World
Updated at:

«Επιστροφή στον Μεσαίωνα» Φανατικό Ισλάμ και δικαιώματα γυναικών- «Στην Τουρκία, μία στις τρεις γυναίκες κακοποιείται»

της Χριστίνας Κουτσουρίδου 

 

Στην Τουρκία τα γυναικεία δικαιώματα πεθαίνουν πια και επίσημα, με τις πολιτιστικές και θρησκευτικές «παραδόσεις» να τα κερδίζουν κατά κράτος, φέρνοντας ακόμα μια φορά τη γυναίκα σε ρόλο πολίτη δεύτερης κατηγορίας-πιόνι σε ζητήματα που αντιμετωπίζονται ως σημαντικότερα από την ίδια και τη ζωή της.

H Τουρκία είχε αποχώρησε επισήμως από τη διεθνή σύμβαση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, όπως είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο του 2021 ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Επικρατείας η προσφυγή για αναστολή της απόφασης. Μιας απόφασης, που θέτει εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια σε μεγαλύτερο κίνδυνο βίας και που θα μείνει στην ιστορία ως η πρώτη φορά που μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης αποσύρεται από μια διεθνή σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Ιδού το πραγματικό πρόσωπο της τουρκικής κυβέρνησης: Πλήρης περιφρόνηση του Κράτους Δικαίου και πλήρης υποχώρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Η κίνηση είχε προκαλέσει γενική καταδίκη από όλον τον κόσμο, ενώ είχε πυροδοτήσει πανεθνικές διαδηλώσεις σε μια χώρα όπου επικρατεί η ενδοοικογενειακή βία (Φωτογραφικό υλικό παρακάτω). 

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης υιοθετήθηκε το 2011 και οι χώρες που την έχουν υπογράψει δεσμεύονται να λάβουν μέτρα για να προλαμβάνουν την ενδοοικογενειακή βία, να προσάγουν τους δράστες και να προωθούν την ισότητα των δύο φύλων. Απαιτεί από τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν νομοθεσία για τη δίωξη των δραστών της ενδοοικογενειακής βίας και παρόμοιας κακοποίησης καθώς και του βιασμού στον γάμο και του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Η απόφαση της Άγκυρας τον Μάρτιο του 2021 να αποσυρθεί από τη Σύμβαση προκάλεσε την καταδίκη των ΗΠΑ και της ΕΕ, ενώ κάποιοι εκτίμησαν ότι η κίνηση αυτή απομακρύνει ακόμη περισσότερο την Τουρκία από την Ευρώπη.

Πολλοί συντηρητικοί στην Τουρκία, αλλά και μέσα από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, ισχυρίστηκαν ότι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης υπονομεύει τις οικογενειακές αξίες που προστατεύουν την κοινωνία. Επίσης θεωρούν ότι η Σύμβαση προωθεί την ομοφυλοφιλία μέσω της αρχής της κατά των διακρίσεων βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού.

Τέλος χθες η εισαγγελέας του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας Elmas Mucukgil δήλωσε ότι η αποχώρηση της Τουρκίας από τη «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης», μια ευρωπαϊκή συνθήκη για τα δικαιώματα των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία, ήταν παράνομη.

«Η προεδρική απόφαση για την ακύρωση της συνθήκης δεν ήταν σύμφωνη με το νόμο», δήλωσε η Mucukgil σύμφωνα με την εφημερίδα Cumhuriyet. 

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από τις διαδηλώσεις

 Τουρκία: "Μία γυναικοκτονία την ημέρα"

Το 2021, κατά τη χρονιά που η Τουρκία αποχώρησε από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, δολοφονήθηκαν 450 γυναίκες.

Συγκεντρώσαμε παρακάτω κάποια περιστατικά που έχουν χαραχτεί για τα καλά στην μνήμη μας! 

  • Η 27 Πινάρ στραγγαλίστηκε από τον πρώην σύντροφο της ο οποίος στη συνέχεια την έκαψε και την τσιμέντωσε μέσα σε ένα βαρέλι λόγω ζήλιας. 

 

  • Ο 40χρονος Χακάν έριξε στον γκρεμό την έγκυο σύζυγο του ενώ φωτογραφίζονται στις διακοπές τους. 

 

  • Ένας άνδρας στην Αττάλεια για να πείσει την απατημένη σύζυγο του να τον δεχτεί πίσω ξυλοκοπεί βάναυσα την πρώην ερωμένη του σε απευθείας σύνδεση. 

Περιστατικά σαν αυτά, πρωτοφανούς βίας και κακοποίησης γίνονται κάθε μέρα γνωστά στην Τουρκία. Η χώρα καταγράφει κάθε μέρα ένα θάνατο γυναίκας από ενδοοικογενειακή βία, αλλά αυτά δεν εμπόδισαν τον Ταγιπ Ερντογάν να βγάλει τη χώρα από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR