Σε πρόσφατη αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, ο Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, Σιάο Τζουντσένγκ, με αφορμή την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, επισημάνθηκαν τα παρακάτω τα οποία αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας-Κίνας και τις προοπτικές τους:
" Ελλάδα και Κίνα εκπροσωπούν μεγάλους αρχαίους πολιτισμούς Δύσης και Ανατολής που συνέβαλαν στην ανάπτυξη και πρόοδο της ανθρωπότητας
Σύμφωνα με το ολυμπιακό πνεύμα, η Κίνα καλεί όλες τις χώρες να επωφεληθούν από την ευκαιρία για να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και να αντικαταστήσουν την αντιπαράθεση με τη συνεργασία. Όπως μάλιστα τονίζει, ο κ. πρέσβης, ως γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει μοναδικό ρόλο και να ασκήσει ιδιαίτερη επιρροή σε αυτό το θέμα.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την καθιέρωση διπλωματικών δεσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα, ο κ. πρέσβης Σιάο Τζουντσένγκ, αποκάλυψε ότι προετοιμάζονται μια σειρά εορτασμών για την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών σε διάφορους τομείς.
Επεσήμανε ότι η Κίνα και η Ελλάδα είναι ολοκληρωμένοι στρατηγικοί εταίροι της πρωτοβουλίας belt and road initiative και οι πολιτιστικές ανταλλαγές αποτελούν σημαντικά θεμέλια και κινητήρια δύναμη για τις σχέσεις των δύο χωρών.
Υπενθύμισε ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκε μάλιστα στην Αθήνα η τελετή έναρξης του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Κίνας-Ελλάδας, αναβαθμίζοντας τη διμερή πολιτιστική και τουριστική συνεργασία.
Ευχαρίστησε τέλος τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την επιστολή του προς τον Κινέζο Πρόεδρο με την οποία εξέφραζε τη βεβαιότητά του για την απόλυτα επιτυχή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, παράλληλα με τις ευχές του προς τον Κινεζικό λαό λόγω του νέου έτους
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Οι σχέσεις Ελλάδος–Κίνας ευρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο όπως επιβεβαιώνεται και από τις συχνές ανταλλαγές επισκέψεων υψηλού επιπέδου.
Οι σχέσεις των δύο χωρών τόσο στον πολιτικό τομέα, όσο και στον οικονομικό/εμπορικό , τουριστικό και τον πολιτιστικό τομέα είναι σε πολύ καλό επίπεδο
Δραστηριοποιείται επίσης Επιτροπή Ελληνο-Κινεζικής Φιλίας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Η Ελλάδα αντιλαμβανόμενη τις τεράστιες οικονομικές δυνατότητες της Κίνας η οποία παρουσιάζει ρυθμός ανάπτυξης 8,1 % σε στήσια βάση, με την αιγίδα του ΥΠΕΞ λειτουργεί 2 γραφεία Οικονομικών και εμπορικών (ΟΕΥ) υποθέσεων στην Κίνα, σε Πεκίνο και Σαγκάη.
Ρόλος & Αποστολή Γραφείων ΟΕΥ
Τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων αποτελούν τμήματα των διπλωματικών ή έμμισθων προξενικών αρχών, και έχουν ως κύρια αρμοδιότητα τη διασφάλιση, υποστήριξη και προώθηση των ελληνικών οικονομικών και εμπορικών συμφερόντων στο εξωτερικό.
Τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων έχουν τις εξής ειδικότερες αρμοδιότητες:
Παρακολουθούν και αναλύουν την γενική οικονομική κατάσταση και τις οικονομικές εξελίξεις των κρατών της περιφέρειας αρμοδιότητάς τους.
Μελετούν την παραγωγή, το εξωτερικό εμπόριο και τις διεθνείς συναλλαγές των χωρών της αρμοδιότητάς τους σε σχέση με την παραγωγή και το εξωτερικό εμπόριο της Ελλάδας.
Ερευνούν συνεχώς και μεθοδικά την αγορά των χωρών της αρμοδιότητάς τους, ώστε να αξιοποιηθούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό οι δυνατότητες προώθησης ελληνικών προϊόντων. Για το σκοπό αυτό μελετώνται οι συνθήκες που επικρατούν στη συγκεκριμένη αγορά, οι συνήθειες, προτιμήσεις και απαιτήσεις της κατανάλωσης, καθώς και οι προβλεπόμενες ή διαγραφόμενες τάσεις της αγοράς σε συσχετισμό με την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων έναντι των ομοειδών προϊόντων άλλων χωρών.
Παρέχουν κάθε δυνατή διευκόλυνση για την προσέλκυση αλλοδαπών επενδύσεων στην Ελλάδα και εισηγούνται τα αναγκαία προς τούτο μέτρα.
Καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την προώθηση των ελληνικών επενδύσεων στο εξωτερικό.
Συμβάλουν στη συγκρότηση συλλογικών φορέων και ομάδων στήριξης των ελληνικών οικονομικών συμφερόντων και την προώθηση της επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων, ειδικότερα σε ζητήματα σύστασης και λειτουργίας μεικτών επιχειρήσεων στην αλλοδαπή, μεταφοράς τεχνολογίας, υπεργολαβιών, συμπαραγωγής προϊόντων, αντισταθμιστικού εμπορίου και τουριστικής πολιτικής.
Παρακολουθούν και μελετούν τις τάσεις και εξελίξεις του διμερούς εμπορίου με τις χώρες αρμοδιότητάς τους
Ενημερώνουν την Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ για μέτρα οικονομικού, εμπορικού ή δημοσιονομικού χαρακτήρα που μελετώνται ή λαμβάνονται από τις χώρες της αρμοδιότητάς τους και αφορούν στο εξωτερικό εμπόριο, στη σύναψη διεθνών οικονομικών και εμπορικών συμφωνιών, στις εμπορικές συμβάσεις και στην τελωνειακή νομοθεσία.
Μεριμνούν για την ανάπτυξη των εμπορικών συναλλαγών με στόχο τη συνεχή και προοδευτική αύξηση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων.
Προβαίνουν στις αναγκαίες προπαρασκευαστικές εργασίες για τη σύναψη συμφωνιών οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών της αρμοδιότητάς τους, υποβάλλουν σχετικές προτάσεις και συμμετέχουν στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις χώρες αυτές.
Διοργανώνουν συνέδρια, συμπόσια και ημερίδες με σκοπό την προβολή των δυνατοτήτων και προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, την ανάπτυξη σύγχρονων μορφών επενδύσεων, μεταφοράς τεχνολογίας και επιχειρηματικής συνεργασίας και την ανάπτυξη επιχειρηματικών σχέσεων στις χώρες της αρμοδιότητάς τους.
Παρακολουθούν, καταγράφουν και ενημερώνουν για ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα τεχνικής, οικονομικής συνεργασίας, ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας, καθώς και για διαγωνισμούς κρατικών προμηθειών και δημόσιων έργων.
Παρέχουν κάθε χρήσιμη πληροφορία στους ελληνικούς εμπορικούς οίκους για εισαγωγικούς και εξαγωγικούς οίκους της περιφέρειάς τους, καθώς και κάθε δυνατή συνδρομή για την τοποθέτηση των προϊόντων τους.
Μεσολαβούν για την επίλυση εμπορικών διαφορών μέσω διαιτησίας και επιδιαιτησίας ή του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Διοργανώνουν εμπορικές και επιχειρηματικές αποστολές από και προς τη χώρα αρμοδιότητάς τους.
Προβαίνουν στις αναγκαίες ενέργειες για την προστασία των δικαιωμάτων βιομηχανικής και πνευματικής ιδιοκτησίας των ελληνικών επιχειρήσεων και ιδιωτών και υποβοηθούν στις πράξεις και συμβάσεις μεταφοράς τεχνολογίας προς όφελος της ελληνικής οικονομίας.
Μελετούν και εισηγούνται για την οργάνωση εκθέσεων ελληνικών προϊόντων, για την εγκατάσταση μόνιμων ή προσωρινών εκθετηρίων στις χώρες της αρμοδιότητάς τους, καθώς και για την προβολή και διαφήμιση των εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων με τα πιο πρόσφορα μέσα.
Μελετούν, παρακολουθούν και εισηγούνται επί θεμάτων αγροτικής πολιτικής και αγροτικής συνεργασίας, βιομηχανικής πολιτικής και συνεργασίας, πολιτικής επικοινωνιών και συνεργασίας στον τομέα των επικοινωνιών, πολιτικής έρευνας και τεχνολογίας και συνεργασίας στους εν λόγω τομείς, τουριστικής πολιτικής και συνεργασίας, πολιτικής και συνεργασίας σε θέματα χερσαίων, θαλάσσιων και εναέριων μεταφορών, καθώς και επί άλλων συναφών πολιτικών και συνεργασιών.
Για την επίτευξη των στόχων αυτών τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων συνεργάζονται με το σύνολο των φορέων προώθησης εξωτερικού εμπορίου, κλαδικών παραγωγικών οργανώσεων και των επιχειρήσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες αρμοδιότητάς τους προσπαθώντας να γνωστοποιήσουν εγκαίρως εκατέρωθεν τα μηνύματα της αγοράς και τις παρουσιαζόμενες επιχειρηματικές ευκαιρίες και να ευαισθητοποιούν τους διαμορφωτές της πολιτικής για τα νέα δεδομένα.
Στο πλαίσιο αυτό τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων ανταποκρινόμενα στα νέα δεδομένα παρέχουν πλέον ηλεκτρονικώς, μέσω της νέας δικτυακής πύλης του Υπουργείου Εξωτερικών, τις πληροφορίες αυτές σε κάθε ενδιαφερόμενο
Από τα παραπάνω αντιλαμβανομαστε ότι στους προαναφερθέντες τομείς την οικονομίας, του εμπορίου, του τουρισμού και του πολιτισμού, οι σχέσεις Ελλάδας-Κίνας είναι πάρα πολύ καλές με τάσεις περαιτέρω βελτίωσης
Αναφορικά με το γεωπολιτικό σκέλος η Κίνα όντας μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχει κάθε λόγο να θέλει ένα ασφαλές για τη ναυσιπλοϊα Αιγαίο, μακριά από πολεμικές αναμετρήσεις και εντάσεις, αφού μέσω του λιμένα του Πειραιά και της Κινεζικής εταιρείας Cosco προωθεί μέρος των εμπορευμάτων της προς την ΕΕ.
Ωστόσο στον αμυντικό τομέα Ελλάδα και Κίνα δεν έχουν να επιδείξουν κανένα τομέα συνεργασίας.
Ο λόγος είναι ότι η Ελλάδα ανήκει στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, ενώ με το νόμο GATSA των ΗΠΑ προβλέπονται κυρώσεις σε περίπτωση προμήθειας οπλικών συστημάτων
Η χώρα μας με την πρόσφατη μάλιστα Στρατηγική αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ , έχει καταστεί προπύργιο των Αμερικανικών συμφερόντων για την Βαλκανική , την Ανατολική Ευρώπη και τη Μ. Ανατολή
Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε συγκερασμό με τους κάθετους και εγκάρσιους οδικούς και σιδηροδρομικούς άξονες της έχει αγορευθεί για τις ΗΠΑ ως η "Σούδα των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης"
Με δεδομένη την αντιπαλότητα ΗΠΑ-Κίνας η οποία αναμένεται να ενταθεί μελλοντικά, δεν βλέπουμε καμία βελτίωση συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας σε αμυντικό-στρατιωτικό επίπεδο