει έτσι το Ντονμπάς με την Κριμαία, που είναι ίσως και ο πιο κεντρικός και κρίσιμος στόχος του Κρεμλίνου για την επόμενη μέρα του πολέμου.

Δεύτερος στόχος είναι η ανασύνταξη των δυνάμεων, μετά από μία πολυήμερη στασιμότητα, ώστε η φάλαγγα που έχει φτάσει από το βορρά έξω από το Κίεβο, αλλά και δυνάμεις που έρχονται από το νότο να επιχειρήσουν την τελική εισβολή στην πρωτεύουσα, η οποία δεινοπαθεί ήδη από τους βομβαρδισμούς.

Και ο τρίτος βασικός στόχος του Κρεμλίνου είναι να ολοκληρώσουν τον έλεγχο των πυρηνικών εργοστασίων της Ουκρανίας, καθώς μετά την κατάληψη των εγκαταστάσεων στην πόλη Ζαπορίζια – του μεγαλύτερου εργοστασίου στην Ευρώπη - οι ρωσικές δυνάμεις κατευθύνονται και στο σταθμό του Γιουζνουκράινσκ, το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας.

Παράλληλα συνεχίζονται οι επιχειρήσεις και σε άλλες πόλεις, μικρές και μεγάλες, με στόχο, αφενός να καταληφθούν κρίσιμα σημεία στα βορειονατολικά, αλλά και να διαμορφωθεί κατά μήκος του Δνείπερου μία «ρωσική γραμμή», που θα κόβει την Ουκρανία στη μέση, αφετέρου να ελεγχθεί, μετά την Αζοφική και η Μαύρη Θάλασσα, ως προς την δυνατότητα της χώρας να έχει θαλάσσια πρόσβαση.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR