Weather
Updated at:

Η «Ελπίδα» έφερε το χάος: Oλονύχτια μάχη του στρατού για απεγκλωβισμούς στην Αττική Οδό

Για την εικόνα στην Αττική Οδό μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου

Έναν πρώτο απολογισμό για την επιχείρηση στην Αττική Οδό έκανε το πρωί της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου λέγοντας ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας απεγκλωβίστηκαν 1.800 οχήματα.

Όπως είπε 1.200 οχήματα παραμένουν στην Αττική Οδό και «θα γίνει μια προσπάθεια να απεγκλωβιστούν και αυτοί αλλά καταλαβαίνετε ότι δεν είναι εύκολο».

Ειδικά για την Αττική Οδό και την διαχείρισή της από την εταιρεία ο κ. Οικονόμου είπε ότι «κατέρρευσε από την πρώτη στιγμή».

Παράλληλα εξήγγειλε πως «ό,τι πρέπει να γίνει για τις κυρώσεις αλλά και για αποζημιώσεις η προσπάθεια θα γίνει με όλους τους τρόπους».

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον Στρατό στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού διατέθηκαν συνολικά 232 άτομα, 38 οχήματα και 3 μηχανήματα και συνολικά διανεμήθηκαν 1040 κουβέρτες, 4500 μπουκάλια νερό, 570 μερίδες φαγητό, 120 σάντουιτς, 200 κρουασάν, 160 σοκολάτες και 40 κονιάκ.

Επιπρόσθετα σε συντονισμό με ΕΣΚΕΔΙΚ, κινούνται ήδη από 05:30, 5 οχήματα με τρόφιμα και νερό στις εξόδους Δουκίσης Πλακεντίας(1 όχημα) , Μαραθώνος (2 οχήματα) και Κάντζας (2 οχήματα), για διανομή σε εγκλωβισμένους.

 Χθες όλη νύχτα βρίσκονταν οι άντρες του στρατού δίπλα στους εγκλωβισμένους οδηγούς στην Αττική Οδό, επιχειρώντας τόσο να τους απεγκλωβίσουν όσο και να τους συνδράμουν με τρόφιμα, νερό και κουβέρτες.

Η επιχείρηση του στρατού διεξάχθηκε υπό πολύ δύσκολες συνθήκες, διότι χιόνιζε αρκετά και δεκάδες αυτοκίνητα ήταν εγκλωβισμένα. Στην επιχείρηση μετείχαν επίλεκτες μονάδες του Στρατού, βαριά μηχανήματα κλπ. Επίσης, ασθενοφόρα με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Ο Στρατός έχει έφτασε σε όλα τα σημεία και οι άνδρες που συμμετέχουν στην επιχείρηση, μοίραζαν τρόφιμα, νερά, κουβέρτες και με εντολές της Αστυνομίας οδηγούσαν τον κόσμο (όσους θέλουν) εκεί που τους λένε επιτόπου η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Αστυνομία.

Βίντεο από την Συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην Αντιμετώπιση των Ακραίων Καιρικών Φαινομένων

Η συντεταγεμένη και μεγάλη επιχείρηση που οργάνωσαν και ξεκίνησαν χθες το βράδυ από κοινού ο στρατός, η πυροσβεστική και η αστυνομία, έχει ως αποτέλεσμα να απεγκλωβιστούν πολλοί οδηγοί που παρέμειναν με τα αυτοκίνητά τους ακόμα και από νωρίς το μεσημέρι στην Αττική Οδό, λόγω της παντελούς έλλειψης ετοιμασίας της εταιρίας εκμετάλλευσης του οδικού άξονα να αντιμετωπίσει την χιονόπτωση, που πλήττει την πρωτεύουσα.

«Εγκλωβισμένος από το πρωί της Δευτέρας»

Μια άλλη μαρτυρία έγινε από τη σύζυγο ενός άνδρα που παρέμενε ακινητοποιημένος στην Αττική Οδό από το πρωί της Δευτέρας (24/1), σχεδόν 24 ώρες δηλαδή. «Είναι εγκλωβισμένος ο σύζυγός μου από τις δέκα το πρωί, στην Αττική Οδό στο ύψος της Κάντζας, δεν έχει περάσει κανένας άνθρωπος, δεν τους έδωσαν τίποτα, δεν πήρε καμία ενημέρωση για βαγόνι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ», είπε αρχικά η κυρία Θάλεια και συνέχισε: «Μίλησα με το 112 και μου είπαν να περπατήσουν προς την πιο κοντινή έξοδο μήπως βρουν αυτοκίνητο της Πολιτικής Προστασίας. Η επόμενη έξοδος είναι 2,5 χλμ. Οι άνθρωποι δεν έχουν δύναμη να περπατήσουν να φτάσουν σε εκείνο το σημείο. Είναι πολλά αυτοκίνητα και λεωφορεία με εγκλωβισμένους. Ο σύζυγος πήγαινε αεροδρόμιο, ακυρώθηκε η πτήση του και προσπαθούσε να γυρίσει σπίτι».

CONTINUE READING

Κατέληξε λέγοντας: «Τώρα χιονίζει από ό,τι μου λέει αλλά φυσάει. Δεν απαντάει κανείς αν θα ανοίξει ο προαστιακός για να τον πάρουν οι άνθρωποι να φύγουν. Δεν μπορούν να κάτσουν 2ο 24ωρο χωρίς νερό και φαγητό»..

Να υπενθυμίσουμε πως αργά το βράδυ της Δευτέρας (24/1) η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έβαλε ένα συρμό και μετέφερε και κάποιους ανθρώπους που είχαν απεγκλωβιστεί από τα οχήματά τους. Το τελευταίο 24ωρο απεγκλωβίστηκαν τουλάχιστον 5.000 οδηγοί και επιβάτες σε όλη την Αττική

Μετ΄ εμποδίων η κυκλοφορία στην Αττική: Κλειστοί δρόμοι, εκτροπές και δρομολόγια στα ΜΜΜ

Ισχυρό αποτύπωμα στις μετακινήσεις άφησε η χθεσινή χιονοκαταιγίδα «Ελπίς» που έπληξε ολόκληρη την Αττική, καθώς δεκάδες σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου εξακολουθούν να παραμένουν απροσπέλαστα στο λεκανοπέδιο, λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης, αλλά και της πτώσης δέντρων. Τα περισσότερα προβλήματα διέλευσης των οχημάτων εξακολουθούν να εμφανίζονται στα βόρεια και ανατολικά προάστια του νομού, παρότι το χιόνι κάλυψε ακόμη και τις παραλιακές περιοχές, όπως και το ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Ενδεικτικά, 710 κλήσεις δέχτηκε μόνο χθες η Πυροσβεστική για μεταφορές ατόμων από και προς υγειονομικές μονάδες για αιμοκάθαρση ή για παροχή ιατρικής φροντίδας, αλλά και από οδηγούς σε ακινητοποιημένα οχήματα, καθώς και για κοπές δέντρων και απεγκλωβισμούς ατόμων από ανελκυστήρες. Εκτός από το βόρειο τμήμα, έντονα προβλήματα καταγράφηκαν στην Αγία Παρασκευή, το Γέρακα, το Χολαργό, την Παιανία, την Παλλήνη, την Κάντζα και την περιφερειακή του Υμηττού, όπου ακινητοποιήθηκαν χθες δεκάδες αυτοκίνητα.

Αναλυτικά ο καιρός σε όλη την Ελλάδα σήμερα

Την υποχώρηση της σφοδρής χιονόπτωσης και την ύφεση της κακοκαιρίας «Ελπίς» από το μεσημέρι της Τρίτης προβλέπουν οι μετεωρολόγοι. Καθώς το μέτωπο κινείται προς τα νότια της χώρας, από τις μεσημβρινές ώρες στο κέντρο και το νότιο τμήμα της Αττικής αναμένεται ότι θα τερματιστεί η χιονόπτωση.

Παρόλ' αυτά, διευκρινίζεται ότι το χιόνι δεν θα σταματήσει να πέφτει σε ολόκληρο το νομό Αττικής. Ιδιαίτερα στις περιοχές που βρίσκονται στα βόρεια, η χιονόπτωση θα εξακολουθήσει και πέρα από το μεσημέρι.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι από το 1938 δεν είχαν υπάρξει τόσο έντονες χιονοπτώσεις στην Αττική σε δύο διαδοχικές χρονιές, όπως έγινε πέρσι και φέτος. Και την Τετάρτη, με το θερμόμετρο στους -5 βαθμούς Κελσίου, αναμένεται να καταγραφεί η πιο χαμηλή θερμοκρασία του φετινού χειμώνα για την Αττική.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για σήμερα Τρίτη αναμένονται κατά περιόδους έντονες χιονοπτώσεις στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία (κυρίως Μαγνησία), την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Ωστόσο, από τις μεσημεριανές ώρες και ειδικότερα από τα βόρεια σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί εντάσεως 5 με 7 μποφόρ και στο Αιγαίο αναμένεται να φτάσουν 8 με 9 μποφόρ. Από το απόγευμα, σταδιακά, θα κοπάσουν.

Η θερμοκρασία, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οι μέγιστες τιμές δεν θα ξεπεράσουν στα δυτικά και τα νησιά τους 8 με 9 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 3 με 5 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους ισχυρός ενώ στα βορειοδυτικά προβλέπεται να είναι ολικός.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Στην πρωτεύουσα αναμένονται νεφώσεις με κατά περιόδους έντονες χιονοπτώσεις. Ωστόσο, από το μεσημέρι και μετά αναμένεται βαθμιαία εξασθένηση. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά 8. Ύφεση των ανέμων, αναμένεται από το απόγευμα. Θερμοκρασία: Από 00 έως 03 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος αναμένεται ο καιρός στην συμπρωτεύουσα με παροδικές νεφώσεις το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -02 έως 04 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες αναμένονται από το μεσημέρι στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Άνεμοι: Βόρειοι 4 με 6 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί το πρωί τοπικά έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 05 έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία το θερμόμετρο θα δείξει από 10 έως -01 βαθμό Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Παροδικές νεφώσεις αναμένονται τις πρωινές ώρες και βαθμιαία ο καιρός θα εξελιχθεί σε αίθριος. Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 και από το απόγευμα βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από -01 έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο το θερμόμετρο θα δείξει από-08 έως 04 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αναμένονται νεφώσεις με χιονοπτώσεις που θα είναι κατά τόπους πυκνές στις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία (κυρίως Μαγνησία), την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο. Βαθμιαία εξασθένηση προβλέπεται από το μεσημέρι και από τα βόρεια. Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 και στα ανατολικά 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα. Θερμοκρασία: Από -03 έως 03 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια, ωστόσο, η ελάχιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αναμένονται νεφώσεις με χιονοπτώσεις που θα είναι κατά τόπους πυκνές και από το βράδυ στις Κυκλάδες βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν με βόρειες διευθύνσεις 7 με 8 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το βράδυ. Θερμοκρασία: Από 01 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Προβλέπονται νεφώσεις με χιονοπτώσεις που θα είναι κατά τόπους πυκνές ενώ από το απόγευμα βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 7 με 8 μποφόρ και τοπικά στα βόρεια 9 με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα. Θερμοκρασία: Από 02 έως 09 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Θα υπάρξουν νεφώσεις με χιονοπτώσεις, οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές, ωστόσο βαθμιαία αναμένεται εξασθένηση από τις πρώτες απογευματινές ώρες. Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα. Θερμοκρασία: Από -02 έως 03 βαθμούς Κελσίου.

GALLERY

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR