World

Ο Μπαμπατζάν αποδομεί το "Σουλτάνο"! Δεσμεύτηκε να κλείσει επενδυτικό ταμείο του Ερντογάν

Ο Αλί Μπαμπατζάν, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA), ο οποίος εφάρμοσε με επιτυχία μια δανειακή συμφωνία του ΔΝΤ πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, υποσχέθηκε να κλείσει ένα κρατικό επενδυτικό ταμείο που ιδρύθηκε από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως μέρος των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Ο Μπαμπατζάν έδωσε τη δέσμευση ως μέρος ενός σχεδίου δράσης που προτείνει, σε περίπτωση που το κόμμα του εισέλθει στην κυβέρνηση μετά τις επόμενες γενικές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για το καλοκαίρι του επόμενου έτους.

Ο Ερντογάν ίδρυσε το ταμείο, το οποίο ελέγχει τις μεγαλύτερες κρατικές επιχειρήσεις της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των Turkish Airlines και τριών κρατικών τραπεζών, το 2006, ενώ επισημαίνεται πως ο ίδιος είναι ο πρόεδρος του ταμείου.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υποσχέθηκε επίσης να αποκαταστήσουν την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας από την πολιτική, μαζί με κρατικούς φορείς όπως το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο. Οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών, οι υποδιοικητές και τα μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής θα αντικατασταθούν μόνο εντός του πεδίου εφαρμογής του τραπεζικού νόμου, είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Μπαμπατζάν δεσμεύτηκε επίσης να κλείσει τα προεδρικά γραφεία που είναι αρμόδια για τη διαμόρφωση και την εφαρμογή οικονομικής πολιτικής, παραδίδοντας αυτές τις εξουσίες στα σχετικά υπουργεία και άλλες κρατικές αρχές.

Υποσχέθηκε να διασφαλίσει ότι όλα τα δημόσια και ιδιωτικά έργα συμμορφώνονται με τη νομοθεσία και υπόκεινται σε κατάλληλη νομική, τεχνική και διοικητική εποπτεία. Το κόμμα του θα εισαγάγει νέους νόμους για τους δημόσιους διαγωνισμούς για να διασφαλίσει ότι οι διαδικασίες συμμορφώνονται πλήρως με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η DEVA θα μειώσει επίσης τη φορολογική επιβάρυνση για τους εργαζόμενους χαμηλού εισοδήματος, θα καταργήσει τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα βασικά αγαθά και θα μειώσει τους φόρους προστιθέμενης αξίας, είπε ο Μπαμπατζάν.

Ο Μπαμπατζάν ίδρυσε τη DEVA το Μάρτιο του 2020. Το κόμμα του βρίσκεται σε συνομιλίες για τη δημιουργία συμμαχίας με άλλες ομάδες της αντιπολίτευσης πριν από τις εκλογές.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR