USA
Updated at:

Οι ΗΠΑ "βυθίζουν" την Αθήνα στο Ψυχρό Πόλεμο Δύσης-Ρωσίας-Τζ. Πάιατ: "Καθοριστικός ο ρόλος της Ελλάδας στην Ουκρανία ως μέλος ΕΕ-ΝΑΤΟ"

Συνέντευξη στο Fletcher Initiative on Religion, Law & Diplomacy παραχώρησε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, θίγοντας τα φλέγοντα ζητήματα της ουκρανικής κρίσης και της προβοκατόρικης διπλωματίας στην ανατολική Ευρώπη, τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, και δη στην Ελλάδα, λόγω της ναυτικής βάσης στη Σούδα και των φαραωνικών επενδύσεων στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και την ελληνοτουρκική διαμάχη.

Η συζήτηση με τίτλο "Σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας: Κοινές αξίες και κοινά συμφέροντα σε μια εποχή περίπλοκης διπλωματίας και γεωπολιτικής υψηλού διακυβεύματος στην Ευρασία", παρουσιάστηκε από κοινού από τον καθ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και την καθ. Ελισάβετ Προδρόμου, μέσω της πλατφόρμας zoom.

Ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε εκτεταμένα στην ουκρανική κρίση, καθώς υπηρέτησε ως Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία από το 2013-2016, τα χρόνια της πιο έντονης αποσταθεροποίησης της χώρας, λαμβάνοντας το Μνημείο Robert Frasure του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε εκτενώς στις διπλωματικές επαφές κλιμακίων της Ουάσιγκτον με Ρώσους ηγέτες, ενώ τόνισε πως η κρίση στην Ουκρανία θα έχει μακροχρόνιες συνέπειες για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο.

"Είναι ιστορική συγκυρία για να θυμηθούμε γιατί η διπλωματία είναι σημαντική", είπε.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στους κρίσιμους τομείς που απασχολούν την παγκόσμια πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής κρίσης, τον συνεχώς αυξανόμενο ανταγωνισμό των Μεγάλων Δυνάμεων, την εξελικτική τεχνολογία, τη μάχη κατά της παραπληροφόρησης και τις "προκλήσεις για την υπεράσπιση των δημοκρατιών μας".

Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά, "πρέπει να βρεθούν λύσεις που να ξεπερνούν τα γεωγραφικά σύνορα".

Ανέδειξε επίσης την Ελλάδα ως σημαντικό εταίρο των Ηνωμένων Πολιτειών χαρακτηρίζοντάς την "στρατηγικό εταίρο-κλειδί για τις Ηνωμένες Πολιτείες". "Η Ελλάδα προωθεί την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη δημοκρατία στην ευρύτερη περιοχή", συνέχισε.

Ρωσο-ουκρανική κρίση

"Βλέπουμε τις κινήσεις και τις απαιτήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία ως παραδείγματα του πώς η Μόσχα, συνεχώς απομακρύνεται από συμφωνίες για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες", σημείωσε ο Ρώσος πρέσβης αναφερόμενος στην στρατιωτική ανάπτυξη που εντείνεται στα σύνορα της Ουκρανίας.

Ο κ. Πάιατ προειδοποίησε πως η πολεμική έξαρση γύρω από την Ουκρανία, αποτελεί μία κρίση με παγκόσμιες συνέπειες και απαιτεί παγκόσμια δράση. "Το Ουκρανικό είναι ένα μεγαλύτερο πρόβλημα από μία σύγκρουση μεταξύ δύο κρατών ή σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ", είπε χαρακτηριστικά.

Κατόπιν αναφέρθηκε στη δράση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών και την επίσκεψή του στη Μαριούπολη για συναντήσεις με την ελληνική διασπορά, τονίζοντας πως οι θέσεις της ανώτερης ελληνικής διπλωματίας ευθυγραμμίζονται πλήρως με αυτές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στη συνέχεια, ξεκαθάρισε πως για τη Ρωσία υπάρχουν μόνο δύο μονοπάτια: "Η οδός της διπλωματίας ή η οδός της επιθετικότητας που οδηγεί σε ανεξέλεγκτη βία, τιμωρία και διεθνή κατακραυγή".

CONTINUE READING

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε πως ο ρόλος της χώρας μας στην Ουκρανία είναι καθοριστικός ως χώρας-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμάχου του ΝΑΤΟ και με διασπορά στη Μαριούπολη της Ουκρανίας.

"Η Ελλάδα αναλαμβάνει ισχυρότερο ρόλο σε Βαλκάνια, ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα με τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών". 

Σε αυτό πλαίσιο αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών που "εναγκάλισε" ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού διαδέχθηκε τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η εν λόγω συμφωνία είχε καθοριστικό ρόλο για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με τη βοήθεια της Αθήνας.

Για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων τόνισε πως η Θεσσαλονίκη και η δυτική Θράκη αποτελούν πύλη σε αυτή τη μεγάλη αγορά, χαρακτηρίζοντας την Αλεξανδρούπολη ενεργειακό κέντρο.

Ελληνοτουρκικά

Για την ελληνοτουρκική κρίση και τη διαμάχη στο Αιγαίο, ο Αμερικανός πρέσβης δεν επεκτάθηκε, λέγοντας αόριστα πως "η κρίση Ελλάδας-Τουρκίας ευνοεί τους εχθρούς του ΝΑΤΟ".

Ωστόσο, αναφέρθηκε στις στρατηγικές κινήσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών υπό τον υπουργό Νίκο Δένδια, ενώ παραδέχθηκε πως η Ελλάδα συμφωνεί στην πάγια θέση της Δύσης για τη διατήρηση της Τουρκίας σε αυτόν τον πόλο.

"ΗΠΑ και Ελλάδα έχουν ενισχύσει τις σχέσεις τους στους τομείς της στρατιωτικής συνεργασίας, της εσωτερικής ασφάλειας, της αντιτρομοκρατίας και της ενέργειας, ενώ στόχος μας αποτελεί η διεύρυνση αυτού του πλαισίου με περιφερειακές χώρες, όπως η Αίγυπτος", δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις συναντήσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών και το διπλωματικό μαραθώνιο με Αίγυπτο, Αραβικό Σύνδεσμο, Ινδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες αραβικές χώρες, αλλά και την Αφρική, όπως η Ανγκόλα και η Νιγηρία.

Κατέληξε, λέγοντας πως η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας

Για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ. Πάιατ είπε πως βρίσκονται σε κορύφωση των διπλωματικών δεσμών, αφού τα συμφέροντα των δύο χωρών παραμένουν ευθυγραμμισμένα.

Επανέλαβε τη συμπάθεια του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, στην Ελλάδα, συμπληρώνοντας πως ο ίδιος έχει θέσει ως στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ενώ τόνισε επίσης πως στο Κογκρέσο παρατηρείται αμοιβαία υποστήριξη στη χώρα μας, τόσο από τους Δημοκρατικούς, όσο και από τους Ρεπουμπλικανούς.

"Η σχέση μας με την Ελλάδα περιλαμβάνει όλο το εύρος της γεωπολιτικής ασφάλειας, της οικονομικής, πολιτισμικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας", δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα "εξασφάλισε το 2% του αμυντικού προϋπολογισμού του ΝΑΤΟ".

Με ένθερμη αναφορά στις παραχωρήσεις της Αθήνας στις ΗΠΑ, χαρακτήρισε "πυλώνα στρατηγικής συνεργασίας" την αμερικανική ναυτική βάση στη Σούδα, η οποία είναι "πιο απασχολημένη εδώ και δεκαετίες, όχι μόνο λόγω των στρατηγικών δυνατοτήτων που παρέχει, αλλά και λόγω των ισχυρών δεσμών που χτίσαμε με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, που μας επιτρέπει να ενισχύσουμε την επιχειρησιακή μας συνεργασία".

Εν κατακλείδι, ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε στην έξαρση των αμερικανικών επενδύσεων στον τεχνολογικό τομέα της Ελλάδας.

"Τεχνολογικοί και οικονομικοί γίγαντες όπως η Amazon, η Microsoft, η Cisco, η Google και η JP Morgan - μεταξύ άλλων - επεκτείνουν το αποτύπωμά τους στην Ελλάδα", κατέληξε.

Συμπέρασμα

Η αμερικανική πολιτική έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε πυλώνα της στην ευρύτερη περιοχή της νοτιανατολικής Μεσογείου, εξασφαλίζοντας έτσι στρατηγική παρουσία στην ευαίσθητη αυτή περιοχή της παγκόσμιας γεωπολιτικής.\

Η Ουάσιγκτον έχει αγκιστρώσει την Αθήνα στον δυτικό πόλο επιρροής, διατηρώντας τον έλεγχο στρατηγικών υποδομών, με αντάλλαγμα επενδύσεις που μετατρέπουν τη χώρα σε κέντρο των Βαλκανίων.

Οι δύο ανησυχητικές πτυχές των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ωστόσο, είναι η βύθιση της Ελλάδας στην κόντρα ΝΑΤΟ-Ρωσίας, που αυτή τη στιγμή έχει ως βασικό θέατρο την Ουκρανία, αλλά και η ουδετερότητα που διατηρείται όσο αφορά τις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις ελληνικών θαλασσών και εδαφών.

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR