Armed Conflicts

Ρωσίδα Καθηγήτρια: Η ρωσική “επιχείρηση” στην Ουκρανία είναι επανάληψη του “Αττίλα” κατά της Κύπρου”

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πετρούπολης Δρ. Apollinaria Avrutina, προκαλεί τον ελληνισμό στο σύνολο του και όχι μόνο του6ς Ελληνοκύπριους με αυτά που δήλωσε σύμφωνα με μεγάλη τουρκική εφημερίδα.

«Η αντίληψη αυτής της επιχείρησης στην Ουκρανία για την  Ρωσία είναι η ίδια με την επιχείρηση “Αττίλα” από την Τουρκία, δηλαδή την “ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο», είπε η ίδια σε μια επαίσχυντη δήλωση.

Η λογική των Ρώσων στην Ουκρανία, είναι σίγουρο ότι έβαλε  σε παρόμοιες σκέψεις την Τουρκία του Ερντογάν, το καθεστώς του οποίου μερικές ημέρες μόνο πριν την ρωσική εισβολή, απειλούσε απροκάλυπτα ελληνικά νησιά και βραχονησίδες, για να μην ξεχνιόμαστε.  

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πετρούπολης αξιολόγησε τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία στις οθόνες του National Channel αναφέροντας: «Η αντίληψη αυτής της επιχείρησης από την Ρωσία μπορεί να συγκριθεί με την αντίληψη της επιχείρησης “Αττίλα”, δηλαδή της “ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο στην Τουρκία», είπε η διάσημη τουρκολόγος, συνεχίζοντας ότι «αυτή είναι η επιχείρηση “Ατίλλα” για τους Ρώσους».

Η Avrutina είπε: «βρήκαμε κοινά σημεία, ενώ τονίζω ότι η  Ρωσία δεν είναι αδύναμη. Αρχικά ήθελε διαπραγματεύσεις και εκπλήρωση συμφωνιών. Επί του παρόντος, έχουν προσφερθεί διαπραγματεύσεις στην Ουκρανία και η Ρωσία έχει επιβεβαιώσει την ετοιμότητά της.

Ρώσοι διπλωμάτες περίμεναν πολύ καιρό την άφιξη της ουκρανικής αντιπροσωπείας στη Λευκορωσία.
Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Ζελένσκι, ο κύριος σκοπός των συνομιλιών ήταν να συζητηθεί η κατάπαυση του πυρός σε ουκρανικό έδαφος.

Η κύρια θέση της Ρωσίας είναι η εξής, αρχικά, ο ρωσικός στρατός υπερασπίστηκε τις ρωσόφωνες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, δηλαδή το Λουγκάνσκ και το Ντονιέτσκ.

Οι Ροσώφωνοι αναγκάστηκαν αρχικά, από τους εθνικιστές του Κιέβου και της Δυτικής Ουκρανίας να αναγνωρίσουν την υπεροχή της ουκρανικής γλώσσας και κουλτούρας. Αυτό ήταν το νόημα.

CONTINUE READING

Όλες οι δυσκολίες προέκυψαν μετά από αυτό. Μετά την υπεράσπιση του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, κηρύχθηκε η επιχείρηση για την αποστρατιωτικοποίηση και την αναγέννηση της Ουκρανίας.

Η Ρωσία συνεχίζει να λειτουργεί κάτω από αυτά τα συνθήματα. Ανυπομονούμε να τελειώσει αυτός ο πόλεμος μεταξύ δύο αδελφικών λαών, γιατί σχεδόν όλοι οι Ρώσοι έχουν στενούς συγγενείς στην Ουκρανία.

Θέλω όμως να τονίσω ότι οι Ρώσοι δεν θέλουν πόλεμο. Γιατί κανείς δεν θέλει πραγματικά αυτόν τον πόλεμο στη Ρωσία», κατέληξε η Ρωσίδα καθηγήτρια που διδάσκει σε εκατοντάδες φοιτητές Ρώσους και ξένους στο πανεπιστήμιο της Αγ.Πετρούπολης.

Τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο με την κωδική ονομασία «Αττίλας» ξεκίνησε την 20η Ιουλίου 1974, με αποβατικές και αεροπορικές επιχειρήσεις. Συμμετείχαν συνολικά γύρω στους 40.000 άνδρες υπό τη διοίκηση του αντιστρατήγου Νουρετίν Ερσίν. Η ελληνική πλευρά πιάστηκε στον ύπνο και η αντίδρασή της εκδηλώθηκε με μεγάλη καθυστέρηση. Η Τουρκία υποστήριξε ότι δεν επρόκειτο για εισβολή, αλλά για «ειρηνική επέμβαση», με σκοπό την επαναφορά της συνταγματικής τάξης στην Κύπρο, που είχε καταλυθεί από το πραξικόπημα του Σαμψών.

Το 37% περίπου του κυπριακού εδάφους, που αντιπροσώπευε τις πλουσιότερες εκτάσεις και το 70% του οικονομικού δυναμικού κατελήφθη από τα τουρκικά στρατεύματα.

Περίπου 200.000 Ελληνες Κύπριοι, σχεδόν το 40% του συνολικού πληθυσμού, κατέφυγαν ως πρόσφυγες στο νότιο ελεύθερο τμήμα του νησιού.

Μερικές χιλιάδες παρέμειναν για μήνες εγκλωβισμένοι, κυρίως στην Καρπασία (σήμερα αριθμούνται σε λίγες εκατοντάδες), στην Κερύνεια και αλλού. Στην πλειονότητά τους οι πρόσφυγες εγκατέλειψαν τα χωριά τους διωκόμενοι από τον προελαύνοντα τουρκικό στρατό, χωρίς να πάρουν τίποτε μαζί τους.

Μία ερώτηση στην Ρωσίδα καθηγήτρια, “Ποια θα είναι συνολικά τα αθώα θύματα της ρωσικής ειρηνευτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, κατά μάλιστα αδελφών όπως αναφέρεται κατά κόρον;  

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR