World
Updated at:

Αναταραχή στην Ουκρανία: Κίεβο και Λβιβ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης- Εκκενώσεις πληθυσμών, καταφύγια, εκκλήσεις δημάρχων

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ημέρες αναφορικά με το ουκρανικό ζήτημα, καθώς ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη οι διπλωματικές ενέργειες για την αποτροπή μίας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όλες οι πλευρές δείχνουν να ετοιμάζονται για πόλεμο...

Μια μη προγραμματισμένη συνεδρίαση της επιτροπής καταστάσεων έκτακτης ανάγκης πραγματοποιήθηκε στην πόλη Λβιβ. Στην ατζέντα ήταν το σχέδιο δράσης της πόλης σε περίπτωση εισβολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία. 

Αυτό ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης Andrei Sadovy στο κανάλι του στο Telegram.

CONTINUE READING

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κύριο θέμα της συνάντησης ήταν - Η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Δεν μπήκε σε λεπτομέρειες, αλλά επιγραμματικά σημείωσε τα εξής: 

  • Παροχή νερού . Το Δημοτικό Συμβούλιο εξετάζει πλέον διάφορες επιλογές για αυτόνομη παροχή νερού στους κατοίκους. Οι αρχές της πόλης προετοιμάζονται για τον κίνδυνο πλήρους διακοπής λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης.
  • Ιατρική . Στους επικεφαλής ιατρικών ιδρυμάτων δόθηκε το καθήκον να αυξήσουν τον όγκο της τράπεζας αίματος, καθώς και να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη ποσότητα. Το ίδιο ισχύει για φάρμακα, ιατρικές προμήθειες και προμήθειες τροφίμων στα νοσοκομεία. Σε ένα από τα νοσοκομεία της πόλης θα δημιουργηθεί σύντομα υπόγειο χειρουργείο και θάλαμος νοσηλείας εσωτερικών ασθενών.
  • Ηλεκτρισμός . Τώρα εργάζονται για την παροχή εναλλακτικών πηγών ενέργειας
  • Επικοινωνία και ειδοποίηση . Η πόλη αναπτύσσει εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας με τον πληθυσμό. Μιλάμε για μια κατάσταση όπου τα παραδοσιακά μέσα επικοινωνίας θα απενεργοποιηθούν ή θα εξαφανιστεί το ρεύμα.

Παράλληλα,  ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλιτσκό, δήλωσε πως έχουν δημιουργηθεί ειδικές επιτροπές που θα διασφαλίσουν την άμεση εκκένωση του πληθυσμού στο Κίεβο - στο επίπεδο της διοίκησης του κράτους της πόλης του Κιέβου και σε κάθε περιοχή. Το σχέδιο εκκένωσης καθορίζει τη θέση των σημείων συγκέντρωσης, τον αριθμό των απαραίτητων μεταφορών και τις ασφαλείς περιοχές για τον πληθυσμό. Θέλω να σημειώσω: εντός της πόλης», είπε ο Κλίτσκο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ταμείο των προστατευτικών δομών πολιτικής προστασίας του Κιέβου περιλαμβάνει περισσότερα από 500 καταφύγια. Βρίσκονται σε εγκαταστάσεις υποδομής ζωτικής σημασίας και έχουν σχεδιαστεί για την προστασία των εργαζομένων. Υπάρχουν επίσης σχεδόν 4.500 κτίρια διπλής χρήσης όπου οι κάτοικοι της πόλης μπορούν να βρουν καταφύγιο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Πρόκειται για υπόγειους χώρους στάθμευσης και περάσματα, υπόγειους σταθμούς μετρό, υπόγεια και ημιυπόγεια.

"Θα ήθελα να σημειώσω ότι σε καιρό ειρήνης, οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται καθαρά για εμπορικές και οικονομικές δραστηριότητες. Όπως τα καταστήματα, φαρμακεία, καφετέριες ή κομμωτήρια. Όμως, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οι διαχειριστές των  καταστημάτων πρέπει να ανοίξουν τις πόρτες και παρέχουν προστασία στον πληθυσμό», - είπε ο Κλιτσκο.

Τέλος, η Ουκρανία έκλεισε προσωρινά την είσοδο από τις 10 Φεβρουαρίου για όλους τους άνδρες - πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας.  «Ο περιορισμός εισήχθη ανεπίσημα, για αόριστο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον μέχρι το τέλος των στρατιωτικών ελιγμών των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια πρόκλησης», αναφέρει η έκθεση. 

Παρελήφθησαν και Stinger

Η Ουκρανία παρέλαβε την Κυριακή (13/2) φορτίο με αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Stinger και πυρομαχικά γι’ αυτά από τη Λιθουανία αεροπορικώς, ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, το υπουργείο Άμυνας. Νωρίτερα χθες, έφθασαν άλλα δύο αεροσκάφη με περίπου 180 τόνους πυρομαχικά από τις ΗΠΑ, ανέφερε ο υπουργός Άμυνας, Ολεξίι Ρέζνικοφ. Η Ουκρανία έχει λάβει μέχρι τώρα κάπου 1.500 τόνους πυρομαχικών με 17 πτήσεις, διευκρίνισε μέσω Twitter.

Το Κίεβο ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις του με τη βοήθεια συμμάχων του στη Δύση. Ειδικότερα απέκτησε κυρίως αντιαρματικά συστήματα αμερικανικής και βρετανικής κατασκευής και τουρκικά UAVs. Το Κίεβο, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ερίζουν πως η Ρωσία ενδέχεται να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή. Η Μόσχα, που έχει αναπτύξει πάνω από 100.000 στρατιωτικούς κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία, αρνείται πως έχει τέτοια πρόθεση.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR