Russia

Είναι αρκετή η στρατιωτική δύναμη της Ουκρανίας για να αντιμετωπίσει τον ρωσικό στρατό;

Σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο BBC Turkish, «η στρατιωτική δύναμη του Κιέβου είναι πολύ μεγαλύτερη από τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά οι ειδικοί αναλυτές λένε ότι η Ουκρανία μπορεί να δείξει σοβαρή αντίσταση και να προκαλέσει μεγάλες απώλειες από την πλευρά της Μόσχας»..

Τα σχόλια δικά σας!!! 

Το βρετανικό BBC αξιολόγησε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Πολλοί στρατιωτικοί αναλυτές δεν αναμένουν μια ολοκληρωτική εισβολή από τη Ρωσία, γιατί αυτό θα σήμαινε έναν μακρύ πόλεμο με μεγάλες απώλειες», αναφέρει η έκθεση ανάλυσης.

Η ανάλυση που έχουν κάνει οι στρατιωτικοί έχει τίτλο ως εξής: «Είναι επαρκής η στρατιωτική ισχύς της Ουκρανίας για να αντιμετωπίσει τον ρωσικό στρατό;» 

Η στρατιωτική ισχύς του Κιέβου είναι πολύ μεγαλύτερη από τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά οι ειδικοί λένε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να προσφέρει σοβαρή αντίσταση και να προκαλέσει μεγάλες απώλειες στην πλευρά της Μόσχας.

Ο ουκρανικός στρατός είναι επίσης πολύ καλύτερα εξοπλισμένος, εκπαιδευμένος και πιο πρόθυμος να υπερασπιστεί τη χώρα του από ότι το 2014, όταν η Μόσχα εισήλθε στη χερσόνησο της Κριμαίας χωρίς μάχη.

Σύμφωνα με την έρευνα από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η Ουκρανία βρίσκεται πολύ πίσω από τη Ρωσία σε αριθμό στρατιωτών και όπλων.

Ο αριθμός των στρατιωτών που αναπτύσσει η Ρωσία στα σύνορα με την Ουκρανία εκτιμάται ότι είναι πάνω από 100.000. Η Μόσχα έστειλε επίσης ορισμένες από τις στρατιωτικές της δυνάμεις στη Λευκορωσία στη βόρεια Ουκρανία για την κοινή άσκηση που ξεκίνησε στις 10 Φεβρουαρίου. Αργότερα, οι στρατιώτες έμειναν εκεί και όταν η Ρωσία ανακοίνωσε ότι είχε ξεκινήσει μια επιχείρηση, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι στην επιχείρηση συμμετείχαν και Ρώσοι στρατιώτες στη Λευκορωσία.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Ερευνών IISS που εδρεύει στο Λονδίνο, η Ρωσία, η οποία έχει περίπου 280 χιλιάδες άτομα στον στρατό της, έχει συνολική δύναμη μάχης 900.000, δηλαδή ένοπλες δυνάμεις και 2.840 άρματα μάχης.Είναι περισσότερο δηλαδή, από τρεις φορές ο αριθμός στρατού της Ουκρανίας.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky ενέκρινε πρόσφατα τον νόμο για την αύξηση του αριθμού των μάχιμων δυνάμεων σε 361.000 για την ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος της χώρας.

Αν και το Κίεβο τριπλασίασε τον αμυντικό του προϋπολογισμό από το 2010 έως το 2020, κατάφερε να τον αυξήσει μόνο στα 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια, το ένα δέκατο του ρωσικού.

Η Ουκρανία, η οποία σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες έχει ασθενή αντιαεροπορική και αντιπυραυλική ισχύ, παραμένει ευάλωτη στις ρωσικές επιθέσεις.

Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει την ανωτερότητά της έναντι της Ουκρανίας σε έναν ηλεκτρονικό ή κυβερνοπόλεμο για να βλάψει τους κλάδους επικοινωνίας του στρατού του Κιέβου.

Πόσο έμπειρες είναι οι ουκρανικές δυνάμεις;

Ο ουκρανικός στρατός απέκτησε εμπειρία λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων με φιλορώσους αυτονομιστές στην περιοχή Ντονμπάς στα ανατολικά της χώρας από το 2014.

Επιπλέον, το Κίεβο διαθέτει αεράμυνα μικρού βεληνεκούς και αντιαρματική δύναμη για να σπάσει την ανωτερότητα της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων Javelin που παρέχονται από τις ΗΠΑ.

Πέρα από τον τακτικό στρατό, η Ουκρανία διαθέτει εθελοντικές μονάδες χερσαίας άμυνας και περίπου 900.000 έφεδρους. Πολλοί ενήλικες άνδρες έχουν τουλάχιστον βασική στρατιωτική εκπαίδευση. Επομένως, εάν η Ρωσία προσπαθήσει να καταλάβει ένα έδαφος, μπορεί να βρεθεί μπροστά σε μεγάλη αντίσταση.

Σε σύγκριση με όλους τους πολέμους που είχε η Ρωσία από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησής της από την Τσετσενία τη δεκαετία του 1990 και της επιχείρησής της το 2008 κατά της Γεωργίας, μπορεί να αντιμετωπίσει μια μεγαλύτερη στρατιωτική πρόκληση από οποιαδήποτε άλλη.

Τι υποστήριξη έλαβε ο ουκρανικός στρατός από τη Δύση;

Οι δυτικές χώρες εντάχθηκαν για να στείλουν βοήθεια στην Ουκρανία, αλλά το Κίεβο χρειάζεται περισσότερη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι αποφάσισαν να στείλουν τα στρατεύματά τους που σταθμεύουν στην Ευρώπη στα ουκρανικά σύνορα, αλλά αρνήθηκαν να στείλουν στρατεύματα για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παράσχει στρατιωτική βοήθεια 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία από το 2014, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών πυραύλων Javelin, πετρελαιοφόρων, Humvee πολλαπλών χρήσεων, τουφέκια ελεύθερου σκοπευτή, μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, συστημάτων ραντάρ, νυχτερινής όρασης και ραδιοεξοπλισμού.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar 2, τα οποία πούλησε η Τουρκία στο Κίεβο, χρησιμοποιήθηκαν κατά των Ρώσων αυτονομιστών στα ανατολικά. Η Ουκρανία και η Τουρκία υπέγραψαν μια συνολική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας για κοινή παραγωγή στις 3 Φεβρουαρίου.

Η Βρετανία προμήθευσε την Ουκρανία με δύο χιλιάδες αντιαρματικά πυροβόλα μικρού βεληνεκούς τον Ιανουάριο, έστειλε στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες και τεθωρακισμένα οχήματα Σαξόνων για να εκπαιδεύσουν τον στρατό.

Η Εσθονία στέλνει Javelin, η Λετονία και η Λιθουανία επίσης πυραύλους Stinger στην Ουκρανία. Η Τσεχία, από την άλλη, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να στείλει πυρομαχικά πυροβολικού των 152 χλστ.

Η Γερμανία, η οποία αρνείται να στείλει όπλα στην Ουκρανία, μοιράζεται 6 εκατομμύρια δολάρια σε νοσοκομεία και έξοδα εκπαίδευσης.

Τι μπορεί να κάνει η Ρωσία;

Πολλοί στρατιωτικοί αναλυτές δεν περιμένουν μια ολοκληρωτική εισβολή από τη Ρωσία, επειδή θα είναι ένας πόλεμος με μεγάλες, μεγάλες απώλειες.

Αναμένεται ότι η Ρωσία θα προτιμήσει αεροπορικές επιδρομές και/ή περιορισμένες χερσαίες επιχειρήσεις παρά έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με συγκρούσεις στις μεγάλες πόλεις.

Μια επιλογή θα ήταν να μετατοπιστεί η Ρωσία νότια και δυτικά από περιοχές που ελέγχονται αυτή τη στιγμή από φιλορωσικές δυνάμεις στο Ντονμπάς. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα η Λευκορωσία να στείλει στρατεύματα στη χώρα από τα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR