Russia

Χτύπημα από όλες τις πλευρές! Τι έδειξε η πρώτη μέρα του πολέμου και γιατί οι Αμερικανοί προβλέπουν την πτώση του Κιέβου σε 3-4 μέρες

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία  γύρω στις 5:00 τα ξημερώματα σήμερα. 

Γιατί αυτή η πρόβλεψη έγινε πραγματικότητα, είπε σήμερα ο Μπάιντεν. Σύμφωνα με τον ίδιο, προειδοποιήθηκε για την εισβολή από τον ίδιο τον Πούτιν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για τη στρατηγική σταθερότητα.

«Στις συνομιλίες, ο Πούτιν μίλησε για τις προθέσεις του και δεν τον υποτίμησα», είπε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Δηλαδή, σήμερα έγινε σαφές τι είδους «στρατιωτικο-τεχνική» απάντηση ετοίμαζε το Κρεμλίνο στην άρνηση της Δύσης να απομακρύνει το ΝΑΤΟ από τα σύνορα της Ρωσίας.

Πώς έγινε πράξη αυτή η «απάντηση» σήμερα. 

Τρία στοιχεία της επίθεσης 

Η κατάσταση στο τέλος της ημέρας έχει ως εξής. 

Η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία με διάφορους τρόπους και προς πολλές κατευθύνσεις ταυτόχρονα.

Πρώτον , υπήρξαν πολυάριθμες επιθέσεις πυραύλων σε στρατιωτικούς στόχους.

Η Ουκρανία μιλά για 30 βολές Caliber, η Ρωσία λέει ότι κατέστρεψε 87 ουκρανικές στρατιωτικές βάσεις, αεροδρόμια, αποθήκες και κέντρα διοίκησης. 

Η Ρωσική Ομοσπονδία ισχυρίζεται επίσης ότι έχει εξαλείψει την ουκρανική αεράμυνα. 

Είτε αρέσει είτε όχι, αλλά σήμερα όλη η Ουκρανία έχει ακούσει και δει αφίξεις σε στρατιωτικές και μικτές εγκαταστάσεις υποδομής - από το Χάρκοβο και την Οδησσό μέχρι το Λούτσκ και το Ιβάνο-Φρανκίβσκ.

Δηλαδή, η επίθεση με όπλα υψηλής ακρίβειας ήταν πραγματικά μαζική. Και μάλλον ήταν το βασικό σχέδιο για σήμερα. Οι απώλειες της Ουκρανίας από αυτή τη δράση είναι ακόμη άγνωστες. 

Δεύτερον , η ρωσική αεροπορία άρχισε να λειτουργεί το απόγευμα. Επιθετικά ελικόπτερα πυροβόλησαν σε συνοριακούς σταθμούς στα νότια της χώρας και κοντά στο Κίεβο εισέβαλαν στο αεροδρόμιο Gostomel, το οποίο είναι ικανό να δέχεται στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη. 

Εκεί προσγειώθηκε μια ρωσική δύναμη αποβίβασης, η οποία, προφανώς, εδραιώθηκε εκεί. Και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για το Κίεβο.

Εάν οι Ρώσοι κρατήσουν το αεροδρόμιο, Ρώσοι εργαζόμενοι στις μεταφορές με ενισχύσεις μπορεί να αρχίσουν να φτάνουν στο Gostomel (οι πληροφορίες ότι 18 φορτηγά Ils με αλεξιπτωτιστές Pskov πετούν στην Ουκρανία έχουν ήδη αναφερθεί από τα μέσα ενημέρωσης). Δηλαδή, μπορεί να αυξήσει την επίγεια ομαδοποίηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας 25 χιλιόμετρα από το Κίεβο. 

Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη μια μάχη που ακούγεται από ολόκληρο τον τοπικό οικισμό - Bucha, Irpin, Petropavlovskaya Borshchagovka. 

Ήδη μετά τις 10 το βράδυ, ο Αρέστοβιτς έγραψε ότι το αεροδρόμιο ανακαταλήφθηκε και η ρωσική δύναμη προσγείωσης καταστράφηκε. Όμως, δεδομένου ότι τέτοιες δηλώσεις έχουν ήδη εμφανιστεί στο παρελθόν, θα είναι δυνατό να καταλάβουμε ποιος ακριβώς ελέγχει το αεροδρόμιο μόνο μετά τη λήψη σαφούς επιβεβαίωσης.

Τρίτον , ξεκίνησαν οι χερσαίες επιχειρήσεις. Τεθωρακισμένα οχήματα διέσχισαν τα σύνορα από όλες τις κατευθύνσεις - βόρεια (περιοχές Chernihiv, Zhytomyr, Kiev, Sumy), ανατολικά (περιοχές Kharkov, Lugansk) και νότια (Κριμαία).

Πώς προχωρούν οι χερσαίες επιχειρήσεις;

Κυρίως προχώρησαν οι Ρώσοι στο νότο. Εκεί αναπτύχθηκε η επίθεση στο Kherson. Η Ρωσική Ομοσπονδία έφτασε κοντά σε αυτήν την πόλη, παίρνοντας στη διαδρομή τη Novaya Kakhovka και τις εγκαταστάσεις του καναλιού της Βόρειας Κριμαίας.

Στην Κριμαία, μετά από αυτό, άρχισαν να προετοιμάζονται για την εκτόξευση νερού μέσω αυτού του καναλιού. Έτσι, ο υδάτινος αποκλεισμός της χερσονήσου έχει ουσιαστικά τελειώσει. 

Στο δρόμο για τη Μελιτόπολη, τα στρατεύματα εισβολής κατέλαβαν το Γενίτσεσκ. Μέχρι το βράδυ, υπήρξαν αναφορές ότι οι Ρώσοι βρίσκονταν ήδη στη Μελιτόπολη. Από όπου ανοίγει ο δρόμος προς το Μπερντιάνσκ με μια μεγάλη βάση των Ναυτικών Δυνάμεων της Ουκρανίας (και περαιτέρω το μονοπάτι για τη Μαριούπολη είναι ανοιχτό), και προς το Ζαπορόζιε. 

Κοντά στο Berdyansk, καθώς και κοντά στο Energodar (αυτό δεν απέχει πολύ από το Zaporozhye), έχει ήδη παρατηρηθεί ρωσικός εξοπλισμός. 

Στο βορρά, τα ρωσικά στρατεύματα προχώρησαν περισσότερο στην περιοχή Sumy: υπήρχαν βίντεο με ρωσικό εξοπλισμό στο κέντρο της πόλης όλη την ημέρα από εκεί. Δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι ο Σούμι έχει αιχμαλωτιστεί πλήρως (υπάρχουν πληροφορίες ότι σε ορισμένα σημεία της περιοχής αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν). 

Είναι επίσης γνωστό ότι οι Ρώσοι ελέγχουν τη ζώνη του πυρηνικού σταθμού του Τσερνομπίλ. 

Στα ανατολικά, η Ρωσική Ομοσπονδία κατέλαβε αρκετούς οικισμούς στις παραμεθόριες περιοχές της περιοχής του Λουγκάνσκ. Υπήρξαν μάχες κοντά στο Χάρκοβο, πολλά ρωσικά τανκς χτυπήθηκαν, αλλά δεν μπήκαν στην ίδια την πόλη (σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, οι αψιμαχίες στην περιοχή κοντά στο Χάρκοβο συνεχίζονται). 

Στις περιοχές Chernihiv και Zhytomyr, δεν καταγράφηκε βαθιά πρόοδος.

Και, όπως βλέπουμε, ούτε μια μεγάλη πόλη δεν έχει καταληφθεί ακόμη από τους Ρώσους. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν τέτοιες προσπάθειες έγιναν σοβαρά. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές αυτού. 

1. Η τρέχουσα χερσαία επιχείρηση είναι «αναγνωριστική σε ισχύ», και το κύριο πρόγραμμα της σημερινής ημέρας ήταν η καταστροφή ουκρανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων από αέρος, καθώς και η κατάληψη των κύριων αυτοκινητοδρόμων. Δηλαδή, είναι πιθανό να εισαχθούν περαιτέρω πιο σημαντικές δυνάμεις. 

2. Ταυτόχρονα, δεν είναι σαφές εάν η Ρωσική Ομοσπονδία θα θελήσει καν να εισβάλει σε μεγάλες πόλεις σε αυτό το στάδιο, το οποίο συνδέεται με μεγάλες απώλειες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, γράφουν αναφερόμενοι σε αξιωματούχους ότι στόχος της Ρωσίας είναι να περικυκλώσει τις μεγαλουπόλεις και να τις αναγκάσει να παραδοθούν, και όχι να τις κατατροπώσει κατά μέτωπο. 

Τουλάχιστον, μπορούμε να πούμε ότι δεν υπήρξαν σοβαρές και προετοιμασμένες απόπειρες εισβολής σε μεγάλες πόλεις σήμερα. Προσπάθησαν «να το πάρουν με ένα χτύπημα», αλλά όταν προβλήθηκε αντίσταση, οι επιθέσεις σταμάτησαν ή έγιναν υποτονικές.

Αναλύοντας τις στρατιωτικές κινήσεις των Ρώσων, θα πρέπει να έχει κανείς υπόψη του και το Donbass. Υπάρχει μια άλλη ιστορία που εκτυλίσσεται. Οι «δημοκρατίες», με τη στήριξη πυρός της Ρωσικής Ομοσπονδίας, πέρασαν στην επίθεση.

Στη Ρωσία λένε ότι το «DNR» και το «LNR» έχουν προχωρήσει κατά 6-8 χιλιόμετρα. Η Ουκρανία, από την άλλη πλευρά, λέει ότι όλες οι επιθέσεις αποκρούονται και οι πόλεις-κλειδιά στις οποίες επιτίθεται ο εχθρός -H Happiness, Stanytsia Luhanska, Volnovakha και Mariupol.

Όμως, σύμφωνα με διάφορες αναφορές, μια απειλή επικρατούσε πραγματικά στις θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στη Volnovakha. Και αν η πόλη μπορεί να καταληφθεί, τότε ο δρόμος για τη Μαριούπολη από τα βόρεια θα είναι ανοιχτός. 

Και αν μέχρι εκείνη τη στιγμή ο ρωσικός στρατός εγκατασταθεί στην περιοχή Zaporozhye, τότε ολόκληρη η νότια ομάδα δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην περιοχή του Ντόνιετσκ (από τη Volnovakha στη Μαριούπολη) θα βρίσκεται υπό την απειλή πλήρους περικύκλωσης.

Τι κάνει η ουκρανική κυβέρνηση;

Η Ουκρανία έχει ήδη θεσπίσει στρατιωτικό νόμο ως μέρος των αμυντικών μέτρων. Επίσης, επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο. 

Η κύρια ηγεσία της χώρας παρέμεινε στη θέση της. Ο Ζελένσκι κάλεσε όλους να συμμετάσχουν στην εδαφική άμυνα και υποσχέθηκε σε όσους προσχωρήσουν την άρση των κυρώσεων του NSDC.

Το υπουργείο Άμυνας δήλωσε επίσης ότι όποιος έρθει με διαβατήριο για να εγγραφεί στην υπεράσπιση θα λάβει αμέσως όπλο. 

Επίσης στη Ράντα υπάρχει σχέδιο διατάγματος για γενική επιστράτευση, αλλά δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. 

Σχολιάζοντας την κατάσταση στο μέτωπο, το Γενικό Επιτελείο λέει ότι «το ρωσικό blitzkrieg απέτυχε», και τώρα ο εχθρός έχει κάνει επιχειρησιακή παύση για να ανασυντάξει τις δυνάμεις του. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας ελέγχουν την κατάσταση, διαβεβαιώνουν οι στρατιωτικές αρχές. 

Ωστόσο, στη Δύση, από αυτή την άποψη, είναι πιο απαισιόδοξοι: πολλά αμερικανικά μέσα έγραψαν αμέσως, επικαλούμενα αξιωματούχους, ότι οι Ρώσοι θα έπαιρναν το Κίεβο σε 72-96 ώρες - δηλαδή σε τέσσερις ημέρες όπως είχε αποκαλύψει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ 

Το γεγονός ότι το Κίεβο θα πέσει σε 4 ημέρες (ή 96 ώρες) γράφτηκε από δύο μεγάλα έντυπα ταυτόχρονα - The New York Times και Newsweek. Και οι δύο αναφέρθηκαν σε εν ενεργεία αξιωματούχους και αξιωματούχους πληροφοριών. Αυτό που συμβαίνει τώρα, το Newsweek αποκαλεί μόνο την πρώτη φάση της εισβολής. «Αφού τελειώσει το έργο της αεροπορίας και του πυροβολικού, θα ξεκινήσει ένας πραγματικός χερσαίος πόλεμος και νομίζω ότι το Κίεβο θα πέσει σε λίγες μόνο μέρες», γράφει το περιοδικό, επικαλούμενο αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών.

«Ο στρατός μπορεί να αντέξει λίγο περισσότερο, αλλά όχι πολύ», πρόσθεσε.

Πηγή κοντά στον Volodymyr Zelensky, ο οποίος επίσης ζήτησε να μην κατονομαστεί, συμφώνησε με την εκτίμηση των ΗΠΑ ότι το Κίεβο θα μπορούσε να περικυκλωθεί εντός 96 ωρών. Αλλά δεν πιστεύει ότι η εξουσία του Ζελένσκι θα καταρρεύσει.

Διπλωματικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, ο οποίος επίσης δεν θέλησε να κατονομαστεί, είπε στο Newsweek: "Η προσωπική μου άποψη είναι  ότι οι πρώτες 24 ώρες είναι οι πιο σημαντικές αυτή τη στιγμή."

Κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Μέχρι το βράδυ της 24ης Φεβρουαρίου, οι ΗΠΑ και η Βρετανία ανακοίνωσαν σκληρά μέτρα κατά της Μόσχας.

Αμερικανοί: 

  • περιορίζουν την Ρωσία να πληρώσει σε δολάρια, ευρώ, λίρες και γιεν. 
     
  • περιόρισε τις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στη Ρωσία. Θα επηρεάσουν επίσης τη διαστημική βιομηχανία.
     
  • Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν τη Sberbank (η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας), την Gazprombank, τη VTB, τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας και την Otkritie Bank. Θα επηρεάσουν επίσης τα ομόλογα των μεγαλύτερων ρωσικών κρατικών εταιρειών.

Βρετανοί:

  • επέβαλε επίσης κυρώσεις κατά της VTB 
     
  • εναντίον της αεροπορικής εταιρείας Aeroflot 
     
  • εναντίον της United Aircraft Corporation, της Rostec, της United Shipbuilding Corporation, της Uralvagonzavod και της Tactical Missiles Corporation.

Παράλληλα, δεν υπάρχει ούτε αποσύνδεση από το SWIFT, ούτε εμπάργκο πετρελαίου και φυσικού αερίου. Και αυτό θα ήταν το πιο οδυνηρό για τη Ρωσία. Οι υπόλοιπες κυρώσεις δεν είναι τόσο κρίσιμες για εκείνη (αν και είναι πολύ ευαίσθητες). 

Δηλαδή, προφανώς, ο Πούτιν κατάλαβε ότι αυτό ακριβώς θα συνέβαινε. Ως εκ τούτου, αποφάσισε όμως για έναν πλήρη πόλεμο με την Ουκρανία.

Καθορίζουν τις εξελίξεις

Οι επόμενες ή δύο μέρες θα είναι καθοριστικές όσον αφορά την όλη πορεία του πολέμου. Θα μπορέσουν τα ουκρανικά στρατεύματα να σταματήσουν την εισβολή των Ρώσων, να τους προκαλέσουν μεγάλες απώλειες και να προχωρήσουν σε πόλεμο θέσεων (που θα επιτρέψει τουλάχιστον μερική κινητοποίηση και ενίσχυση των δυνάμεων, υπό την προϋπόθεση χρηματοδότησης και προμήθειας όπλων από τη Δύση ), ή θα μπορέσει ο ρωσικός στρατός να καταστρέψει εντελώς την άμυνα, να περικυκλώσει τις μεγαλύτερες πόλεις και να γυρίσει την υπόθεση σύμφωνα με το σενάριο που έγραψαν Αμερικανοί ειδικοί για την πτώση του Κιέβου σε 72-96 ώρες.

Ένα άλλο σημαντικό ερώτημα είναι εάν η ουκρανική ηγεσία θα αναλάβει πρωτοβουλίες σχετικά με την εκεχειρία και την επίτευξη ορισμένων συμφωνιών με τη Ρωσία.

Ο Ζελένσκι έχει ήδη παροτρυνθεί να το κάνει από τον συμπρόεδρο της Πλατφόρμας της Αντιπολίτευσης για τη Ζωή Γιούρι Μπόικο, μια ομάδα βουλευτών με επικεφαλής τον Νοβίνσκι.

Με κάλεσμα να ενωθούμε για να τελειώσει ο πόλεμος, απευθύνθηκε στους Ουκρανούς ο παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας Oleksandr Usyk.

Το αν θα υπάρξει πιθανότητα συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου θα φανεί επίσης τις επόμενες ή δύο μέρες.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR