Weapon systems
Updated at:

Τι συμβαίνει τελικά με το Iron Dome; Γιατί Ισραηλινός ειδικός αντιπροτείνει τα Rafael SPYDER

Γράφαμε χθες πως το Ισραήλ είπε «όχι» στην πώληση του “Iron Dome” στην Ουκρανία

 

Ο Ισραηλινός ειδικός αναλυτής Seth Frantzman εκτιμάει πως η χρονική συγκυρία αυτής της ιστορίας είναι παράξενη, επειδή έχει φτιαχτεί για να φαίνεται ότι σχετίζεται με μια πιθανή συμφωνία και σχετίζεται με την τρέχουσα κρίση.

Ωστόσο, το Ynet υποστηρίζει ότι "το Κίεβο ξεκίνησε μια εκστρατεία πίεσης στους νομοθέτες στην Ουάσιγκτον για να διευκολύνει μια συμφωνία". Το Ynet είναι ένας από τους σημαντικότερους ισραηλινούς ιστότοπους ειδήσεων και γενικού περιεχομένου και είναι το διαδικτυακό κατάστημα για την εφημερίδα Yedioth Ahronot.

Σύμφωνα με τον Frantzman τα συστήματα Iron Dome χρειάζονται πολύ χρόνο για να περάσουν από την προμήθεια και την εκπαίδευση. Εκτός από το Ισραήλ, μόνο οι ΗΠΑ διαθέτουν δύο συστοιχίες του συστήματος. Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν τουλάχιστον ένα από αυτά στο Γκουάμ.

“Είναι πολύ περίπλοκο επειδή το Iron Dome χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ και η Raytheon το κατασκευάζει στις ΗΠΑ- δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι καταλαβαίνουν πόσο ευαίσθητη είναι αυτή η τεχνολογία. Υπάρχουν άλλα αναχαιτιστικά εκεί έξω που θα μπορούσαν να πωληθούν πιο λογικά, όπως το Spyder της Rafael” τονίζει ο αναλυτής

και συμπληρώνει:

“Υπάρχει μια τάση στα μέσα ενημέρωσης να συζητούν πάντα για το Iron Done, το οποίο επίσης σχετίζεται με τον Κόλπο- προσέξτε αυτές τις αναφορές, διότι μην ξεχνάτε ότι χρειάζεται χρόνος για την προμήθεια ενός συστήματος και την εκπαίδευση των ανθρώπων. Το Iron Dome είναι ένα πρωτοφανές σύστημα και έχει αναβαθμιστεί και σύντομα θα του προστεθούν λέιζερ. Αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη σύνδεση Ισραήλ-ΗΠΑ εδώ. Και επίσης πόσο ευαίσθητο είναι το σύστημα”. 

Το ελληνικό ενδιαφέρον

Το ζήτημα με το Iron Dome καθίσταται ενδιαφέρον και για την χώρα μας μετά τις πληροφορίες περί απόκτησης δύο διαφορετικών συστημάτων προστασίας από το Ισραήλ έναντι τουρκικών πυραύλων και UAV.

Γράφαμε πρόσφατα:

Η απάντηση της Ελλάδας στα τουρκικά σχέδια  σχεδιάζεται εδώ και καιρό, αλλά όλα επισπεύδονται πλέον λόγω της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας. Τα αμυντικά συστήματα που εξετάζονται είναι ισραηλινής προέλευσης και προέρχονται από την ίδια εταιρία.

Οι τουρκικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα εξετάζει την περίπτωση αγοράς συστημάτων του γνωστού ισραηλινού συστήματος Iron Dome Air Defense System (Iron Dome) και το άλλο είναι το «Drone Dome».

Συν τοις άλλοις τέλη Ιανουαρίου Τούρκος ειδικός μαζί με Τατάρ μιλούσαν για κρίση και προληπτικό κτύπημα κατά Κύπρου αν αγοραστούν οι Ισραηλινοί πύραυλοι

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR